Nélkülözhetetlen ingyenes alkalmazások egy új PC-re, notebookra

Így az ünnepen túl azoknak szeretnénk egy kicsit segíteni, akik voltak olyan szerencsések, és egy új notebookot, asztali PC-t leltek a karácsonyi ajándékok között. Számukra most eljött a számítógép “belakásának” boldog időszaka. Sorakozzanak hát itt olyan alkalmazások, amelyek jól jöhetnek a hátköznapokban.

FreeOffice vagy LibreOffice

A FreeOffice és a LibreOffice egyaránt nagyszerű irodai csomagok, amelyek teljesen ingyen állanak rendelkezésünkre. Az alap programok: szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szoftver mindkét esetben a csomag része. A LibreOffice ezen felül rendelkezik rajzprogrammal és adatbázis-kezelővel is.

Mindkettő használható magyar nyelvű felülettel és rendelkeznek magyar helyesírás-ellenőrző modullal is, bár ezt a FreeOffice-hoz külön le kell tölteni (de mindössze pár kattintás). A FreeOffice-ról itt írtunk részletes tesztet.

Nik Collection

Rengeteg ingyen használható fotó-effekt és szűrő a Google-tól. A népszerű Nik Collection nem hiányozhat egy gépről sem, ahol jó minőségű fotó-effektezőre van szükség. Részletesen itt írtunk róla.

IrfanView vagy Honeyview

Ha pedig már szóba kerültek a fotók, felhívjuk a figyelmet, hogy akadnak jobb képmenedzser alkalmazások, mint amit a Microsoftnak a Windows 10-be sikerült belegyömöszölnie.

Az egyik ilyen a – régi motoros – IrfanView, amely nem csak a képfájlok gyors megjelenítésében jeleskedik, de rengeteg képszerkesztési funkciót is belezsúfoltak a készítők.

Egy másik alternatíva a HoneyView, amely ugyan szerkesztés szempontjából kevésbé kiemelkedő, de szintén gyors, ízléses és könnyen használható. Ráadásul anélkül nézhetünk át vele egy ZIP fájlba csomagolt képgyűjteményt, hogy emiatt előbb ki kellene azt csomagolni. Erről a programról részletesen is írtunk, emitt.

Audacity

Ha a képfájlokról már gondoskodtunk, törődjünk kicsit a hangfájlokkal is. Az Audacity szerintünk a legjobb cross-platform hangszerkesztő program az ingyenes kínálatban. Effektek tömkelege, szűrők garmadája várja, hogy használatba vegyük. Hangrögzítésre is kiváló választás. Feltétlenül érdemes telepíteni. Van amúgy belőle egy nagyon profin kinéző fekete verzió is, amelyről itt írtunk.

Enpass

Többször írtunk már a megfelelő jelszavak fontosságáról. Így nem hagyhatjuk ki az ingyenes jelszómenedzsereket sem. Ezen alkalmazások közül mi a cross-platform Enpass-t ajánljuk, már csak azért is, mert ez nem csak a gépen képes eltárolni jelszavainkat (titkosítva, master-jelszóval védve), hanem akár mobilunkkal is szinkronizálhatjuk azokat az androidos vagy iOS változatnak köszönhetően.

A mobil verziókból van ingyenes és fizetős kiadás is, de a Windows verzió teljesen ingyenes.

F-lux

Ha valaki notebookot birtokol, érdemes elgondolkodnia a F-lux használatáról. Ez a program automatikusan a napszakhoz állítja a kijelző fényerejét és színhőmérsékletét, így sötétben sem süti majd ki a szemünket a háttérvilágítás és a fehér felületek. Részletes tesztünk is volt, itt.

Spotify

Zene, zene, zene! Mi imádjuk? Önök is? Akkor ne feledkezzenek meg a Spotify alkalmazás telepítéséről. Mert bár csak online streamként, de ingyen, korlátlanul hallgathatunk vele régi és új slágereket, jó minőségben. Pár reklámblokkot kell csak elviselnünk cserébe. Aki pedig offline is magával vinné ezeket a dalokat, jutányos áron előfizethet a szolgáltatásra (cserébe a reklámoktól is megszabadul és a lejátszásba is szabadon “beletekerhet”).

Musicbee

Aki nem érdeklődik az online zenelejátszás iránt, ellenben méretes gyűjteményét nem az iTunes-ban hanem egy gyors és ügyes alternatívában szeretné lejátszani a gépén, annak jó választás lehet a Musicbee.

Ez egy teljesen testreszabható, gyors, sokoldalú lejátszó, amely még a CD-k rippelésére is alkalmas. Részletesen is bemutattuk, ebben a cikkben.

VLC Media Player

De ne feledkezzünk meg a videókról sem. A VLC Media Player az egyik legjobb windowsos lejátszó, amely szinte minden létező videoformátummal megbirkózik. Megjeleníti a feliratokat és választhatunk hangcsatornák közül is, ha vannak. Kihagyhatatlan darab!

Microsoft OneNote

A Microsoft OneNote már többször szóba került nálunk, adtunk hozzá különféle tippeket is, hogy minél jobban ki tudják használni olvasóink. A Microsoft ingyenes jegyzet alkalmazása a piac egyik legjobbja. Minden fontos platformon elérhető, így jegyzeteinket szinkronizálhatjuk több gép vagy mobil eszközök között egyaránt.

Írhatunk szöveges jegyzet, beilleszthetünk képeket, grafikonokat, dokumentumokat, fájlokat stb. Hihetetlen, mi mindenre képes ez a program. Valószínűleg nem túlzás kijelenteni, hogy jegyzetelő alkalmazások között a OneNote a legsokoldalúbb. Érdemes kipróbálni!

Recuva

Mivel az ördög nem alszik, jobb, ha előre felkészülünk egy esetleges adatvesztésre. A Recuva segítségével visszaállíthatjuk a véletlenül törölt fájlokat, akár a gépen, akár egy memóriakártyán vagy pendrájvon sikerült azokat akaratlanul likvidálni.

A program működéséről itt olvashatják részletes ismertetőnket.

Malwarebytes Anti-malware

Ha már biztonság, az sem árt, ha van egy jó minőségű víruskergető is a gépen, hiszen problémák bármikor adódhatnak. A Malwarebytes Anti-malware szerintünk az egyik legjobb ezen a területen, s bár az ingyenes változat nem nyújt állandó védelmet, de Windows 10 alatt, karöltve a rendszer beépített, folyamatos védelmével, jól használható. Néha nézzük át vele a teljes gépet.

Mivel az ingyenes verzió csak manuálisan ellenőriz, a gépen tarthatjuk akkor is, ha amúgy másik antivírust használunk állandó védelemre. Ha mégis balul üt ki valami (a gépünk elkezd gyanúsan “viselkedni”), ez a program szinte biztos képes lesz elhárítani a veszélyt, ha lefuttatunk vele egy ellenőrzést.

Ccleaner

A védelmen kívül a rendszer karbantartása is fontos. Erre a Ccleaner kiváló megoldást jelenthet, hiszen könnyen használható és nagyon hatékonyan takarítja el a gépről a különféle programok használata során keletkező felesleges, átmeneti fájlokat, Registry bejegyzéseket. Ha ennél durvább beavatkozásra van szükség, akkor takarításhoz és Windows optimalizáláshoz ezeket a programokat tudjuk ajánlani.

Ne maradjon le erről sem!