Szövegek fordítása azonnal, az okostelefon kamerájával

A Google Fordító, ha nem is tökéletesen, de azért kiindulási alapnak megfelelő módon fordít szinte bármilyen nyelvről magyarra és persze vissza. Édes, ékes anyanyelvünk persze feladja a leckét a programozóknak, egy ideig még nem érdemes tökéletes fordításra számítani, pedig más nyelvek között ez már egészek korrektül megoldható. De azért ne adjuk fel, mindennek eljön az ideje.

Addig is használjuk ki a Google Translate jelenlegi lehetőségeit, akár a weben, akár mobilon (iOS, Android). Sőt, utóbbinak van egy kevésbé ismert képessége is: szövegek fordítása kamerával. A mobil app ugyanis valós időben fordítja le nekünk a kamerán keresztül például utcai hirdetéseket, táblákat.

 

Szövegek fordítása kamerával

A Google Translate iOS és Android appjában egyaránt találunk egy kis kamera ikont a fordítandó szövegeket váró szövegmező alatt. Ha ezt megérintjük, az okostelefon kameráján keresztül “befogott” szövegeket azonnal, real-time fordítja le nekünk a program.

Eltévedtünk Japánban? Nem gond, az utcai táblát azonnal lefordíthatjuk (bár Tokióban még ekkor sem biztos, hogy rájövünk, hol vagyunk). De a lehetőség adott, és tulajdonképpen bármivel működik: üdítő üveggel, plakáttal, könyvborítóval, vagy adott esetben egy éppen olvasott dokumentummal egyaránt.

És ez még hagyján: a képernyőn látható szöveget rögtön le is fotózhatjuk, a Google Translate pedig átalakítja nekünk a fotót szerkeszthető szöveggé, amelyet elmenthetünk a telefonon bármely szövegszerkesztő applikációba. Érdemes tehát használni ezt az opciót is, ha szöveges fordítása a feladat.

Ne maradjon le erről sem!