A legjobb ingyenes fájltitkosító programok (offline és online)

Folyamatosan visszatérő témáink között előkelő helyet foglal el a fájlok biztonságos tárolása, megosztása. Mióta a home office életstílus kényszerű terjedésbe kezdett, ez fokozottan fontossá vált, hiszen immár otthon is kényes, érzékeny információkat tárolhatunk a céges laptopon, vagy épp a távmunkához használt családi gépen. De nem is kell feltétlenül mindig vállalati szinten gondolkodni, ha biztonságról van szó: biztosan akadnak a számítógépen mindenkinek olyan dokumentumok, adatok, amelyeket szeretne teljes biztonságban tudni, s elzárni az illetéktelenek elől. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy összeszedjük egy helyre, melyek – szerintünk – a legjobb ingyenes fájltitkosító programok.

Egyre fontosabb adataink védelme és a végpontok közötti titkosítás (e2e)

Korábban mi is adtunk már tanácsokat arra nézve, hogy miként lehet minden adatot (fájlokat, leveleket, üzeneteket, jegyzeteket, adatbázisokat stb.) titkosítva kezelni. A mai válogatás apropóját az adja, hogy idén október 21-én rendezték meg első alkalommal a Globális Titkosítási Napot (Global Encryption Day), amelynek kapcsán a Globális Titkosítási Koalíció arra kérte az embereket, hogy a Globális Titkosítási Nap alkalmából váltsanak erősen titkosított szolgáltatásokra és védjék meg a magánélethez és biztonsághoz való jogukat.

A titkosítás jelenleg emberek milliárdjainak személyes biztonságát és a világ országainak nemzetbiztonságát védi. Ám a kisebb közösségeknek, a családon belüli erőszak túlélőinek, vagy éppen a rendkívül érzékeny információkkal dolgozó orvosoknak, ügyvédeknek, politikusoknak szintén szükségük lenne a titkosításra, hogy kommunikációjukat bizalmasan és biztonságosan kezeljék. Még a bűnüldöző szervek is titkosított kommunikációs rendszereket használnak annak biztosítására, hogy a szervezett bűnözők és terrorszervezetek ne férhessenek hozzá a nyomozásaikhoz. Az erős titkosításnak köszönhetően az emberek anélkül férhetnek hozzá az online banki és egészségügyi szolgáltatásokhoz, hogy személyes adataik ellopásától kellene tartaniuk.

Ezzel kapcsolatban a Globális Titkosítási Nap online konferenciáján olyan neves biztonsági szakértők véleményét ismerhettük meg, mint Edward Snowden, a Freedom of the Press Foundation igazgatótanácsi tagja és az NSA megfigyeléséről szóló leleplezések mögött álló informátor vagy Lám István a Tresorit társalapítója és vezérigazgatója. Mindannyian kiemelték a megfelelő szintű titkosítás fontosságát.

Edward Snowden, a Freedom of the Press Foundation igazgatótanácsi tagja és az NSA megfigyeléséről szóló leleplezések mögött álló informátor szerint: “Ha gyengítjük a titkosítást, emberek fognak meghalni. Csak ebben az évben, az afganisztáni kormány bukása után láthattuk, hogy a titkosítás milyen fontos szerepet játszik a hétköznapi emberek biztonságának megőrzésében. A Covid-járvány rávilágított arra, hogy az okostelefonjainkon lévő titkosított üzenetküldő alkalmazások mennyire fontosak a szeretteinkkel való kommunikációhoz, ha betegek vagyunk és segítségre van szükségünk. Az orvosok titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használtak a betegeikkel való kommunikációra és a személyes információk biztonságos megosztására. A titkosítás mindannyiunkat biztonságosabbá tesz. A családoktól kezdve a gyermekeikről készült fényképek védelmén át a személyes egészségügyi információkig a titkosítás megóvja magánjellegű adatainkat.”

Lám István, a Tresorit társalapítója és vezérigazgatója a végpontok közötti titkosítás fontosságát emelte ki: “A végponttól végpontig terjedő titkosítás iránti kereslet az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt, és most már megvan a lehetősége annak, hogy az adatvédelem aranyszabályává váljon. Ennek megvalósulásához azonban van néhány követelmény: az e2ee termékeket kínáló vállalatoknak mindent meg kell tenniük a felhasználóbarát alkalmazások fejlesztése érdekében, a felhasználóknak értékelniük kell a végponttól végpontig terjedő titkosítást annak összetettségével és lehetséges kompromisszumaival együtt, a kormányoknak pedig egyszer és mindenkorra el kell fogadniuk, hogy semmilyen titkosítási hátsó ajtó nem tolerálható. A végponttól végpontig terjedő titkosítás iránti még nagyobb igény segít motiválni és ösztönözni az olyan új technológiák kutatását, amelyek a jövőben lehetővé teszik a használhatósági kihívások megoldását”.

Jelenleg a titkosítást világszerte fenyegetik a kormányok, amelyek kiskapukat akarnak létrehozni a bűnüldözés számára, mivel aggódnak amiatt, hogy a bűnözők a titkosítási technológiát illegális online tevékenységek elrejtésére használják fel. De az erős titkosítás gyengítésére vagy aláásására irányuló javaslatok egyúttal kiszolgáltatottabbá tehetik a felhasználókat a kibertámadásoknak és a bűncselekményeknek, hiszen az otthoni felhasználók is fokozott támadásnak vannak kitéve kiberbűnözők folyamatosan növekvő aktivitása és egyre kifinomultabb támadásai miatt. Szóval van miért gondoskodnunk adataink védelméről, s ezzel kapcsolatban érdemes két szempontot kiemelten kezelni: fájlok offline titkosításához minimum AES-256 kódolást érdemes használni, ha pedig online tároljuk az állományokat, vagy megosztanánk azokat másokkal az interneten keresztül, érdemes olyan szolgáltatás választani ehhez, amely végpontok közötti titkosítást kínál (mint például a Tresorit).

A legjobb end-to-end fájltitkosító megoldások online használatra

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után térjünk át a gyakorlati megvalósításra, s ha már szóba került a végpontok közötti titkosítás, ajánlunk is rögtön két tökéletes megoldást, amelyek akár ingyen is használhatók. Egy utolsó megjegyzés: az end-to-end titkosítás előnye, hogy az adatok már a felhőbe másolás előtt titkosításra kerülnek, a titkosításhoz használt kulcsot pedig rajtunk kívül nem ismeri senki, így a felhőben tárolt fájlok tartalmába még maga a szolgáltató sem tud belenézni.

  • Tresorit: Ezen a téren a Tresorit kvázi etalonnak tekinthető. A hazai berkekből induló e2e felhő tárhely kényelmes felületet és brutális titkosítást ígér. Hatalmas előnye a konkurenciával szemben, hogy tökéletesen megfelel a GDPR előírásoknak, rendelkezik egy sor tanúsítvánnyal, s lehetővé teszi azt is, hogy megválasszuk a célszervert. Így sok konkurensével ellentétben itt nem kényszerülünk amerikai szerverek használatára, adataink tárolódhatnak akár svájci szervereken is. Az end-to-end titkosítás alap a Tresoritnál, vagyis akár a kliens alkalmazáson, akár a böngészőn keresztül érjük el a tárhelyet, a fájlok ide-oda másolgatása tökéletes biztonságban zajlik. A Tresoirtról egyébként írtunk részletes tesztet is, amely itt olvasható.
  • Nordlocker: Egyik kedvenc VPN szolgáltatónk, a NordVPN készítője szintén kínál e2e titkosítást használó felhő tárhelyet. Kevésbé kidolgozott és kényelmes megoldás, mint a Tresorit, de biztonság szempontjából szintén jó választás lehet. Erről is írtunk korábban részletesen, az a teszt erre a linkre kattintva olvasható el.

Mindkét említett e2e felhő több platformon érhető el. Ezen a téren is inkább a Tresorit viszi el a pálmát, hiszen ott adatainkhoz bármilyen rendszeren hozzáférhetünk akár egy böngészővel is, emellett pedig van hozzá kliens alkalmazás (a kényelmes szinkronizáláshoz) Windowsra, macOS-re, Linuxra, iOS-re és Androidra egyaránt. Ezzel szemben a Nordlockernél nincs webes felület és be kell érnünk a Windowson vagy macOS-en történő használattal. Mindkettő kínál ingyenes csomagot is, így bárki elkezdheti őket használni, hogy legfontosabb állományait teljes biztonságban tudja.

A legjobb ingyenes fájltitkosító programok

Következzenek most a legjobb fájltitkosító programok, amelyekkel offline védhetjük adatainkat. Mindegyiknél más az előny, viszont egyvalami közös bennük: egy kivétellel teljesen cross-platform megoldások, vagyis Windowson, macOS-en, Linuxon egyaránt használhatók. Sőt, akad olyan is, amelyik akár iOS és Android alatt is, hogy okostelefon is tárolhassunk fájlokat titkosítva. Emellett mindegyik alkalmas AES-256 szintű titkosításra, vagyis a jelenleg leginkább elterjedt, jól bevált titkosítással védhetjük állományainkat.

  • Cryptomator: Kezdjük a – szerintünk – legjobb megoldással. A Cryptomator minden rendszeren (asztali és okostelefonos egyaránt) működik. Segítségével úgynevezett széfeket (Vault) hozhatunk létre, s ezekben tárolhatjuk a fontos fájlokat, mappákba rendezve. A program érdekessége, hogy seregnyi felhő szolgáltatást is támogat, így létrehozhatunk Vaultot akár egy OneDrive, Google Drive vagy éppen iCloud felhőben is. Így tulajdonképpen olyan felhő szolgáltatásokban kapunk e2e titkosítást és fájlvédelmet, amelyek alapból nem kínálnak ilyen lehetőséget.
    A program asztali rendszerekre ingyenes, de támogatásért cserébe extra funkciókat szabadíthatunk fel benne, az okostelefonos verziók pedig alig kétezer forintos áron beszerezhetők. A felhőben tárolt Vaultok tartalmát természetesen elérhetjük így minden eszközünkről. A Cryptomator alkalmazásról itt írtunk tesztet.
  • VeraCrypt: Szemben a Cryptomatorral, a VeraCrypt elsősorban nem néhány mappa és fájl titkosítására ideális (bár erre is használható), hanem arra, hogy komplett meghajtók, pendrájvok stb. tartalmát, vagy azok egy részét titkosítsuk vele. Szintén elérhető minden asztali rendszerre. Részletesen bemutattuk a lehetőségeit ebben a cikkben.
  • Hat.sh: Érdekes kezdeményezés a korábban már bemutatott Hat.sh is. Ez egy böngészőben használható Javascript app, amely valójában nem tölti fel sehova a titkosításra szánt fájlt, hanem közvetlenül a gépen végzi el a kódolást. Nagy előnye, hogy mivel bármely böngészőben elérhető, így bárhol, bármikor a rendelkezésünkre áll, telepítés nélkül. Ha alkalmi fájltitkosításra van szükség (jelszóval, vagy az újabb változatban már egyéni kulcsokkal is), akkor remek eszköz. Ha nincs egyéni kulcs párunk, akár generáltathatunk is vele helyben.
  • Encrypto: Végül szintén remek és gyors eszköz az Encrypto, amely Windowson és macOS-en használható fájlok villámgyors titkosítására, s persze a titkosított fájlok dekódolására. Ennek tudását itt mutattuk be részletesen. Hasonlóan a Hat.sh-hoz, ezt is alkalmi fájltitkosításra javasoljuk. Használata egyébként nagyon könnyű, egyszerű fogd és dobd módszerrel titkosíthatjuk a segítségével a fájlokat.

Véleményünk szerint a fenti alkalmazások egyikében szinte biztosan mindenki megtalálhatja a számára megfelelő választást. Mivel ingyen is használhatók, érdemes mindegyiket próbára tenni, s azt befogni napi használatra, amelyik a leginkább beválik a próbák során.

Ne maradjon le erről sem!