Weboldalak, programok a karácsonyi készülődés egyszerűsítéséhez

Immár nincs egy hónap sem hátra karácsonyig, ami a rengeteg hirdetés mellett kitűnik már a bevásárlóközpontokat hétvégenként megrohamozó ajándékkeresők áradatából is. S bár szeretnénk remélni, hogy az ünnep nem csak a vásárlásról szól, azért kétségtelen, hogy ez is megkerülhetetlen része. Mi most megpróbálunk hasznos weboldallal és programmal szolgálni a karácsonyi készülődés egyszerűsítéséhez. Mielőtt belevágnánk, azért felhívjuk a figyelmet, hogy a tavalyi karácsony alkalmával már szolgáltunk rengeteg tippel, érdemes lehet azokra is egy ki időt szánni a készülődés hevében, mert egyszerűsíthetjük a felkészülést és fokozhatjuk az ünnepi hangulatot.

Wunderlist és Microsoft To Do: a karácsonyi készülődés alapjai

Kezdjük a legfontosabbal: a bevásárlólistákkal. Mert az addig rendben van, hogy az ember nagy nehezen kitalálja, kinek mit adna ajándékba, vagy milyen ételeket főzne majd, ám a hozzávalókat be is kell szerezni. Az ember feje viszont nem káptalan, nem biztos, hogy minden megjegyzünk. A helyzet kicsit vicces lesz, mi ugyanis két programot ajánlunk erre a célra, de az már valójában már csak egy program. Arról van szó, hogy a Wunderlist kétség kívül az egyik legjobb to-do alkalmazás, viszont miután a Microsoft felvásárolta, kisvártatva “leírták”, így most ugyan még letölthető és használható, de az utódja is részben készen van már, s folyamatosan csiszolgatják, Microsoft To-Do néven.

Szerintünk teljesen mindegy, hogy bevásárlólisták számontartásához melyiket választjuk. A Wunderlist mellett szól, hogy van Windows és macOS alkalmazás is belőle az iOS és Android appok mellett. A Microsoft To-Do ezzel szemben egyelőre csak okostelefonos appként létezik, illetve webes felületen érhetjük el, ha asztali gépen is szerkesztenénk a listáinkat. Mindkettő saját szerveren tárolja az anyagokat, utóbbi esetében egyszerűsíti a képletet, hogy ha már van Microsoft fiókunk, akkor használhatjuk azzal. A Wunderlistről itt írtunk részletesen, a Microsoft To-Do appról pedig emitt.

Jegyzeteljünk szorgalmasan

Folytassuk egy másik fontos tennivalóval, a jegyzeteléssel. Lássuk be, ilyentájt aztán bőven van mit felírni, kezdve a családtagok ruha- és cipőméreteitől, a már kiválogatott receptek elkészítésének lépésein át, az újévi fogadalmakat. Mármost ha iOS eszközzel vagy Mac géppel rendelkezünk, túl sokat nem érdemes válogatni, hiszen a Jegyzetek alkalmazás az iOS és a macOS esetén eleve a rendelkezésünkre áll, ráadásul a kettő között simán szinkronban tarthatjuk jegyzeteinket. Egyébként aki Windowst használ asztali gépen, annak sem kell lemondania e lehetőségről, mert a böngészőben beütve az icloud.com címet, majd belépve Apple azonosítójával, könnyedén elérheti iPhone-os jegyzeteit. Ettől még persze választhatunk helyette másik alkalmazást, például a markdown formázások szerelmesei szavazhatnak a Bear nevű appra is, amelyről itt írtunk részletes tesztet.

Androidos okostelefon esetén a Google Keep a kézenfekvő, amely a modern eszközökön már alapból megtalálható, de a korábbi készülékekre is gond nélkül telepíthető. S ami a legjobb: egy böngészőben bármilyen asztali rendszeren szerkeszthetjük jegyzeteinket (keep.google.com), hogy aztán magunkkal vihessük azokat az okostelefonon (iOS app és Android app egyaránt van belőle).

Végül egy szintén cross-platform alkalmazás, az Evernote, amely mindent tud, ami jegyzetelés terén egyáltalán szóba jöhet. Sajnos az ingyenes változat egyszerre csak két eszközön használható és az online tárhely is visszafogott, de a karácsonyi szezont simán végigvihetjük vele (korábban itt írtunk róla részletesen).

Pinterest

A karácsonyi ajándékok, díszítések, ötletek egyik legnagyobb online tárháza kétség kívül a Pinterest. Ha még nincs itt online fiókunk, akkor itt az ideje létrehozni, hiszen teljesen ingyenes, s temérdek izgalmas ötletet találunk rajta (magyar gyűjteményekből is van rengeteg). A keresés egyszerű, s ha úgy gondoljuk, létrehozhatunk saját gyűjteményeket is, hogy továbbosszuk azokat ismerősinknek (vagy akár a nagyvilágnak).

Receptek határok nélkül

Az ünnep nem nagyon múlhat el anélkül, hogy ne kerülne az asztalra néhány finomság. Ha épp nincs még ötletünk, vagy ötletünk már van, de nem tudjuk, miként tudnánk megvalósítani, akkor érdemes ellátogatni a Nosaly.hu vagy a Mindmegette.hu oldalakra, ahol töméntelen remek receptet találunk, levestől, a főételen át, a finom desszertekig, tortákig. De itt jegyezzük meg, hogy az alternatív étkezési módok kedvelői is rengeteg jó receptet találnak az interneten. Aki például a paleo életmód iránt érdeklődik, az a Paleolcso.hu oldalon talál finom recepteket, sőt, személyreszabott gasztroajándék ötleteket is. Utóbbiak is remekül mutatnak a fa alatt, nem beszélve arról, hogy egészségesek is.

Spotify

A karácsonyi hangulathoz kétség kívül sokat hozzátesznek a megfelelő zenék. Korábban ezzel kapcsolatban már volt egy nagyobb összeállításunk, amelyből kiderült, hogyan lehet ingyen hallgatni jó minőségű karácsonyi zenéket, dalokat. Most csak a Spotify-t emeljük ki, amely ingyenesen is hallgatható, s szinte nincs olyan előadó, vagy karácsonyi album, amely ne lenne megtalálható rajta. Az ingyenes zenehallgatás egyetlen hátulütője, hogy néha egy-egy reklámszpotot is el kell viselnünk, de még mindig csak tized annyit szakítják így félbe a zenefolyamot, mint mondjuk egy rádióban. De azt sem szabad elfelejteni, hogy december elején még nagyon kedvezményes áron fizethetünk elő a Spofity-ra (1 euró 3 hónapra az új, és 5 euró 3 hónapra a régebben már egyszer előfizetett) felhasználók számára. Szóval ha még sosem voltunk Spotify előfizetők, akkor érdemes elgondolkodni a dolgon, hiszen így három hónapig, 1 euróért hallgathatunk zenét, akár szünet nélkül. Ráadásul az előfizetők akár offline is, így okostelefonon is magunkkal vihetjük kedvenc dalainkat, anélkül, hogy az adatforgalmunkat terhelnénk a tömegközlekedés közbeni zenehallgatással.

Instapaper

Végül egy olyan megoldás, amellyel a hasznosnak ítélt online cikkeket eltehetjük későbbi elolvasásra: az Instapaper. Így ha épp nincs időnk elolvasni valamit, nem maradunk le róla, később, akár offline is elolvashatjuk okostelefonon, illetve a fontos karácsonyi ötleteket is elraktározhatjuk így, hogy később egy kattintással előkerítsük azokat, és ne kelljen újra és újra keresgélni őket a Google-ban.

Az Instapaperről itt írtunk részletesen, azóta csak annyi változás történt vele, hogy teljesen ingyenes lett, szóval érdemes regisztrálni és asztali gépen a böngészőben, illetve okostelefonon a letölthető appokban olvasgatni az eltárolt (és szépen áttördelt) anyagokat.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató