Zoom helyett: biztonságos Zoom alternatívák, videokonferencia programok

Az elmúlt években a Zoom nagy népszerűségre tett szert a céges videokonferenciák területén, s ezen még nagyobbat dobott a COVID-19 koronavírus okozta világjárvány miatti megnövekedett home office igény. Csakhogy az elmúlt hetekben – épp a megnövekedett érdeklődés miatt – sorra derült fény a Zoom problémáira. Azt még valószínűleg sokan elnézték volna a cégnek, hogy a jelek szerint kissé túlzásba viszi a hirdetőkkel való adatmegosztást a Facebook és hasonló cégek eszközein keresztül. Viszont a folyamatosan újabb és újabb biztonsági problémák már sok céges felhasználó számára soknak bizonyultak (betiltotta a használatát az Elon Musk által vezetett SpaceX, de a Magyar Ügyvédi Kamara is hátat fordított a szolgáltatásnak). Így, miközben még mindig reménykedünk benne, hogy az amúgy sokoldalú és praktikus szolgáltatásnak sikerül felülkerekednie e kihívásokon (beleértve az adatvédelmi incidenst és a biztonsági hibákat), azért ajánlunk most néhány megoldást a Zoom helyett. Az alábbi biztonságos Zoom alternatívák szintén nagyszerű videókonferencia programok, így tökéletesek lehetnek bárkinek.

Zoom helyett: biztonságos Zoom alternatívák, videokonferencia programok

Bár az alábbi alkalmazásoknak csak egy része tudja hozni a Zoom minden lényeges funkcióját (képernyőmegosztás, felvétel készítése, csoportmunka stb.), biztonság szempontjából mindenképpen érdemes lehet most váltani a lenti megoldások valamelyikére. Később aztán újra visszatérhetünk majd a Zoomhoz is, ha a cégnek sikerült minden biztonsági problémát orvosolnia.

Jitsi és Jitsi Meet

Nemrég részletesen bemutattunk egy nyílt forráskódú, ingyen (is) használható videokonferencia szoftvert, amelynek neve Jitsi Meet. Ez egy cross-platform alkalmazás, amely Windows, macOS, Linux, iOS és Android rendszereken egyaránt használható. Utóbbi két rendszerre le kell töltenünk az ingyenes kliens appokat, de asztali rendszerek esetében még erre sincs szükség, a rendszer működik bármely modern – WebRTC kompatibilis – böngészőben.

A Jitsi esetében ráadásul még regisztráció sem szükséges, pár mozdulattal létrehozhatunk egy videochat szobát, amelyet akár jelszavas védelemmel is elláthatunk, a linkjét pedig rögvest átküldhetjük azoknak, akiket szívesen látnánk a társalgásban. A Jitsi titkosítja a csevegéseinket (igaz, nem e2e módon), s természetesen akár több résztvevős konferenciákat is tarthatunk vele. Lehetőség van a megbeszélések rögzítésére (ehhez Dropbox fiók kell), illetve a számítógép képernyőtartalmának megosztására is.

Érdekesség, hogy a Jitsi adott esetben akár saját szerverre is telepíthető, így fokozhatjuk is a biztonságot, cserébe persze nekünk kell gondoskodni az ehhez szükséges erőforrásokról.

Google Duo vagy Google Meet

A csoportos megbeszélésekhez jó választás lehet még a Google Duo is, amelyből van iOS és Android app, illetve egy számítógépeken, a böngészőből elérhető változat is. A Google Duo végpontok közötti (end-to-end) titkosítást használ, így megbeszéléseink tartalma a részvevők között marad. Jelenleg nincsenek meg benne a Zoom és a Jitsi extra funkciói (képernyőmegosztás stb.), de arra tökéletes, hogy több fős videokonferenciát rendezzünk. Eredetileg 8 fős konferenciákat engedett, de ezt nemrég 12-re növelte a Google.

Sőt, a Google átmenetileg ingyen elérhetővé tette a Google Meet nevű szolgáltatását is, így most bárki használhatja. Ez nagyjából hozza a Zoom tudását, így a többszereplős megbeszélések közben lehetőségünk van ablakok, vagy akár a teljes képernyő megosztására is a számítógépről. Meghívásos alapon állíthatjuk össze, hogy kik legyenek a résztvevők, majd megoszthatjuk velük a megbeszélés linkjét. Mindehhez – a COVID-19 koronavírus járvány ideje alatt – nem kell más, csak egy-egy ingyenes Gmail fiók minden résztvevő számára.

FaceTime

Ha csak Apple eszközökben gondolkodunk, akkor telepítenünk sem kell semmit a biztonságos videokonferenciához. Macen, iPhone-on, iPaden egyaránt használhatjuk az előre telepített FaceTime alkalmazást. Ez end-to-end módon titkosít, így teljesen biztonságos megoldást jelent, ráadásul kifejezetten jó minőségben cseveghetünk vele. Nincsenek olyan extrái, min a Jitsinek vagy a Zoomnak, de egy szimpla videó megbeszélést simán rábízhatunk.

Skype és Skype Web

Ha Microsoft platformon vagyunk, a Skype alkalmazás (szinte minden platformon telepíthető) és annak újra elérhető webes felülete is jó megoldást jelenthet. Előbbi titkosított videócsevegést tesz lehetővé (bár ez sem e2e), utóbbi előnye pedig, hogy még csak regisztráció sem kell hozzá. A Skype webes konferneciahívásai a Jitsi-hez hasonló módon használhatók, vagyis az adott linket kell csak megosztanunk a leendő résztvevőkkel. Telepíteni sem kell semmit, működik a böngészőben.

A Skype használatával az extra funkciók is megvannak, beleértve a képernyő tartalmának megosztását, a hátterünk elhomályosítását, vagy a beszélgetések rögzítését.

Signal

Bár a Signal nem biztosít csoportos videocsevegést, de ha csak kétszemélyes megbeszélésre van igényünk, azt viszont szeretnénk tuti biztonságosan megoldani, akkor ez a legjobb eszköz. A Signal tiszteletben tartja a magánszféránkat, end-to-end módon titkosítja a két eszköz közötti kapcsolatot, a Signal protokol pedig nyílt forráskódú. Az extrákról itt is le kell mondanunk, de ha a biztoság elsődleges és nem kell csoportos hívást indítanunk, akkor a Signal a legjobb választás jelenleg. Bővebben itt írtunk róla korábban.

Ne maradjon le erről sem!