Kihagyhatatlan ingyenes appok androidos okostelefonokra

Korábban már csokorba gyűjtöttük a – szerintünk – legjobb ingyenes windowsos és legjobb maces alkalmazásokat, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen számítógépről sem. Sőt, megmutattuk azt is, melyek azok a Google-féle ingyenes appok, amelyek bármely okostelefonon jól jöhetnek, mégis kevesen ismerik őket. Ezúttal olyan ingyenes appok kerültek egy helyre nálunk, amelyeket androidos okostelefonnal rendelkezőknek ajánlunk.

 

Google Naptár

Kezdjük rögtön egy kis rendszerezéssel: tegyük rendbe napi teendőinket egy átlátható, gyorsan működő és sokoldalú naptár alkalmazással. A Google Naptár természetesen a Google saját, online naptár szolgáltatására épül, így eszközeink között is folyamatosan szinkronizálhatjuk a bejegyzéseket. A teendőink gyors áttekintését szolgáló listanézet ebben a naptár alkalmazásban a legjobb. Áttekinthető, letisztult, az pedig már csak hab a tortán, hogy a “vacsora”, “fodrász”, “kávé” stb. bejegyzéseket képekkel is kiemeli, így ezek még szembetűnőbbek lesznek a listában. Mindent tud, amit egy naptár alkalmazástól elvárhatunk, sőt, annál többet is. Megszégyeníti a legprofibb fizetős konkurenseit is. Ha mobilon is vezetjük naptárunkat, és a Google fiókunkat használjuk annak szinkronizálására, feltétlenül próbáljuk ki!

 

Enpass

Nem tudunk eleget beszélni a biztonságos jelszavak használatának fontosságáról, mégis, a saját környezetünkben is azt tapasztaljuk, hogy még mindig sokan használják ugyanazt a könnyen megjegyezhető (és könnyen visszafejthető) jelszót minden online szolgáltatás regisztrálásakor.

Ha valaki ennek ellenére venné a fáradtságot és adatai biztonsága érdekében nehezebben megfejthető, bonyolultabb jelszavakat és kódokat használna, annak javasoljuk az Enpass alkalmazás használatát. Az ingyenes androidos verzió ugyan csak 20 bejegyzést kezel, de ennyi a legtöbb esetben elegendő, illetve alkalmazhatunk benne jegyzeteket is, amelyek egy bejegyzésnek számítanak, de akár több adatot is feljegyezhetünk bennük. Az asztali változat teljesen ingyenes (Windowsra, macOS-re egyaránt), ott több jelszót, router adatot, titkos feljegyzést stb. is eltárolhatunk. Az adatbázis titkosított (egy “mester-jelszót” kell csak megjegyeznünk, amelynek segítségével megnézhetjük tárolt adatainkat) és szinkronizálható több szolgáltatáson keresztül is (Dropbox, Google Drive stb.), így az asztali és a mobil rendszeren egyaránt elérhetjük ugyanazokat a jelszavakat, PIN kódokat. Sőt, a program új, biztonságos jelszavak generálásában is segítségünkre lehet. A központi jelszót egyébként helyettesíthetjük ujjlenyomatos beléptetéssel is a telefonon (például Samsung Galaxy S7 vagy Galaxy S7 Edge esetében), ami gyorsabb, mint minden alkalommal beírni.

 

Messenger

Ha csetelésre adnánk a fejünket, jelenleg nem nagyon találunk jobb megoldást a Facebook-féle Messengernél. Működik minden platformon (ha más nem, böngészőben a messenger.com oldalon), cseveghetünk benne titkosított csatornán, használhatunk matricákat, animált GIF-eket, VR animációkat és effekteket, van videocsevegés, hangos üzenetek is küldhetők stb. Tényleg mindent igyekeztek belezsúfolni, cserébe azért, hogy létrehozzunk egy Facebook fiókot. De ez már csak a Messenger miatt is megéri. Van a témában egyébként ingyenes e-bookunk is, tele hasznos és praktikus Messenger tippekkel, trükkökkel, ez innen tölthető le.

 

Inbox

A Gmail alternatív felülete, az Inbox, önálló appként is elérhető. Rengeteg hasznos extrával tuningolja a hagyományos Gmail levelezést: levelek elodázása, fontos levelek kitűzése, chat-szerű válaszadás, áttekinthető csoportosítások, időzített emlékeztetők, linkek gyűjtése stb.

Ha szeretnénk egy modern, új megközelítést alkalmazó levelezőt, ismerkedjünk meg vele. Teljesen a Google Gmailre épül, így ugyanazzal a fiókkal használhatjuk.

 

Kotobee Reader

A Kotobee Reader egy kiváló e-book olvasó, amely ráadásul nem csak a hagyományos epub formátumot tudja megjeleníteni, hanem a Kotobee Authorban készült interaktív, multimédia e-bookokat is megnyithatjuk vele. Így akár digitális tankönyvek, ismeretterjesztő könyvek olvasásához is tökéletes, ráadásul jegyzeteket, kiemeléseket is készíthetünk vele könyveinkhez.

 

Duolingo

Manapság a nyelvtanulás már szinte létszükséglet. Aki még nem találkozott vele, annak éppen ezért érdemes megismerkednie a Duolingo appal, amely egy nagyon jól sikerült nyelvoktató alkalmazás, amely önálló tanulásra is alkalmas. Azt nem állítjuk, hogy garantáltan el lehet vele jutni a középfokú vizsgáig, de gyakorlásra kifejezetten hatékony és hasznos kis app. Nem kerül semmibe, szóval csak nyerhetünk vele, ha telepítjük.

 

Google Fordító

Ha már szó esett a nyelvtanulásról, nem mehetünk el szó nélkül egy kiváló Google app mellett: a Fordító ugyan még küzd a magyar nyelvvel, de gyors, alap fordításra már most is kitűnő lehet. S hát van számtalan nyelv, amelyek között egészen hatékony fordításra képes. Mellesleg szótárnak sem utolsó. Érdekessége (amellett, hogy hangos fordításra is képes), hogy ha kell, akár real-time is lefordít nekünk feliratokat például plakátokról, táblákról, az okostelefon kameráját kihasználva (erről itt írtunk részletesen).

 

Snapseed

Az egyik legjobb – ingyenes – androidos képszerkesztő app a Snapseed, amely mindent tud, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet fotói tuningolásához: retusáló eszközök, méretezés, vágás, forgatás (automatikus igazítás is), és rengeteg látványos effekt várja a felhasználókat, teljesen ingyen.

Kihagyhatatlan darab és a többségnek valószínűleg nem is nagyon kell majd más.

 

Prisma

Na jó, mégis: van még egy app, amelyet érdemes letölteni és telepíteni Androidon, ha gyakran szoktunk bíbelődni fotóinkkal. A Prisma már szerepelt nálunk korábban, így biztosan lesz, akinek már nem újdonság a létezése. Ezzel az appal látványos – és élethű – festményeket kreálhatunk fotóinkból. Legyen szó tájképről, portréról, a számtalan jópofa effekt között egészen biztosan találunk olyat, amelyikkel döbbenetes hatást érhetünk el. Jó, megvárjuk, amíg telepítik, de aztán olvassanak tovább… Nem kell mindig kapkodni…

 

Microsoft OneNote

Sokszor szerepelt már nálunk, így most nem térünk ki részletesen a lehetőségeire, de az kétségtelen, hogy a Microsoft OneNote a legjobb – ingyenes – cross-platform jegyzet alkalmazás.

Ha olyan jegyzetelőre vágyunk, amely asztali rendszereken és mobilokon egyaránt elérhető, ráadásul képekkel, kézírással, hangjegyzettel, csatolt dokumentumokkal tarkított jegyzetek készítésére is lehetőséget ad, akkor ne keressünk tovább. Ezeket írtuk róla korábban: OneNote-tal kapcsolatos Techwok cikkek.

 

Sony Audio Recorder

A Sony saját fejlesztésű hangrögzítő appja, az Audio Recorder az egyik legjobb, ami létezik Androidra. Telepítése után szinte tökéletes diktafonként használhatjuk készülékünket.

Többféle felvételi minőségből választhatunk, így ha kell, a kompakt méretet feláldozhatjuk a kiváló hangminőség oltárán, és persze fordítva is: ha spórolnunk kell a tárhelyen, visszafoghatjuk a hangminőséget. Az utólagos zajszűrők már csak a habot jelentik a tortán. Zseniális kis app, érdemes letölteni.

 

BKK Futár és BKK Info

Ha sokat utazunk tömegközlekedési eszközökön, akkor ezt a két appot erősen javasolt beszerezni. A BKK Futár a járművekbe épített GPS segítségével megközelítőleg pontosan mutatja, merre járnak a buszok, villamosok stb. Láthatjuk a pontos menetrendet, áttekinthető listát kapunk az adott megállóba aktuálisan érkező járatokról, de akár megtervezhetünk egy teljes utazást is egyik pontból a másikba, t9megközlekedéssel.

A BKK Info pedig egy remek kiegészítés ehhez: ebben azt látjuk, milyen forgalomkorlátozásokkal kell számolnunk (milyen ok miatt, melyik járatnál várható késés, pótlás stb.).

 

Időkép

Időjárás előrejelző appból nem nagyon találunk jobban használhatót, mint az Időkép. A felülete nem a mi ízlésünk, de ez magánvélemény, ízlések és pofonok, ugyebár. Az viszont kétségtelen, hogy a hazai időjárás tekintetében rájuk bízhatjuk magunkat, informatív térképeik pedig párjukat ritkítják. Szóval ez az app nem nagyon hiányozhat egyetlen hazai androidos mobilról sem.

 

Weather Underground (WU)

Kétség kívül ez a mi kedvenc időjárás jelentő alkalmazásunk. Az Időképet is nagyon szeretjük a “beszédes térképei” miatt, de a WU számunkra sokkal áttekinthetőbb és ízlésesebb felületen mesél a várható időjárásról. És dicséretükre legyen mondva, pár napra előre viszonylag ritkán szoktak tévedni.

Az ingyenes változatban el kell viselnünk pár reklámcsíkot, de szerencsére azok sem hivalkodók. Ha nagyon zavarnak, pár euróért egy évre eltüntethetjük és ebben az esetben minden platformra érvényes lesz a dolog, vagyis ha több eszközön használjuk az appot (akár iOS alatt is), azokon sem lesznek zavaró bannerek.

 

Feedly

Folytassuk egy olyan alkalmazással, amely rendkívül megkönnyítheti az életünket, ha több blogot, weboldalt szoktunk átfutni a minket érdeklő hírek, cikkek miatt. A Feedly egy RSS gyűjtő szolgáltatás, amelyben egy ingyenes regisztráció után szépen összegyűjthetjük kedvenc oldalaink RSS feedjeit, hogy aztán a Feedly appban, az okostelefonunkon már egyetlen listába gyűjtve láthassuk a friss megjelenéseket és kényelmesen, mobilra optimalizált változatban olvashassuk el azokat, amelyek érdekelnek minket.

 

Instapaper

Kicsit még maradjunk az online cikkeknél és híreknél. Ha szeretnénk a számunkra érdekes anyagokat későbbi felhasználásra eltenni, vagy akár offline elolvasni azokat egy későbbi alkalommal, akkor érdemes megismerkedni az Instapaper nevű alkalmazással is.

Ez ugyanis éppen e feladatok elvégzésére született. Szép, rendezett gyűjteményt állíthatunk vele össze az érdekesebb cikkekből, amelyeket azután sallangoktól (menük, bannerek stb.) mentesen olvashatunk újra bármikor, akár offline is. Hasonló szolgáltatásról írtunk már korábban is, ha valakit érdekel, itt elolvashatja a kérdéses cikkek.

 

Ingyenes appok Google-módra

Ezek az ingyenes appok azért kerültek egy bekezdésbe, mert manapság már szinte minden új androidos okostelefonra alapból felkerülnek, így külön telepíteni legtöbbször már nem is kell egyiket sem. Ha mégsem találnánk a készüléken valamelyiket, azért érdemes benézni értük a Play Áruházba, mert nagyon jól jöhetnek a mindennapokban (a kevésbé ismert Google appokat itt gyűjtöttük egybe).

 • Chrome
  Aligha kell bemutatni, rengetegen használják böngészőként az asztali rendszereken. Nos, a mobil változat is hasonlóan sokoldalú és gyors, ráadásul a böngészési előzmények és a könyvjelzők, jelszavak egyaránt szinkronizálhatók vele az asztali és a mobil rendszer között.
 • Dokumentumok, Táblázatok, Diák
  Ingyenes irodai szoftvercsomag a Google-től, amely flottul működik Androidon is. Felhőben tárolt dokumentumainkat így kényelmesen olvashatjuk, vagy akár áttalakíthatjuk az okostelefonon is.
 • GBoard
  A Google saját fejlesztésű billentyűzetének fő előnye, hogy anim GIF-eket szúrhatunk be vele, illetve közvetlenül kereshetünk a Google keresőjében és a találatokat egy mozdulattal beilleszthetjük az éppen szerkesztett dokumentumba.
 • Fitnesz
  Ha szeretnénk tudni, hány lépést tettünk meg az adott napon, vagy mennyit futottunk, bringáztunk, a Google Fitnesz tökéletes társ lesz ebben. A sportos életmódot kedvelőknek nagyon jól jöhet.
 • Fotók
  A Google fotók tökéletes választás, ha egy gyors, áttekinthető galéria appra vágyunk. Ráadásul akár ingyen is szinkronizálhatjuk vele fotóinkat (bizonyos felbontásig korlátlan mennyiségben) felhőbe, így ha bármi történik telefonunkkal, megmarad minden fotónk a szerveren, illetve könnyen el is érhetjük azokat a photos.google.com címen (jelentkezzünk be saját Gmail fiókunk adataival).
 • PDF Viewer
  Egy gyors és egyszerű PDF nézegető. Sokkal kevesebb erőforrást emészt fel, mint mondjuk az Adobe androidos megoldása.
 • Könyvek
  Kiváló e-book olvasó, amely felhőben is képes tárolni könyveinket, így azokat bármelyik gépünkön elérhetjük. Emellett pedig bőséges választékot kínáló e-könyvesboltot is találunk benne.
 • Keep
  Ha valakinek túl sok, amit mondjuk a OneNote nyújt, annak egy kevésbé összetett, mégis sokoldalú és jól használható jegyzet appal szolgál a Google (mellesleg a Keepet nemrég integrálták a Google Docs alkalmazással, így szépen összedolgozik a két szolgáltatás).
 • Hitelesítő
  Ha kétlépcsős hitelesítést használunk online szolgáltatásoknál (például Google fiók, Dropbox stb.), akkor a Hitelesítő segítségével követhetjük nyomon az aktuális beléptető kódot az adott rendszerbe bejelentkezéskor.

 

Google Háttérképek

Az ingyenes appok gyűjteményének végén lazuljunk egy kicsit! Mivel nem mindegy, hogy miként fest az oksotelefon felülete, dobjuk fel kicsit egy jól megválasztott háttérképpel. Mi amúgy is háttérkép-mániások vagyunk, a Google Háttérképek pedig az egyik alap ajánlatunk azoknak, akik okostelefonjukat szeretnék – nagyjából két mozdulattal – kicsinosítani.

A szoftverteszthez egy Galaxy S7 Edge készüléket használtunk, Android 7.0 rendszerrel, a Samsung jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!