Ne felejtse: karácsonyi ajándékok összeírása ingyenes programmal

Elérkezett a december és a tél beköszöntével együtt mi is belekezdünk az évek során a Techwokon megszokott karácsonyi ötletbörzébe. S hát lássuk be, így az ünnep előtt a karácsonyi ajándékok összeírása (és egyáltalán kiötlése) az egyik nagy feladat a sok közül. Mai tesztalanyunk persze nem csak erre jó, hiszen egy alakulóban lévő, de már most is nagyon ígéretes GTD alkalmazással van dolgunk, vagyis akár a mindennapi teendők menedzselését is rábízhatjuk. De így karácsony tájékán nagyon jól jöhet ahhoz is, hogy átgondolhassuk, kinek, milyen ajándékot szándékozunk beszerezni vagy készíteni, s aztán persze a vásárlás során is jól jöhet majd, hogy amit kitaláltunk, ne felejtsük el.

 

Microsoft To-do: megkönnyíti a dolgunkat

Az ingyenes Microsoft To-Do nem most szerepel először nálunk. Annak idején, amikor a Microsoft hivatalosan bejelentette, hogy végleg kukázza a felvásárolt Wunderlist tennivaló menedzsert, írtunk egy gyors tesztet az akkor még igencsak kezdetleges utódról. Azóta a Wunderlist tényleg parkolópályára került, bár a cég mentségére szól, hogy azért nem likvidálták teljesen. Valószínűleg bevárják, hogy a To-Do is teljesen azonos szintre érjen, s majd csak akkor terelik át az összes Wuderlist felhasználót az új platformra. Addig a Wunderlist már nem fejlődik, de például hibajavításokat még mindig kap.

Mindazonáltal a Microsoft To-Do is szépen fejlődik, immár elérhető önálló alkalmazásként iOS-re, Androidra, Windows 10-re egyaránt. Sajnos e cikk készültekor a maces verzióról csak annyit tudni, hogy készül. Szerencsére van webes felület is, így végszükség esetén a böngészőben megnyitva akár macOS és Linux alatt is gond nélkül üzemel. Aztán majd csak lesznek natív kliensek ezekre a platformokra is. Funkciót tekintve azért már megemberesedett a program, tennivalóinkat kategorizálhatjuk, létrehozhatunk hozzájuk további lépéseket, van figyelmeztetés, leadási határidő, jegyzet, ismétlődés funkció, Mai nap nézet, Fontos nézet és egy ún. Tervezett nézet is, ahol napokra bontva látjuk minden tennivalónkat. A felület kategóriánként témázható, gyors, letisztult, átlátható. Nem mernénk kijelenteni, hogy veri kedvenc Things alkalmazásunkat, viszont több platformra érhető el, így ha valaki nem csak Apple eszközökkel dolgozik, annak a Microsoft To-do a megfelelő választás.

 

karácsonyi ajándékok összeírása teljes kényelemben

Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témáról, de sosem árt, ha az ember tudja, mit használ. De a mai cikk lényege: a Microsoft To-Do kiváló választás ahhoz, hogy egyszerűbbé tegyük a karácsonyi beszerzéseket. Használatához nem kell semmi más, csak egy ingyen – akár a programból is – létrehozható Microsoft fiók. Ha ez megvan, azonnal munkára foghatjuk a programot és kreálhatunk egy listát például az ajándékoknak, amelyben minden egyes fő tennivaló a megajándékozni kívánt családtag, barát, ismerős, majd e tennivalókon belül egy-egy lépésként beírhatjuk, hogy milyen ajándékokra gondoltunk az illetőnek.

A jegyzet részbe vázolhatunk magunknak további ötleteket, esetleg linkeket, amelyek az adott termékre, szolgáltatásra mutatnak, hogy ne kelljen a boltban “gúglizni”. A Mai nap nézetbe aztán mindig felvehetjük az éppen beszerzés alatt lévő dolgokat, hogy rögtön lássuk őket, ha ránézünk a programra.

További extraként a létrehozott listát akár meg is oszthatjuk más családtagokkal, ismerősökkel, így együtt is nekiláthatunk a beszerzéseknek, s azt is azonnal látjuk, ha a csoport tagjai közül valaki, valamit beszerzettnek jelölt.

Emellett a programba felvehető még a karácsonyi menühöz beszerzendő termékek listája is, a fentihez hasonló módon. S ugyanígy akár már az újévi csemegéket, szobadíszeket, buli-hozzávalókat is elkezdhetjük összeírni a To-Do-ba. S ha mindenről megvan a digitális lista, már garantáltan nem fogunk semmit elfelejteni. Ez pedig nyugisabbá varázsolhatja az amúgy évről évre egyre őrültebb karácsonyi időszakot. Így talán majd jut időnk egy kis nyugalomra, (lelki)békére is, mert hát a karácsonynak leginkább erről kellene szólnia. Ami tőle telik, azt a Microsoft To-Do biztosítja majd ehhez.

Ne maradjon le erről sem!