A legjobb online szolgáltatások 2021-ben

Mivel lassan elérünk az év végére, ideje, hogy összesítsük, milyen izgalmas online szolgáltatások kerültek terítékre idén itt a Techwokon. Gondolunk itt a különféle e-mail szolgáltatásoktól, a felhő tárhelyeken át, egészen az online videoszerkesztőkig. Szóval ma sorra vesszük, melyek voltak – szerintünk – a legjobb online szolgáltatások 2021-ben, amelyeket mindenkinek érdemes megismerni.

A legjobb online szolgáltatások 2021-ben

Természetesen ennél azért több online szolgáltatás, webes alkalmazás került terítékre nálunk az idei évben, ezeket mind megtalálni erre a linkre kattintva. Ám ha valaki azt szeretné megtudni, melyik az a TOP 10 online szolgáltatás, amelyeket fenntartások nélkül tudunk ajánlani napi használatra – sőt, kifejezetten javasoljuk őket mindenkinek – itt megtalálja a legjobbakat. Közülük több ingyen is használható, legfeljebb plusz funkciókért kell előfizetni rájuk.

Tresorit

A COVID-19 járvány okozta home office életmód előtérbe helyezte a felhő szolgáltatások használatát, ami egyrészt kényelmes megoldás, másrészt viszont igencsak komoly veszélyforrás az adatainkra nézve, hiszen az egyre több otthonról dolgozó alkalmazott kiváló célpont a kiberbűnözőknek. Aki szeretné adatait felhőben tárolni – ez backup vagy kényelmes és gyors megosztás végett egyaránt előnyös döntés – annak érdemes olyan szolgáltatást választania, amely teljeskörűen gondoskodik a felmásolt fájlok biztonságáról.

A Tresorit ebből a szempontból szerintünk jelenleg a legjobb választás. Korábban minden elmondtunk már róla, de röviden: ez egy end-to-end titkosítást használó felhő tárhely. Vagyis a fájlok már a feltöltés előtt titkosításra kerülnek, s úgy landolnak a szintén biztonságos, titkosított tárhelyen. Ennek köszönhetően még maga a szolgáltató sem tud belenézni a szerveren tárolt fájlok tartalmába, s az illetéktelenektől is biztonságban lesz minden adatunk. A Tresorit teljesen GDPR kompatibilis, s ha elvárás egy cég részéről, az alapvetően írországi szerverek helyett lehetőség van akár európai (Svájci) szervert is kiválasztani adataink tárolására (mindez pár kattintás a szolgáltatás adminisztrációs felületén).

Ami pedig a fájlok megosztását illeti, arról mi magunk is külön cikket tudtunk írni (ez ide kattintva olvasható), annyi lehetőség áll a rendelkezésre a gyors, ám biztonságos fájlmegosztáshoz. Egyszóval a Tresorit mindent tud, ami egy felhő tárhelytől elvárható (beleértve a kliens alkalmazások meglétét is Windows, macOS, Linux, iOS, Android rendszerekre. Vagyis a feltöltött fájlokat bárhol, bármikor kényelmesen és biztonságosan elérhetjük.

ProtonMail

Maradjunk még egy kicsit a biztonsággal kapcsolatos területen. A fájlok felhő alapú tárolása mellett fontos lehet levelezésünk biztonságossá tétele is. Ebben a ProtonMail elsőrangú megoldást jelent. A szintén end-to-end titkosítást használó levelezőrendszer webes felületen, illetve a saját mobil alkalmazásain keresztül egyaránt használható akár ingyen is, de akik előfizetnek, azok a nagyobb tárhely mellett egy úgynevezett ProtonMail Bridge szolgáltatást is kapnak, amellyel a titkosított levelezés menedzselhetővé válik a kompatibilis e-mail kliensekben (jelenleg a Microsoft Outlook, az Apple Mail és a Thunderbird a hivatalosan támogatott).

Emellett ha rendelkezünk saját domain címekkel, akár azzal is használhatjuk a ProtonMail levelezőrendszerét. Részletesen itt írtunk a szolgáltatásról. Extra funkcióként a titkosított levelezést kiegészíti még titkosított naptár és címjegyzék is, illetve immár béta állapotban használható a Proton Drive e2e titkosítást használó felhő tárhely (egyelőre nem olyan kényelmes, mint a Tresorit, de értelemszerűen még csak béta).

Tutanota

Ha valakinek a ProtonMail kevésbé lenne szimpatikus, talál még alternatív e2e levelezőrendszert. Az egyik ilyen a Tutanota, amely szintén abszolút profi megoldás. Előnye lehet, hogy teljesen magyar nyelvű felülettel is használható, illetve vannak saját kliensei Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt. Ha nem az ingyenes változatot használjuk csak, akkor itt is kapunk nagyobb tárhelyet és használhatunk saját domain címet. Extra érdekessége pedig, hogy akár titkosított üzenetküldésre alkalmas, saját honlapba beépíthető űrlapot is használhatunk vele. A Tutanotáról legutóbb itt írtunk, de korábbi, részletesebb tesztünk is elolvasható itt, az űrlapról pedig külön gyakorlati anyagunk volt, emitt. Itt van van naptár és címjegyzék funkció.

Alrite

Szakadjunk el a biztonságtól és evezzünk kellemesebb vizekre. Ilyen például, amikor egy hangfelvételből vagy egy videó hangsávjából kellene szerkeszthető szöveget varázsolnunk, vagy épp feliratozni a kérdéses videót. Persze ez is inkább csak azoknak lesz kellemes és egyszerű feladat, akik a megfelelő eszközt választják e célra. Ez pedig – szerintünk – nem más, mint az Alrite, amely egy magyar fejlesztésű online hangfelismerő.

Ezzel pillanatok alatt készíthetünk szerkeszthető dokumentumként menthető leiratot vagy épp videókhoz feliratot a hangfelvételekből, vagy diktálhatunk is neki. Gond nélkül megbirkózik a magyar, angol és spanyol nyelvű szövegekkel, s ha kell, a szöveggé alakított anyagokból akár fordítást is készít. Részletesen itt mutattuk be. Idén ráadásul megújult a felülete is, szóval hatványozottan megérdemli, hogy beválogassuk az idei év legjobb online szolgáltatási közé!

DeepL

Ha már szóba került a szövegek fordítása, nem mehetünk el szó nélkül a DeepL mellett sem. Jelenleg ez a legjobb online fordító szolgáltatás, amely nevetve kenterbe veri akár a Google, akár a Microsoft saját online fordítóit, különösen amikor magyarra vagy magyarról kell szövegeket lefordítani. Ráadásul akár ingyen is használható. Részletesen itt írtunk róla.

Microsoft 365 és OneDrive

Az a helyzet, hogy a Microsoft egyik legjobban összerakott alkalmazáscsomagja kétség kívül az Office, s ez alól nem kivételek az idén megjelent legújabb verziós sem. Ha pedig azt vesszük, hogy ma már néhány ezer forintos havidíjért előfizethetünk az egész Office csomagra, amelyet aztán több gépen – Windows és macOS rendszerek alatt, okostelefonokon, tableteken saját kliens appokkal, vagy akár egy böngészőben is – is használhatunk, s ehhez még méretes felhő tárhelyet is kapunk, akkor be kell látni, a Microsoft 365 és OneDrive ma már szinte megkerülhetetlen online szolgáltatás. Igaz, a OneDrive nem olyan biztonságos, mint a Tresorit (hiszen a OneDrive-on nincs e2e titkosítás), de ettől még hétköznapi backupra, kevésbé érzékeny adatok, fájlok tárolására, megosztására kitűnő és gyors megoldás. Ha valaki szeretné kihasználni a végletekig, olvassa el ezzel kapcsolatban korábbi tippjeinket.

FlexClip

A FlexClip explainer videókhoz, videó prezentációk készítéséhez egyaránt kitűnő megoldás. Egy kifejezetten jól sikerült online videoszerkesztő program, amellyel mindenkinek érdemes megismerkednie. Részben ingyen is használható, de mindent megírtunk róla részletesen korábbi cikkünkben, amely ide kattintva olvasható el.

Envato Elements

Ha valakinek folyamatosan szükséges lenne szabadon felhasználható, jogtiszta fotókra, zenékre, hangeffektekre, grafikákra, stock videókra, átalakítható PowerPoint, InDesign, Photoshop, Illsutrator sablonokra, mockupokra, annak az Envato Elements tökéletes választás. Ezen az oldalon mindezt professzionális minőségben, egyértelmű licenceléssel megtaláljuk, ráadásul akár több projektben is használhatjuk a letöltött anyagokat, hála az Envato remek licence-menedzser felületének.

S ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor az előfizetés részeként letölthetünk seregnyi WordPress sablont, WordPress kiegészítőt, betűtípusokat, Photoshop overlayeket, Photoshop kiegészítőket, ecseteket stb. is. Az összes lehetőségről és a licencelés módozatairól korábban részletes tesztet írtunk, amely ide kattintva olvasható el.

Unsplash

Aki nem szeretne előfizetni, ámde nagy szüksége lenne szabadon felhasználható fotókra minden témakörben, annak jó választás lehet az Unsplash, amely idén számtalan szempontból megújult: immár visszanézhetjük, mit töltöttünk le, van egy halom új kép- és fotó kategória stb. Ha ingyenes fotókra van szükségünk, érdemes itt kezdeni a kutatást.

Setapp

Végül itt van még nekünk a Setapp, amely ugyan nem idén indult útjára, de mivel szinte hónapról hónapra fejlesztik, így megérdemli, hogy 2021 legjobb szolgáltatásai között szerepeljen. Ez amúgy egy méretes – és folyamatosan bővülő – programgyűjtemény macOS-re, amelyre előfizetve nagyon kedvező havi díjért cserébe használhatunk több mint 200 minőségi maces programot, akár öt gépen is. December első felében egyébként épp bemutattuk, melyek voltak idén a legjobb darabok a Setapp választékában.

Bónusz ajánlat

A fenti megoldások meglehetősen komoly témaköröket képviselnek, szóval elsősorban munkaeszközként funkcionálhatnak a mindennapokban. Ám olykor szórakozni sem árt. Éppen ezért korábban megnéztük, milyen lehetőségek vannak játékok előfizetésére, s ezek között akad néhány megoldás, amely szó szerint online játékot tesz lehetővé, merthogy maguk a játékok nem is a gépünkön, hanem távoli szerveren futnak. Ennek két előnye van: az egyik, hogy nem kell bivalyerős gép egy modernebb 3D-s játékcsodához sem, a másik, hogy adott esetben bármilyen támogatott eszközön elfut így egy konkrét, eredetileg mondjuk Windowsra készült játék. Szóval érdemes lehet megismerkedni ezekkel a megoldásokkal is, erre a linkre kattintva.

Ne maradjon le erről sem!