A legjobb PDF készítő programok a weben: PDF dokumentumok készítése

Miközben nem elvárás, hogy mindenki profi grafikus legyen és saját maga dobja össze cégének minden digitális prospektusát, webes bannerét, Facebook hirdetését, azt azért el kell ismerni, hogy manapság egyre több területen van szükség látványos PDF dokumentumokra, bannerekre. Ha a kisvállalkozásunk számára kellene egy termékbemutató PDF-et összedobni, vagy éppen a személyes közösségi profilunkhoz lenne szükségünk egy látványos fejlécre, akkor az alábbi megoldások jól jöhetnek. Ezek talán a legjobb PDF készítő programok a weben. Segítségükkel egészen könnyedén megoldható a lenyűgöző PDF dokumentumok készítése, ráadásul akár ingyen is.

Legjobb PDF készítő programok a weben

Az összeállításunkban szereplő programokat még csak telepíteni sem szükséges, működnek azonnal bármely modern böngészőben (Chrome, Firefox, Safari stb.). Abszolút profi eszköztárral rendelkeznek, ennek ellenére a használatuk meglepően egyszerű. Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy nem helyettesítenek egy InDesign CC-t vagy egy Affinity Publisher-t ha nyomdai munkákról van szó, de digitális anyagok (például letölthető vagy e-mailben elküldhető PDF-ek) előállítására, Facebook, Twitter és egyéb közösségi oldalak fejléceinek, hirdetéseinek összeállítására, bannerek, meghívók, névjegykártyák stb. készítésére abszolút megfelelnek. Egyik online szolgáltatás sem teljesen ingyenes, de a fentieket ingyen, pusztán egy gyors regisztrációért cserébe elvégezhetjük velük. Ha pedig valamelyik megtetszik, előfizethetünk az extra szolgáltatásokra.

Desygner: vérbeli online tördelőprogram

A Desygner meglepően sokoldalú online tördelő program. Egyszerű, böngészőben megnyitható alkalmazástól talán nem is várná el az ember azt a tudást, amivel dicsekedhet: CMYK támogatás, vágójelek illesztése exportálásnál, nyomdai anyagok készítése. Persze ingyen azért nem kapunk meg mindent, de amire egy átlag felhasználónak szüksége van, az rendelkezésünkre áll.

Kezdők számára hasznosak az ízléses sablonok, amelyek között találunk lakáshirdetést, névjegyet, Facebook fejlécet, online bannert, étlapot, árlistát, e-book borítót stb. Megannyi lehetőség, egy kattintásnyira. Csak a szövegeket kell átírni rajtuk és esetleg lecserélni a példaként használt képeket, grafikai elemeket. Elhelyezhetünk még az anyagokban egyetlen mozdulattal előre összerakott bannereket, címsorokat, kiemeléseket is.

Képekből kapunk ingyenes stock fotókat is, így ha nincs saját alapanyagunk, használhatjuk ezeket is. Egy kattintással alkalmazhatunk bármelyik fotón különféle képszűrőket is, hogy kicsit érdekesebbé, látványosabbá tehetjük azokat.

De a haladóbb felhasználók is értékelni fogják a program eszköztárát: beilleszthetünk képeket (gépről vagy különböző felhőszolgáltatásokból), grafikai elemeket (ikonok stb.). Utóbbiakból ingyen csak az előre kapott választékból dolgozhatunk, de ha előfizetünk, akár SVG vagy PSD fájlokat is felhasználhatunk a készülő kiadványban.

Maga a felület nem hasonlít különösebben a hagyományos, asztali tördelőprogramokban megszokotthoz, de gyorsan megszerethető és elég hatékonyan lehet benne dolgozni. Akár több oldalas kiadványokat is létrehozhatunk vele.

LucidPress: PDF dokumentumok készítése profi eszköztárral

A LucidPress talán a legismertebb online tördelőprogram. Sajnos az ingyenes változat erősen korlátozott, de ha valaki olyan profi megoldást keres, amely bármely platformon működik, érdemes megismerkednie vele és adott esetben előfizetni rá. Eszköztára egyébként szinte teljesen azonos a Desygnernél bemutatottal, inkább csak a felületük tér el: a LucidPress jobban emlékeztet a hagyományos kiadványszerkesztőkre.

Készen kapott fotókkal, grafikai elemekkel sajnos szűkmarkúan bántak a készítők a konkurenciához képest, így itt inkább a saját alapanyagokból érdemes építkezni. Kárpótlásul viszont van táblázat létrehozási lehetőség, ami a konkurensek többségéből valahogy mindig kimarad.

Itt is lehetőségünk nyílik több oldalas anyagok készítésére, igaz, ingyen három oldal a maximum. Ráadásul itt akár oldalpárokat is létrehozhatunk, ami szintén egy lépéssel közelebb viszi a LucidPress-t az offline kiadványszerkesztőkhöz.

A kész anyagok exportjakor itt is elmehetünk akár nyomdai minőségig, vágójelekkel, kifutóval ellátva anyagainkat. Persze csak ha előfizetünk. Amúgy be kell érnünk 72 dpi-s felbontással, ami viszont a legtöbb esetben bőségesen megteszi digitális felhasználásra.

Profizmusához hozzá tartozik, hogy a LucidPress képes akár InDesign anyagokat is importálni (ha van belőle idml állományunk). Szóval akár egy profi tördelőprogramban készült dokumentumot is átszerkeszthetünk vele. De akadnak kész sablonok is, amelyekből kiindulhatunk egy új munkával.

DesignBold

Végül következzen egy szinte professzionális megoldás. A DesignBold ráadásul akkor is kellően kegyes hozzánk, ha ingyen akarjuk használni: akár nyomdai minőségű PDF-eket is kreálhatunk vele jelenleg. Igaz, az ehhez rendelkezésre álló felhőtárhely azért korlátozott az előfizetés nélkül. De pár oldalas PDF-ek létrehozásához tökéletes. Aki pedig honlapokra vagy közösségi oldalakra készítene hirdetéseket, fejléceket annak ez a program a Kánaán. Bár tesztünk készültekor még csak béta verzióról beszélünk, már most is rengeteg fotó, grafikai elem, ikon áll rendelkezésre az alkotáshoz a program saját gyűjteményében (és ha előfizetünk, kapunk még több ezer prémium stock fotót is). Természetesen feltölthetünk saját fotókat, grafikákat is (maximum 2 MB-os fájlméretben).

Több oldalas kiadványok szerkesztésére a jelenlegi formájában – szerintünk – alkalmatlan, ellenben egy oldalas anyagok (bannerek, fejlécek, borítók, címlapok stb.), vagy mondjuk egy pár oldalas önéletrajz összerakásához szinte tökéletes választás.

Bár a DesignBold egy része még béta állapotú, igen ígéretes extrák várhatók: grafikon szerkesztő, térkép integráció stb. S az a helyzet, hogy a jelenlegi lehetőségekkel is abszolút elégedett lesz az, aki gyorsan és egyszerűen szeretne látványos dokumentumokat készíteni.

Offline PDF készítő programok, ingyen

Manapság a legtöbb ingyenes irodai csomag alkalmazásai (beleértve az LibreOffice-t vagy éppen a korábban bemutatott FreeOffice-t is) egyetlen kattintással exportálják a dokumentumokat, prezentációkat a népszerű PDF formátumba. Így akár ezekre is hagyatkozhatunk a prospektusok, termékbemutatók készítésekor. De vannak hatékonyabb célszoftverek is, amelyek annak ellenére ingyenesek, hogy akár a profi megoldásokkal is felveszik a versenyt. Ilyen például tördeléshez a Scribus, grafikai munkákra pedig a Gravit Designer.

Ne maradjon le erről sem!