Így lesz mindig látható: program ablakának rögzítése az előtérben Windowson

Mióta a Microsoft kiadta a Microsoft PowerToys csomagot Windows 10-re – majd Windows 11-re is – folyamatosan bővítik az összeállítást. Az apró, de nagyon hasznos segédprogramokból álló gyűjtemény olyan hasznos extrákkal bővíti a két Windows verzió lehetőségeit, mint a fájlok csoportos átnevezése, a képfájlok csoportos átméretezése, vagy épp a PC átmeneti ébrentartása. De a fejlesztés nem áll meg. A legutóbbi, az egérkattintásokat, egérkurzort és videokonferenciát érintő újítások után mostantól megoldható egy kiválasztott program ablakának rögzítése az előtérben Windowson, mindössze egyetlen mozdulattal. így a kiszemelt program mindig látható lesz a többi megnyitott alkalmazás ablaka fölött lebegve.

Így lesz mindig látható: program ablakának rögzítése az előtérben Windowson

Az aktuális PowerToys kiadásban – amely letölthető a Githubról, de akár a Microsoft Store-ból is telepíthető Windows 10 és Windows 11 alatt – ezt a funkciót a Mindig látható elnevezésű menüpontban találjuk. Az ember azt gondolná, hogy nem nagyon lehet extrákkal telezsúfolni egy ilyen funkciót, de a Microsoftnak szerencsére sikerült tökéletesen testreszabhatóra igazítania.

Először is választhatunk hozzá egy tetszőleges billentyűkombinációt, amelyet lenyomva az éppen aktív ablak rögzíthető a többi fölött. Ez alapértelmezésben egyébként a Windows + Ctrl + T kombináció. Ugyanitt azt is beállíthatjuk, hogy ha épp aktív a Windows Játék üzemmódja, akkor ez a kombináció ne legyen aktív.

De arra is van még lehetőségünk, hogy a Megjelenés és működés részben beállítsunk egy tetszőleges színű és vastagságú keretet, amely megjelenik a rögzített ablak körül, hogy még jobban kiemelje azt vizuálisan a környezetéből. Sőt, még hangjelzést is rendelhetünk a funkcióhoz, amely a rögzítéskor, illetve annak feloldásakor hallható. Végül extra funkcióként még megadhatunk olyan programokat is, amelyeknél a funkció inaktív marad, így még véletlenül sem fogjuk tudni rögzíteni azok ablakát a többi alkalmazás fölött.

Mindent egybevetve a Microsoft PowerToys ismét egy praktikus, napi szinten is jól használható extra funkcióval bővült. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!