Apple Watch: jobbá teszi az életünket?

Annyi technikai kütyüt hurcolunk már magunkkal manapság, hogy szinte számon tartani is nehéz. Az okostelefon immár megszokott mindenkinél, mostanra inkább az a feltűnő, ha valakinek nem lapul legalább egy a zsebében és esetleg egy könyvvel a kezében ücsörög a metrón, ahelyett, hogy tapogatna valamilyen képernyőt.

Ma még az okosórák ehhez képest gyerekcipőben járnak, de ne legyenek kétségeink: ha most még azt bámuljuk meg, akin ilyet látunk, a kocka fordul majd, s pár év múlva arra néznek majd furcsán, akinek nincs a csuklóján egy ketyere, ami az időn kívül a pulzusát, lépéseit, vérnyomását, légzését és ki tudja még milyen életfunkcióját méri. Meg persze tele van hasznos és haszontalan appokkal.

Ahogy az iPhone lökést adott az okostelefonok terjedésének, hasonlóan hatott az Apple Watch is az okosórákra. Bár ez még mindig csak egy beinduló piac, de a fejlődés folyamatos és ebben komoly szerepet játszik az Apple, anélkül persze, hogy kisebbítenénk a Samsung, a Sony vagy más gyártók érdemeit, hiszen azt azért látni kell, hogy nem az almás cég az egyetlen ígéretes próbálkozó. Mi azonban most az Apple Watch-ot próbáltuk és két hét alatt igyekeztünk rájönni, hogy hozzátesz-e valamit az életünkhöz, ha ilyen órát hordunk a hagyományos helyett.

 

Apple Watch 2 és új watchOS

Az időzítés amúgy nem feltétlenül volt jó, hiszen idén várhatóan megjelenik majd a Watch 2 is, ráadásul szeptemberben jön a végleges iOS 10 és vele az Apple Watch új rendszere is, vagyis hamarosan sok szempontból megújul majd az Apple órája. Azonban ettől még a régi nem kell, hogy a kukában végezze, ráadásul maga az életérzés nagyjából marad ilyen, amilyen most is. Szóval egyelőre ez az első generációs Apple órával kapcsolatos élménybeszámoló, ha most beszaladunk a boltba (például az iCentrebe, ahonnan mi is kaptuk a tesztkészüléket), ilyet vásárolhatunk.

 

Száraz adatok

Szokásunkhoz híven kezdjük egy gyors és száraz technikai adathalommal: az Apple Watch kétféle méretben kapható, egy 38 mm-es és egy 42 mm-es verzió létezik. Ezeken belül további modelleket találunk (Watch, Watch Sport), amelyek között lényegi különbség csak anyaghasználatban (rozsdamentes acél vagy alumínium tok) és árban van. Persze válogathatunk színek között is, nomeg akad egy halom szíj és pánt hozzájuk, de utóbbiak tetszőlegesen cserélhetők utólag is, jópénzért. A kijelző méretével annak felbontása is más, így a 38 mm-es verzió 340 x 272 pixeles (290 ppi), míg a 42 mm-es 390×312 pixeles (303 ppi) felbontással rendelkezik. Mindkettő AMOLED típus, 3D Touch funkcióval.

Technikailag az órák egyformák: van bennük Bluetooth, wifi, egy halom érzékelő, 8 GB tárolókapacitás és 512 MB RAM. Az erőt egy 520 MHz-es Apple S1 processzor és egy PowerVR SGX543 GPU adja, az akku pedig 205 illetve 250 mAh-s, mérettől függően. Jó, nem egy erőmű, de okosórába egyelőre ez nagyjából elég. Nagyjából…

 

Biztonságból ötös

Nálunk a 42 mm-es változat járt, szíjként pedig egy “éjkék bőrszíjat” kaptunk hozzá, ami amellett, hogy remekül néz ki, eszméletlen könnyen felcsatolható (mágneses) és biztosan tartja az órát a csuklónkon.

Megismerkedésünk nem volt felhőtlen, bár a macerás rész felfogható tesztként is. Az előző tesztelő ugyanis valamit benézett az óra visszaadásakor, így a készülék úgy vélte, hogy még másik Apple fiókhoz van rendelve, s ennek megfelelően nem is volt hajlandó munkába állni. Ha tehát veszik az óránk és mi előtte hozzárendeltük a saját Apple azonosítónkhoz, esetleg még a nyomkövetést is aktiváltuk, akkor lopás vagy elhagyás esetén a “szerencsés megtaláló” nem sokra megy majd vele, mert fiókunkhoz tartozó belépési adatokat kell kitalálnia az óra használatához (teljes reset után is kérni fogja), vagy be kell sétálni egy Apple boltba, ahol központilag elvileg megoldják a dolgot. Utóbbi persze nem feltétlenül egyszerű, valószínűleg bizonyítani kell egy számlával is, hogy miénk az óra. Biztonság szempontjából tehát azonnal jelesre vizsgázott az Apple Watch.

 

Beüzemelés

Miután áthidaltuk a gondot, használatba vehettük a kütyüt. A beüzemelés mindössze abból áll, hogy Bluetooth kapcsolaton össze kell lőnünk az órát az iPhone-nal. Ehhez ott a telefonon a Watch app, amely mindent elintéz. Érdemes összekötni a készüléket az Apple fiókunkkal is, nem csak a fenti biztonsági funkció miatt, hanem mert úgy fogjuk tudni igazán kihasználni a lehetőségeit.

Ha a párosítással megvagyunk, telepíthetjük is kedvenc iPhone appjaink watchOS változatait. Már amelyiknek van. Ezt az App Store-ban is ellenőrizhetjük amikor letöltünk egy appot, de természetesen a Watch alkalmazás is egybegyűjti a telefonon elérhető, óra-kompatibilis programokat.

Természetesen a névjegyeket, naptárbejegyzéseket, leveleket stb. mind át tudjuk szinkronizálni az órára. Jó tudni, hogy értesítéseinket nem csak akkor kapjuk meg rajta, ha Bluetooth-on keresztül kapcsolatban van a telefonunkkal, hanem bárhol, bármikor, ha van a közelben olyan wifi kapcsolat, amit már ismer az óra (ezek adatait átveszi az iPhone-tól).

Még a biztonsághoz kapcsolódóan: az órán megadhatunk passcode-ot is, vagyis egy négyjegyű azonosítót, amelyet az idő kijelzésén kívül minden esetben bekér. Ha úgy állítjuk be, az óra kódbekérése automatikusan átléphető, ha a telefonunkat feloldottuk közben.

Az óra – hasonlóan az iPhone-hoz – természetesen magyar nyelvű felülettel is használható.

 

Mindennapok az Apple órával

Az óra használata rém egyszerű: az úgynevezett digitális korona (ez az oldalán lévő “tekerentyű”) segítségével nagyon kényelmesen tudjuk görgetni a képernyőn látható adatokat, nagyítani, kicsinyíteni az alkalmazásindító felületet stb. De például ezzel aktiválható a Timetravel funkció is, amelynek segítségével végignézhetjük az elkövetkező eseményeket (pl. naptárbejegyzések) is. A mellette lévő hosszúkás gombbal kedvenceinket hívhatjuk elő, hogy azonnal indíthassunk például telefonhívást vagy küldhessünk szöveges üzenetet (ugyancsak ezzel a gombbal lehet például kikapcsolni a kijelzőt, vagy adott esetben a teljes készüléket).

Ha már üzenetküldés: ellentétben az iPhone-nal, itt nincs szoftveres billentyűzet, hogy a képernyőn pötyögjünk. Ez egy ekkora kijelzőn nem is menne. Ellenben a rendszer hangfelismerője tökéletesen tudja átalakítani írott szöveggé azt, amit diktálunk neki. Magyarul is! Szóval az sms írás itt sms diktálás. Ha ennél is gyorsabbak akarunk lenni, választhatunk előre definiált szövegek közül. Ez mindenre igaz amúgy, a legtöbb app (Messenger, Mail, Spark stb.) támogatja az azonnali válaszokat, hol így, hol úgy, az már app-függő.

A használatot egyébként a Siri is egyszerűsítheti, ha hajlandóak vagyunk mondjuk angolul utasításokat adni az órának, mert az Apple digitális asszisztense egyelőre sajnos nem tud magyarul.

Sok funkció elérését könnyíti meg emellett a 3D touch funkció, amelyet az iPhone 6S felhasználók már megismerhettek a telefonban is. Szerintünk praktikus megoldás, különösen a Watch esetében.

Telefonálni tudunk az órán keresztül is (hívást kezdeményezni, felvenni bejövő hívásokat), hiszen van saját mikrofonja és hangszórója. De adott esetben át is adhatjuk a hívást az óráról a telefonra. Mindenesetre az például egy hasznos dolog, hogy napközben nem kell állandóan a zsebünkben hordani a telefont, hiszen a lakáson vagy irodán belül simán lekezeli a hívásokat és üzeneteket az óra is. A tesztek során amúgy a híváskezdeményezés néha elakadt és ennek okára nem sikerült rájönni, de szerencsére nem ez a jellemző.

Mivel óráról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a számlapok mellett. Több is van, s némelyiket egészen sokrétűen testreszabhatjuk, de külön letölteni egyelőre nem lehet továbbiakat. A hagyományos, analóg felületeken túl van többféle digitális kijelzés, vagy éppen Disney stílus is. Némelyik felületen az időn túl további információkat is megjeleníthetünk (dátum, időjárás, bejövő üzenetek száma, aktuális naptárbejegyzés, napfelkelte időpontja stb.), illetve a kompatibilis alkalmazások is kitehetnek ide információkat, ha úgy állítjuk be.

A óra funkció amúgy megjeleníthető egyszerűen úgy, hogy magunk elé emeljük kicsit a kezünket, pont, ahogy egy hagyományos órát megnéznénk. Ilyenkor a készülék automatikusan bekapcsolja a képernyőt, rajta a választott óra felülettel.

Ez a mozdulatra reagálás persze azért lehetséges, mert az Apple Watch-ot telepakolták egy halom érzékelővel. Ha a hátulját nézzük, négyet láthatunk is ezek közül. Ide került például a pulzusmérő is. Mert hát az Apple Watch amolyan egészségőr is. Bár pontosságban aligha mérhető egy profi céleszközhöz, azért hétköznapra kiváló “fitnesz karkötő”.

Az iPhone-on található Health appal összedolgozva szinte minden információt eltárolhatunk napi mozgásunkkal kapcsolatban. A lépések számát, az elégetett kalóriákat, a napi pulzus átlagot (több automatikus mérésből), mindent.

Ehhez segédnek ott van az órán és a telefonon az Activity app, amely látványos grafikonokon mutatja, mennyit mozogtunk. Sőt, szól is, ha szerinte kicsit kezdünk eltunyulni aznap. Szóval az óra még ösztönöz is minket a mozgásra. Sőt, díjazza is a megtett kilométereket, futást, bringázást, sétát. Látványos, 3D-s plecsnikkel gazdagodhatunk, minden fontosabb mérföldkőnél.

Ehhez a témához kapcsolódik még az órán alapból meglévő Workout app is. Ezzel külön mérhetjük, hogy mikor, milyen mozgást végzünk (futás, bringázás, evezés, szobabicikli stb.). Sajnos se az Apple Watch, se az iPhone nem képes például alapból felismerni amikor bringázunk, így e tevékenység megkezdését és befejezését nekünk kell tudatnunk vele. A köztes részen persze vígan méri a megtett távolságot, sebességet és minden más adatot, de magától nem tesz különbséget a mozgástípusok között (kivéve futás és gyaloglás). Ez amúgy csak részleges kényelmetlenség, hozzá lehet szokni, s már csak azért is elindítja az ember a mérést, mert ebben az esetben a Health és Activity appokban is mindig, minden a megfelelő helyre kerül. Később könnyebb nyomon követni korábbi edzéseinket. Az automatikus bringázás felismerésre amúgy konkurens termékeknél van példa, de igazán pontos megoldással nem találkoztunk. Van erre képes iOS alkalmazás az App Store-ban is (Human), de az szintén nem pontos, illetve pontosítható, de akkor cserébe felzabálja az akkut a telefonban. Szóval szerény véleményünk szerint egyelőre érdemesebb inkább megnyomni azt a kis gombot a kijelzőn, mielőtt mondjuk bringázni indulunk. Amúgy másik bringás app telepítését mi nem is nagyon igényeltük az Apple megoldásai mellé. Hiába kapnánk mondjuk egy halom többlet infót (térképek, emelkedők stb.), ami a Health appban összegyűlik az óra alap alkalmazásaiból, bőven elegendő. Ha nagyon összerakjuk a dolgokat, akkor estére teljes képünk van arról, mennyit gyalogoltunk, bringáztunk, tornáztunk, mikor milyen volt a pulzusunk. Sőt, éjszaka azt is megtudhatjuk, milyen időpontokban alszunk a legjobban, jellemzően mikor riadunk fel, vagy mikor forgolódunk leginkább álmunkban. Ezekhez mind elég az Apple Watch és a telefon, nomeg a megfelelő appok. Az összesítés pedig ott lesz a Health-ben (aminek egy sokkal áttekinthetőbb verziója érkezik majd az iOS 10-ben). Mielőtt elfelejtjük: a Health életmentésben is segíthet, erről itt írtunk.

Szóba került az alvás, így hát rögtön megjegyezzük: az Apple Watch diszkrét ébresztésre is elsőrangú. Nem veri fel az egész családot, csak csendben rezeg a csuklónkon a megfelelő időpontban. Már persze ha órában alszunk…

A rezgéses jelzés egyébként nem csak ébresztés esetében praktikus: riasztásoknál, figyelmeztetéseknél is jól jön. De még egy halom funkció esetében hasznosítja az óra, ha csendben akar közölni velünk valamit.

Az például zseniális, hogy ha kikapcsoljuk a telefon és az óra hangját, a csuklónkon érezzük a bejövő hívásokat, üzeneteket. Nem zavarva ezzel a környezetet, vagy egy meetinget. Utóbbi esetben pedig viszonylag diszkréten tudunk is egy azonnali üzenettel válaszolni, anélkül, hogy feltűnően matatnánk a telefonnal.

 

Kell, nem kell?

Az Apple Watch jelenlegi változata még kicsit vaskos, de nem zavaróan. Egy normálisabb sportóra is nagyjából hozza ezt a vastagságot. Nem pehelykönnyű, de nem is súlyos darab. Szerintünk teljesen eltalált a méret és a súly, nem zavaró a viselése, de mivel ez nagyon szubjektív, így érdemes kipróbálni mondjuk egy iCentre-ben, mielőtt megvesszük.

Jobbá teszi tehát az életünket? Nem. De ez persze magánvélemény és nem csak az Apple órájára vonatkozik, hanem szinte minden kütyüre. Jobb nem lesz tőlük az életünk. Egyszerűbb viszont lehet. És kényelmesebb is.

Nagyon sok esetben jött jól az óra: amikor a bringán elég volt lepillantani és láttuk, hogy ki keres, így nem kellett látatlanban felvenni a headsettel egy olyan hívást, amire nem voltunk kíváncsiak tekerés közben. De praktikus a zenelejátszás irányítására, leveleink gyors átnézésére a telefon előkotrása nélkül, üzeneteink azonnali megválaszolására főzés közben stb. És ha nem vagyunk profi fitnesz guruk, akkor az Apple Watch ezen funkcióit is a helyükön tudjuk kezelni és segíteni fognak abban, hogy egészségesebb életet éljünk.

Az Apple Watch jelenlegi formájában még épp útkeresésben van. Vannak nagyszerű funkciói, de értelemszerűen lehet élni nélküle is. S bőven van, amit hardveresen és szoftveresen fejleszteni lehetne rajta (néha megakad, néha bizonytalan, néha faramuci egy egy funkció elérése). Ezeken viszont hardveresen valószínűleg segít majd a következő Apple Watch generáció, szoftveresen pedig a jelenlegi órára is letölthető új watchOS verzió, valamikor idén ősszel.

 

Ajánlott alkalmazások

Ahogy korábbi Apple iPad Pro tesztünknél, itt is összeszedtük azokat az appokat, amelyeket ajánlani tudunk az Apple Watch-ra (és persze ezzel együtt iPhone-ra is).

– Spark: nagyszerű leveleő kliens, amely sokkal többet nyújt, mint a rendszer sajátja.

1Password: jelszavaink tárolására. Az Apple Watch-on is láthatjuk a legfontosabbakat.

Facebook Messenger: manapság nem igazán nélkülözhető, így bár néha behal az órán, de akkor is javasoljuk, hogy ott legyen, s vele üzeneteink is bármikor kéznél lehessenek.

Mindnode: gondolattérképek a csuklónkon

OneNote: érdekes, hogy az Apple saját jegyzet alkalmazása valamiért nem került rá az órára. A OneNote viszont itt is használható, hogy jegyzeteinket – bár korlátozottan, de – láthassuk.

– Amount Plus: aktuális valutaárfolyam, mindig kéznél.

Day One: naplóbejegyzéseinket olvashatjuk az órán is.

– Időkép: kell ezt magyarázni a mostanság teljesen kiszámíthatatlan időjárás mellett?

– Instagram: az egyik legszebben kivitelezett Watch app. Remekül használható a képek nézegetésére.

– Keynote: prezentációinkat távirányíthatjuk az órával is

– Money Pro: ha mindig látni akarjuk az aktuális büdzsét

FocusList: tennivalóink rendszerezésére és azért, hogy flottul végezzünk mindennel, amit aznapra terveztünk.

– Google Maps: az Apple térképe sokat fejlődik majd az iOS 10 megjelenésével, de egyelőre itthon a Google Maps a nyerő. Órás navigációra is (kedvesen és hatékonyan irányít)

Ne maradjon le erről sem!