A legjobb szövegíró programok és markdown alkalmazások

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy mai cikkünk címében nem szövegszerkesztő-, hanem szövegíró programok szerepelnek. S bár árnyalatnyinak tűnhet a különbség, mégsem elhanyagolható. A szövegszerkesztők koronázatlan királya kétség kívül a Microsoft Word, amely évtizedek óta ott van az élen. Csakhogy bármennyire is szeretjük a Word sokoldalúságát, egy valami – szerintünk legalábbis – nem elég kényelmes: a hosszú szövegek zavarmentes, kényelmes megírására. Ízlések és pofonok ugyan, de véleményünk szerint legyen szó cikkekről, novellákról, regényekről stb., sokkal kényelmesebb és hatékonyabb eszközök is akadnak ezek megírására. A Word tökéletes, ha szövegeink írása közben azok stílusos formázására is figyelni akarunk, de ha nem kívánunk egerezni, kijelölgetni, formázásokkal vacakolni, akkor érdemesebb lehet az alábbi eszközök valamelyikével megismerkedni. Ezek ugyanis a legjobb szövegíró programok és markdown alkalmazások. Érdekességük, hogy bár nem fogunk elveszni a funkciók rengetegében és tisztán a szövegírásra koncentrálhatunk, a végeredményt mégis szinte bármilyen népszerű formátumba (PDF, epub, docx stb.) menthetjük, ráadásul ízlésesen formázva.

A legjobb szövegíró programok és markdown alkalmazások

Összeállításunkban három nagyszerű markdown szövegíró alkalmazás kapott helyett, plusz egy kakukktojás program, amely ugyan nem a markdown jelöléseket használja, viszont nagyobb lélegzetvételű anyagokhoz (regény, tudományos értekezés) erősen ajánlható.

A markdown jelölések használata amúgy régóta vesszőparipánk, még ingyen letölthető referenciakártyával is szolgáltunk hozzá. E jelölések segítségével anélkül határozhatjuk egy szövegrész leendő formázását, hogy emiatt az egérhez kellene nyúlnunk, vagy bármilyen módon kijelölni a szöveget. Ha megtanuljuk az alapjait, akár írás közben is tudunk formázásokat jelölni. A #,##,### jelölések például az alcímek különféle változatait, a **szöveg** jelek a közöttük lévő szövegek félkövér formázását stb. jelölik.

Amellett, hogy ezek a jelölések kényelmesen beírhatók menet közben, a későbbi profi formázást is segítik, egy jobb markdown legtöbb program ugyanis automatikusan képes a jelöléseknek megfelelő formázásokkal elkészíteni a végleges dokumentumot, akár PDF, epub, docx, html formátumban egyaránt. Ráadásul általában többféle stílus közül választhatunk, kvázi egy kattintással. A markdown használata tehát a kényelmes, zavarmentes írás záloga.

A következő alkalmazásokról anno írtunk már részletes tesztet, így most csak röviden összefoglaljuk a jellemzőiket, és linkeljük a részletes bemutatót.

Ulysses

Az Ulysses a mi álom szoftverünk, amelynek mindössze két hibát tudunk felróni jelenleg: csak macOS-en és iOS-en érhető el, illetve nem támogatja a markdown táblázatok használatát. E két dolgon felülemelkedve viszont döbbenetes, mire képes a program. Először rendkívül kényelmes, témázható felülete van. A markdown jelölések használatához segítséget is találunk benne, így az összetettebb részeket (például képek beillesztése) a menüből is megoldhatjuk. Kényelmesen menedzselhetjük benne minden irományunkat, az oldalsávból közvetlenül elérhető mappákba sorolva azokat. Kereshetünk egyetlen dokumentumban, vagy akár teljes gyűjteményünkben.

Kapunk seregnyi írást könnyítő funkciót is, így például megadhatunk célmennyiséget, figyelhetjük a dokumentum tervezett és aktuális hosszát, annak felolvasási idejét, mellékelhetünk forrásanyagokat (PDF fájlok, fotók), jegyzeteket fűzhetünk a készülő műhöz stb.

A végeredményt többféle formátumba exportálhatjuk, amihez ráadásul rengeteg sablont kapunk (és tölthetünk le továbbiakat is). Így szépen formázott PDF-ként, de akár tartalomjegyzékkel és borítóval ellátott, profi kivitelű, epub formátumú elektronikus könyvként is publikálhatjuk az anyagokat, közvetlenül az Ulysses-ből.

Hibának ugyan nem neveznénk, de azért van a programnak egy hátulütője is: immár előfizetéses rendszerben lehet használni. Előfizethetünk rá az alkalmazáson belül is, de ha valaki például Setapp előfizető, akkor a gyűjteményben megkapja a macOS és iOS változatot egyaránt.

Részletes tesztet itt olvashatnak a programról.

iA Writer

Az iA Writer nagy előnye konkurenseivel szemben, hogy szinte minden lényeges platformon elérhető: van Windows, macOS, iOS és Android változata egyaránt. Ezek, ha nem is tökéletesen, de nagyjából azonos tudással rendelkeznek. Vagyis abszolút kényelmesen megírhatunk bennük hosszabb anyagokat is (mondjuk mobilon és tableten ehhez nem árt egy külső Bluetooth billentyűzet a szoftveres helyett).

Ha nem is olyan profin, mint az Ulysses, de azért az iA Writer is igyekszik egy felületen összegyűjteni minden írásunkat. A gyűjteményt amúgy több felhő tárhelyen keresztül is van lehetőségünk szinkronizálni, platformtól függően (iCloud, Dropbox stb.).

Bár itt megússzuk az előfizetést, az iA Writer fizetős alkalmazás, s minden platformon külön kell megvenni, bár a készítők mentségére legyen mondva, hogy elég baráti áron.

Részletes tesztet itt olvashatnak a programról.

Typora

Typora a gyűjtemény egyetlen ingyenes darabja. Legalábbis egyelőre, amíg béta állapotú. Márpedig elég hosszú ideje az. A béta verziót letölthetjük Windowsra, macOS-re, Linuxra egyaránt.

A program felülete abszolút letisztult, ráadásul a markdown formázások hatását azonnal látjuk a szövegen. Ez praktikus, s a szerkesztést sem teszi kényelmetlenné.

Érdekesség, hogy itt teljes körűen támogatott a markdown táblázatok és matematikai képletek használata is. Sőt, ez az egyetlen az itt bemutatott programok közül, amelyet magyar nyelvű felülettel is használhatunk.

Részletes tesztet itt olvashatnak a programról.

A kakukktojás íróknak: Scrivener 3

Kicsit kilóg a sorból a Scrivener 3, amely ugyan nem markdown szerkesztő, viszont az egész programot az alapjaitól arra tervezték, hogy kényelmesen lehessen megírni benne nagyobb lélegzetvételű regényeket, értekezéseket, színdarabokat, forgatóükönyveket stb. Ehhez a hagyományos módon használható szövegszerkesztő felületen túl kapunk egy halom praktikus funkciót a szereplők és helyszínek menedzselésére, jegyzetek készítésére és gondozására, kutatási összegzésére.

Még virtuális parafatáblát is kapunk, hogy kidolgozhassuk a cselekményt és az összefüggéseket. Szóval írói szempontból szinte tökéletes eszköz, kár, hogy a markdown támogatás egyelőre kimaradt a szerkesztőfelületen. Exportálni viszont többféle formátumba is tudjuk az elkészült anyagokat.

Részletes tesztet itt olvashatnak a programról.

Összegzésül

Nem állítjuk, hogy a Wordben vagy akár az ingyenes LibreOffice szövegszerkesztőjében ne lehetne összehozni egy komplett regényt, esetleg blogbejegyzéseket, újságcikkeket, PR anyagokat. Azt viszont igen, hogy a fenti alkalmazások sokkal hatékonyabb eszközt jelentenek akkor, ha nem a dokumentumok formázgatására, hanem a zavartalan írásra koncentrálnánk. Ha ez a cél, érdemes legalább a próbaverziókat kipróbálni belőlük.

Ne maradjon le erről sem!