Nagy fájlok elküldése és megosztása biztonságosan a home office-ból

Nem is olyan régen mutattunk néhány olyan programot, amelyek jól jöhetnek a családdal, barátokkal való kapcsolattartáshoz, vagy éppen a számítógépek távoli eléréséhez. Így elkerülhető, hogy például járványos időszakban személyesen kelljen odaállnunk egy PC mellé, hogy kisegíthessük családtagjainkat, amikor elakadnak egy programmal, vagy rendszerbeállítással. Akkor is említettük, hogy vannak olyan online megoldások, amelyekkel kényelmesen és gyorsan, ráadásul biztonságosan küldhetünk másoknak nagy méretű fájlokat, vagy oszthatunk meg ilyeneket akár több emberrel egyszerre. Most egy cikkben foglaljuk össze, melyek – szerintünk – a legjobb megoldások, amelyekkel – akár ingyen és – biztonságosan oldható meg a nagy fájlok elküldése és megosztása.

Nagy fájlok elküldése és megosztása biztonságosan a home office-ból

Miközben a nagyobb cégek általában megoldják, hogy az otthonról dolgozó kolléga hozzájusson az ehhez szükséges hardver és szoftver eszközökhöz, addig a kkv-k között sokan vannak, akik ugyan szeretnék megoldani az otthoni távmunka bevezetését, de erre nincsenek kidolgozott munkafolyamataik.

Szerencsére számukra is akad számtalan hasznos és praktikus megoldás, amelyekkel sokszor teljesen ingyen, vagy nagyon olcsón megoldható például a fontos, viszont nagyméretű fájlok gyors elküldése, megosztása.

Ha csak egyszer kell elküldeni

Ha nagy fájlok küldéséről van szó, a kedvenc eszközünk jelenleg a Firefox Send, amelyről itt írtunk bővebben. Ez egy ingyenes szolgáltatás a Firefox böngésző fejlesztőitől, de használata amúgy bármilyen böngészőben lehetséges. A szerverre titkosítva kerülnek fel a fájlok, korlátozható a letöltések száma, a link elérhetőségének időtartama, s akár jelszavas védelmet is használhatunk, hogy még a link birtokában is csak az férjen hozzá a tartalomhoz, akinek szántuk.

Szintén titkosított fájlküldést biztosít számunkra a WeSendit, amely ugyancsak jó választás mind biztonság, mind egyszerű használat szempontjából. Itt azonban kevesebb testreszabási lehetőséget kapunk, legalábbis ha az ingyenes csomagot vesszük igénybe, mert ha fizetni is hajlandók vagyunk érte, akkor akadnak bőven extrák.

Ha valakinél a nagy fájlok nem gigabájtos méretekben mérendők, akkor jól jöhet még egy Tutanota e-mail fiók nyitása is a kollégákkal együtt. Ebben a levelezőrendszerben 1 GB-os ingyen fióktárhelyet kapunk, s akár 25 MB-os méretű fájlokat is küldhetünk csatolmányként. Utóbbit persze tudja a Gmail is, de azért a Gmail és a Tutanota adatvédelme közötti különbséget zongorázni lehetne. A Tutanota esetében a leveleket titkosítva küldhetjük és a szerveren is titkosított formában tárolódnak.

Végül pedig szintén jó megoldás lehet egy titkosított csevegő program használata, amelyek közül a népszerű és alapból titkosító Signal akár 100 MB-os fájlok átküldésére is alkalmas okostelefonon és számítógépen egyaránt. A Telegram is képes titkosított csatornát létrehozni számítógép és okostelefon között, ráadásul ott akár 1 GB-os fájlméret sem jelent akadályt az átküldéskor. Ezekről itt írtunk bővebben.

Ha folyamatos letöltési lehetőségre van szükség

Ha nem csak átmenetileg, hanem hosszabb távra szeretnénk elérhetővé tenni fájlokat, használhatjuk valamelyik népszerű felhőszolgáltatást is. A Google Drive és a pCloud esetében például korlátozható a fájlok elérése akár adott felhasználókra is, így a céges fájlokat nem tudja kapásból elérni illetéktelen. Ráadásul mindkettőnek van ingyenes csomagja. Ha félünk tőle, hogy a szolgáltatást feltörők jutnak hozzá kényes állományainkhoz, akkor a pCloud esetében előfizethetünk a pCloud Crypto szolgáltatásra, így a tárhelyen belül lesz egy olyan mappa, ahová már a feltöltés előtt titkosítja a kliens alkalmazás az anyagokat, utána pedig titkosítva is tárolja, plusz jelszavas védelemmel. Így a végen belül itt is megoszthatunk privát fájlokat, dokumentumokat.

Ha OneDrive-ot használunk, azon belül is találunk már extra trezort, amelynek tartalmához csak plusz azonosítás után juthatunk hozzá.

Utólagos titkosítás

Ha a fentiektől eltérő felhőket vagy szervert használunk az anyagok megosztására, amely nem rendelkezik extra biztonsági réteggel, akkor érdemes lehet a feltöltött fájlokat manuálisan titkosítani. Erre jó megoldást jelenthet a korábban már bemutatott Cryptomator vagy NordLocker programok valamelyike. Utóbbit kifejezetten úgy hozták létre, hogy a titkosított fájlt több felhasználóval is meg lehessen osztani, s annak tartalmához mindenki a saját jelszavával férjen hozzá.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató