Jegyzetek hatékony titkosítása, avagy a jegyzet programok megbízhatósága

Jegyzet alkalmazásokat gyűjtő dossziénkban számtalan remek jegyzetelési megoldást mutattunk már be asztali rendszerekre és okostelefonokra egyaránt. Azonban akad egy fontos kritérium, amelynek manapság illene megfelelnie minden valamire való jegyzet alkalmazásnak: a jegyzetek titkosításának lehetősége. Ez azonban nagyon sok ilyen programból hiányzik, a legtöbb még csak érintőlegesen sem ad lehetőséget arra, hogy privát feljegyzéseinket jelszavas védelemmel és titkosítással láthassuk el. Éppen ezért átnéztük, milyen a ma elérhető jegyzet programok megbízhatósága és kiválogattuk, hogy a rendelkezésre álló jegyzet programok közül melyikre bízhatjuk adatainkat, azaz melyikkel oldható meg a jegyzetek hatékony titkosítása.

A jegyzet programok megbízhatósága: jegyzetek hatékony titkosítása egyszerűen

Nem fogjuk hosszúra nyújtani a bevezetőt, hanem rögtön a dolgok közepébe vágunk. A manapság elérhető, funkcióit tekintve is jól használható jegyzet alkalmazások közül az alábbiakat tudjuk javasolni azoknak, akik egy-egy feljegyzésüket szeretnénk titkosítva tárolni, hogy azok tartalmához a megfelelő jelszó megadása nélkül ne juthasson hozzá senki.

  • Microsoft OneNote: Kezdjük rögtön a Microsoft saját jegyzet alkalmazásával, amelynek fontos tulajdonsága, hogy akár teljes jegyzetfüzeteket is tudunk benne titkosítani. Egy ilyen titkosított jegyzeten belül minden lap és az esetleges csatolmányok, képek, rajzok és egyéb elemek titkosítva kerülnek tárolásra, egyedi jelszóval védve. Ennek mikéntjéről amúgy írtunk korábban egy gyakorlati anyagot is, amely ide kattintva olvasható el. Fontos tudni, hogy a jegyzetek levédéséhez használt jelszó szolgál titkosító kulcsként is, és azt a program sehol nem tárolja el, szóval ha elfelejtjük, keresztet vethetünk az adott jegyzetben tárolt minden lap tartalmára és a mellékletekre is. Érdemes tehát feljegyezni azt egy jelszókezelő alkalmazásba.
  • Standard Notes: Ha valaki ennél is brutálisabb védelemre vágyik, érdemes lehet beneveznie a Standard Notes szolgáltatás használatára. Ez egy cross-platform jegyzet alkalmazás, amely ingyen is rendelkezésünkre áll, ha beérjük sima szöveges jegyzetek írásával. Ha ennél több kell, akkor sajnos elő kell rá fizetnünk. Viszont akár az ingyenes, akár a fizetős változatot használjuk, minden jegyzetünket végpontok közötti (e2e) titkosítással védi az alkalmazás. Részletes tesztet itt írtunk a programról. Ha valamivel, ezzel tényleg megoldható a jegyzetek hatékony titkosítása.
  • Apple Notes: Azoknak, akik teljesen Apple platformon dolgoznak, jó választás lehet a macOS és az iOS saját jegyzet alkalmazása is, amelyben szintén van lehetőség egy-egy jegyzet jelszavas levédésére és titkosítására. Ilyenkor a jegyzet teljes tartalma titkosításra kerül, de csak akkor, ha nincsenek benne mellékletek.
  • Bear: Hasonló elvet követ a Bear nevű jegyzet alkalmazás is, amely macOS és iOS alatt használható. Itt is van lehetőség titkosításra, de csak szimpla szöveges jegyzetek esetében. Ezeknél viszont kompletten a teljes jegyzetet jelszavas védelem alá vehetjük, s ezzel egy időben a program titkosítja is azt. Itt is igaz, ami a OneNote esetében: mivel a jelszó a titkosítás része, így ha elfelejtjük, az adott jegyzetet nem tudjuk visszaállítani sehogy.
  • Evernote: Végül térjünk még ki a nemrég nálunk is bemutatott Evernote jegyzet alkalmazásra, amely jelenleg az egyik legsokoldalúbb cross-platform megoldás. Sajnos a titkosítás nem erőssége, de van lehetőség arra, hogy a jegyzeteken belül egy-egy kijelölt szövegrészt jelszavas védelemmel és titkosítással lássunk el. Sajnos a módszer jelenleg csak asztali rendszereken működik, de a mobil verzióban is megnyithatók a lekódolt szövegrészek. Két dologgal kell csak tisztában lennünk ezzel kapcsolatban: az egyik, hogy a titkosított szöveg elveszíti minden formázását. A másik, hogy a titkosítás után sajnos a feljegyzés eredeti – titkosítatlan – változata megmarad a verziókövetéses listában, ahonnan nem lehet törölni. Szerencsére van megoldás: másoljuk át a titkosított szövegrészt tartalmazó feljegyzést egy másik jegyzetfüzetbe az Evernote-on belül, majd töröljük az eredetit és végül másoljuk vissza az átmentett jegyzetet az eredeti helyére (utána törölhetjük az átmenetit). Így egy eleve titkosított változatot kapunk, amelynek nem lesz előzménye. Itt is igaz, hogy a titkosításhoz használt jelszó elfeledése a titkosított szövegrész örök homályba veszésével jár.

Mindent egybevetve a fentebb felsorolt jegyzet alkalmazások bármelyike jó választás lehet arra, hogy privát feljegyzéseinket eltároljuk bennük. Bármelyikkel megoldható a privát jegyzetek hatékony titkosítása, de ha még ezeknél is erősebb biztonságra vágyunk, külön is tárolhatjuk az érzékeny információkat felsorakoztató jegyzeteket a hagyományos jegyzet alkalmazásoktól, s eltárolhatjuk azokat inkább valamelyik erre alkalmas jelszómenedzser programban. Ilyen például a fizetős, de nagyon profi 1Password vagy az ingyen is használható, de szintén biztonságos Bitwarden.

Ne maradjon le erről sem!