Így használható ki a megosztás funkció a Tresoritban a végletekig

Ha végpontok közötti titkosítást használó felhőszolgáltatásra van szükség, a Tresorit az egyik legjobb megoldás. A korábbi tesztünkből mindenki megtudhatja, pontosan mire képes ez a szolgáltatás és milyen előnyei vannak konkurenseivel (Sync, Mega stb.) szemben. Röviden: egy teljesen GDPR kompatibilis, európai szervereket is használó, teljeskörű e2e titkosítást használó, bármely platformon működő felhőszolgáltatásról van szó, amely adott esetben ingyen is elérhető, de ha valaki előfizet, számos extra funkcióval gazdagodhat, amelyek jól jöhetnek a mindennapokban. Különösen a mostani, a home office életmódot preferáló időszakban. Nem csak a fájlok biztonságos tárolására, de azok megosztására is van mód a Tresoritban. Méghozzá nem is akármilyen opciókkal megspékelve. Lássuk hát, miként használható ki a megosztás funkció a Tresoritban a végletekig.

Sokoldalú megosztás funkció a Tresoritban

Míg az ingyenes változatban a megosztási opciók egy része nem elérhető, ha előfizetünk a Tresorit szolgáltatásra, a megosztás funkciókat illetően jelentősen kitárul előttünk a világ.

Ha feltöltöttük a megosztani kívánt fájlokat, a mappára vagy akár az egyes fájlokra húzva az egérkurzort meg jelenik a Megosztás gomb. Erre kattintva a megjelenő panelen az alábbi lehetőségek közül választhatunk (jelenleg):

  • A link birtokában bárki hozzáférhet: Ha ezt így hagyjuk, a link mezőből kimásolható URL cím megosztásával bárkinek hozzáférést adhatunk a megosztott állományokhoz, korlátozás nélkül. Az egyetlen korlát, hogy a link alapértelmezésben 30 napig él. Ezt viszont egy másik opcióban felülbírálhatjuk. Ha nem szeretnénk bárki számára elérhetővé tenni az anyagokat, több megoldás közül is választhatunk. Az egyik, hogy átállítjuk ennek a funkciónak az értékét Kizárólag az engedélyezett felhasználók értékre. Ebben az esetben e-mail címekkel (vagy egy adott domain meghatározásával) tudjuk megadni, hogy kiférhet hozzá a fájlokhoz. A linket megnyitva a rendszer bekéri a felhasználó e-mail címét, amelyre egy hat jegyű ellenőrzőkódot küld. Ennek megadása után lehet hozzáférni a fájlokhoz. A harmadik érték, hogy csak a Csak XYZ Tresorit fiókjának tagjai, ez az üzleti felhasználók esetében előnyös, hiszen így a cégen belüli többi Tresorit felhasználóval lehet megosztani az anyagokat.
  • Beállítások: Itt rejtőzik a többi hasznos megosztási funkció. Az Alapbeállítások felületen megnyitási limitet állíthatunk be (maximalizálva, hogy hány alkalommal férhetnek hozzá a megosztott fájlokhoz), átírhatjuk a link automatikus lejártának időpontját (hány nap múlva járjon le a link), illetve jelszavas védelemmel láthatjuk el a linket. Így annak tartalmához csak a jelszó megadása után lehet hozzáférni. Ez jól jön akkor is, ha a bárki által elérhető link változatot választottuk, de azért legalább részben korlátoznánk a hozzáférést.
  • Van egy Haladó beállítások rész is. Itt tovább fokozhatjuk a biztonságot, például automatikus vízjelezéssel. Ilyenkor a Tresoirt PDF formátumba konvertálja át a megosztott dokumentumokat és ezeket automatikusan ellátja az általunk meghatározott szöveges vízjellel. Sőt, ha arra is van lehetőség, hogy vízjelként a megtekintő e-mail címe és a megtekintés időpontja kerüljön a dokumentumra. Szintén praktikus funkció a Részletes napló, amellyel naplózhatjuk a fájlok hozzáféréseit.
    Ha valaki kevésnek érzi a jelszavas linkvédelmet, itt bekapcsolhatja az e-mailes hitelesítést is, illetve érdekes extra funkció a Letöltés letiltása. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a felhasználók letöltsék a megosztott dokumentumokat, helyette a webes felületen tudják csak azokat megtekinteni (feltéve, hogy a Tresorit előnézete által támogatott formátumban vannak).

Mindez már önmagában is túlmutat szinte minden konkurens felhő szolgáltatás megosztási lehetőségein, de az a helyzet, hogy még ez sem minden. Akadnak további kényelmi funkciók az egyéni és biztonsági extrák az üzleti felhasználóknak.

Fájlok megosztása titkosítva Gmailben és Outlookban, pár kattintással

Korábban már bemutattuk a Tresorit Gmail és Outlook levelezőkhöz készült ingyenes kiegészítőit, amelyek a Gmail és az Outlook webes felületére vagy épp az Outlook alkalmazásba beépülve egyszerűsítik le, hogy mellékletelek end-to-end titkosítással küldjünk el egy levélben. Ezzel egyébként a nagy fájlok küldésének problémáját is kényelmesen letudhatjuk, hiszen ilyenkor a csatolmányok a Treosit tárhelyünkre töltődnek fel, s a rájuk mutató link kerül csak be a levélbe. Így teljesen biztonságosan küldhetünk át másoknak kis méretű, de érzékeny tartalmú dokumentumokat, vagy éppen óriás méretű prezentációkat, videókat is.

Üzleti felhasználók extra lehetőségei

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet az üzleti felhasználók számára elérhető extra link-funkciókra is. Ezeket nem a Tresorit alap felületéről, hanem az Admin Centerben. Itt a Sablonok részben lehet meghatározni különféle szabályokat, specifikus limiteket a Tresorit fiókkal kapcsolatban.

Ezen belül a Linkek részben korlátozhatjuk például a megosztási funkció használatát a cég Tresoit felhasználóinál, meghatározhatunk alapértelmezett beállításokat a megosztásokra vonatkozóan (ezek a korlátok a korábban bemutatott funkciókra vonatkozhatnak), vagy éppen beállíthatjuk, hogy a lejárt megosztási linkek 90 nap után tartalmukkal együtt, automatikusan törlődjenek, ha erre van szükség. Sőt, ha Microsoft Outlookot használunk a cégnél, arra is van lehetőség, hogy kötelezővé tegyük a csatolmányok használata helyett a Tresorit linkekkel történő megosztást. Ennek beállításához viszont az Active Directory adminnak deaktiválnia kell az e-mail-csatolmányokat az AD csoport beállításaiban.

Összegzésül: így lesz egyszerre kényelmes és biztonságos a fájlok megosztása

Mindent egybevetve a Tresorit szinte már elkényezteti a felhasználókat a temérdek beállítási lehetőséggel, amelyeket természetesen minden megosztás esetében egyedi módon határozhatunk meg. Szerencsére a kényelem nem megy a biztonság rovására. A megosztási procedúra, a linkek felépítése és azok menedzselése mind arra van kihegyezve, hogy a fájlokat a biztonsági előírások betartása mellett oszthassuk meg az ügyfelekkel, kollégákkal, ismerősökkel. Ez manapság, amikor az end-to-end titkosítás használata a cégeknél éppúgy elengedhetetlen, mint az otthoni felhasználóknál, kifejezetten előnyére válik ennek a szolgáltatásnak.

Ne maradjon le erről sem!