Egérkattintások mutatása vizuálisan Windows 10 és Windows 11 alatt

Nem is olyan régen mutattunk egy praktikus új funkciót a Microsoft PowerToys csomagjában, amelynek segítségével villámgyorsan meglelhetjük az egérkurzort a képernyőn. Igencsak jól jön, ha esetleg a kusza felületen szem elől tévesztenénk azt, s hiába rángatjuk az egeret, nehezen tudjuk kivenni a káoszban a kicsiny nyilat. A PowerToys azonban folyamatosan frissül, így a Microsoft nemrég ezt a funkciót is megtoldotta egy extra lehetőséggel: megoldható vele az egérkattintások mutatása vizuálisan Windows 10 és Windows 11 alatt egyaránt.

Egérkattintások mutatása vizuálisan Windows 10 és Windows 11 alatt

Bár már kurzorkereső funkció is jól jöhet egy élő prezentáció vagy egy screencam videó készítése alatt, a PowerToys 0.51.1-es verziójában megérkezett Mouse Highlighter opció – amely a Mouse Utilities részben található – végképp jól jön erre célra. Ha bekapcsoljuk, a rendszer minden bal- és jobb egérgombbal végzett kattintást vizuálisan is jelez az egérkurzornál. Vagyis ha rákattintunk például egy ikonra, azt egyértelműen látják majd a prezentáció vagy a screencam videó nézői is.

Alapértelmezésben a rendszer sárga koronggal jelzi a bal és a kék koronggal a jobb egérgombbal végzett kattintásokat, de mind a szín, mind a korong áttetszősége, mérete, sőt, még a megjelenés időtartama és az eltűnés közbeni fade effekt tempója is változtatható. Így mindenki úgy szabja át a jelzések megjelenését, ahogy neki a legjobb.

Bár alapértelmezésben a Windows + Shift + H billentyűkombinációval lehet ki- vagy bekapcsolni ezt a funkciót, természetese még e kombinációt is lecserélhetjük olyanra, ami esetleg jobban kézre áll nekünk, miközben épp prezentálunk a gépen. Egyszerű, mégis nagyon praktikus kis funkció, amelyhez hasonlókkal egyébként amúgy is tele van a PowerToys csomag, érdemes mindegyiket megismerni.

Ne maradjon le erről sem!