Biztonságos home office: VPN használat otthonról dolgozóknak

Miközben sajnálatos, hogy sokan akaratukon kívül kényszerültek home office-ba az elmúlt hetekben, ez nem változtat azon, hogy ha már így alakult, ki kell hozni a dologból a legtöbbet. Bár a nagyobb cégeknél is okozhatott problémát a megfelelő hardver- és szoftver környezet biztosítása a munkatársa részére, a kisebb kkv-k esetében ez végképp feladhatta a leckét. Sokan még mostanra sem jutottak túl a nehézségeken. A távmunka egyik sarkalatos kérdése ugyanis, hogy miként lehet biztonságosan megoldani az adatok, fájlok távoli elérését, kollégák közötti cseréjét, vagy megoldani a biztonságos kapcsolattartást. Ezek egy részére az elmúlt hetekben szolgáltunk már megoldásokkal, így szóba került a biztonságos videokonferencia, a fájlok gyors és biztonságos küldése, biztonságos felhő megoldások (Sync és pCloud), illetve olyan produktív szoftverek is, amelyekkel hatékonyan és adataink oltalma mellett tudunk dolgozni. Ma viszont megmutatjuk, miért fontos a megfelelően kiválasztott VPN használat otthonról dolgozóknak. Ez ugyanis szintén egy fontos lépés a biztonságos home office felé. Igaz, a VPN-ek használatát elsősorban a kávéházi, éttermi, plázás, s egyéb nyílt wifikhez való csatlakozáskor szoktuk ajánlani, de jelen esetben otthon is jól tesszük, ha beüzemelünk egy ilyen szolgáltatást, legalább akkor, amikor éppen kényes adatokkal dolgozunk.

Biztonságos home office: VPN használat otthonról dolgozóknak

Manapság jó minőségű, megbízható VPN szolgáltatásokból egész sok van. Nem is olyan régen mi is csokorba szedtük a nyolc legjobbat. Ma ezek közül fogunk egyet kiemelni: ez nem más, mint a NordVPN, amely szinte minden szempontból tökéletes választás lehet azoknak, akik titkosított internetkapcsolat mellett szeretnének dolgozni otthonról, anélkül, hogy ezért túlságosan fel kellene áldozniuk az online kapcsolat sebességét.

Márpedig az otthonról végzett munka esetében e két szempont a legfontosabb. Emellett a NordVPN minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit egy VPN szolgáltatástól elvárunk (erről írtunk már részletes tesztet is):

  • Ez a VPN szolgáltatás nem tárol semmilyen naplófájlt az online tevékenységünkről. Emellett panamai a cég, így az adattárolásra amúgy sem kötelezi semmi.
  • Van Kill Switch funkció, így ha a VPN kapcsolat bármiért megszakad, a teljes internet elérést megszakítja, hogy még véletlenül se kerüljenek ki adatok titkosítatlanul.
  • Van DNS leak védelem
  • Több mint 50 országban, több, mint 5500 szerver adja a NordVPN alapjait. A szerverek között magyarországi is található.
  • Bár ez VPN is visszavágja kicsit az internetelérés sebességét, de ez munka közben szinte érezhetetlen, legfeljebb mérésekkel vehetjük észre. Így abszolút alkalmas a napi munkavégzésre és az egész napos használatra.

NordVPN biztonsági extrák

A NordVPN tehát abszolút hozza amit kell: gyors és megfelelően titkosított adatkapcsolatot, hogy minden online tevékenységünket biztonságosan végezhessük. Emellett ennek a szolgáltatásnak akadnak olyan extrái, amiket csak kevés hasonlónál találunk meg.

Egyik ilyen plusz funkció a CyberSec névre keresztelt biztonsági réteg, amely megóvja a felhasználót a kéretlen reklámoktól és az adathalász, vagy kártékony kódot tartalmazó weboldalaktól. Emellett segít megóvni rendszerünket a DDoS támadásoktól és a botnet hálózatoktól. Mivel a COVID-19 koronavírusra rengeteg csaló tartalom épül már az interneten, ez igen fontos funkció lehet, hogy megóvjuk adataink biztonságát.

A másik érdekesség a Double VPN névre hallgat, s kicsit emlékeztet a Tor böngésző módszerére: több VPN szerveren keresztül juthatunk ki az internetre. Ez ugyan jár némi sebességvesztéssel, viszont az IP címünket így végképp eltitkolhatjuk, plusz duplán titkosított az egész adatfolyam.

Ha pedig már szóba került a Tor böngésző, akkor érdemes megjegyezni, hogy a NordVPN rendelkezik egy Onion over VPN funkcióval is, így a Tor használatát kombinálhatjuk a VPN előnyeivel.

Több eszközön is

A NordVPN egy előfizetéssel több eszközön is használható. A beállítása rendkívül egyszerű, hála a letölthető kliens alkalmazásoknak (Windows, macOS, Linux, iOS, Android). Pillanatok alatt beüzemelhetjük, s már csatlakozhatunk is a legoptimálisabb szerverhez.

Összegzésül

Sajnos nem ingyenes szolgáltatásról beszélünk, de a pénzünkért cserébe egy megbízható, valóban privát és biztonságos internetezést biztosító VPN-t kapunk (az aktuális előfizetői árak itt találhatók). A nonprofit szervezeteknek egyébként a járvány miatt most 6 hónap ingyen VPN elérést is nyújt a cég.

Bár akadnak olcsóbb VPN szolgáltatások is, ár/érték arányban egyébként a NordVPN abszolút jó választás, hiszen minden olyan elvárásnak megfelel, ami egy VPN szolgáltatás kiválasztásakor alap feltétel, ráadásul a CyberSec funkció nagyon fontos védelmi réteget jelenthet a napi munka során. Aki mégis inkább egy másik szolgáltatással próbálkozna, annak érdemes átnéznie korábbi összefoglaló cikkünket a legjobbakról. Sajnos nagyon sok csaló, megbízhatatlan VPN szolgáltatás létezik jelenleg, illetve a kiberbűnözők a videokonferencia szolgáltatások mellett most a VPN-ek sebezhetőségeire is ráálltak, szóval érdemes a megbízható szolgáltatások közül válogatni, ha nem akarjuk egy pont az ígéreteivel ellentétben működő VPN-re bízni adataink sorsát.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató