TOP: a legjobb jegyzet programok 2020-ban, minden rendszerre

Meglehetősen sokan használják az okostelefont és a számítógépet arra, hogy feljegyezzék a hirtelen jött ötleteket, a fontos tudnivalókat, esetleg friss recepteket, vagy éppen szkennelt számlákat gyűjtsenek össze egy helyre, gyorsan előkereshető, vagy akár egyszerűen publikálható módon. Erre kiválóan alkalmasak a különféle jegyzet alkalmazások, ám közel sem mindegyik. Lássuk, melyek a legjobb jegyzet programok 2020-ban.

TOP: a legjobb jegyzet programok 2020-ban

Mivel elérkezett az év vége, arra gondoltunk, összegyűjtjük egy helyre, melyek voltak a legjobb jegyzet programok 2020-ban. Szerintünk ezek közül érdemes kiválasztani azt, amelyikre akár hosszú éveken át rábízhatjuk majd fontos feljegyzéseinket. Mindegyikről írtunk már anno részletes tesztet, így most csak röviden átvesszük, melyik milyen újdonságokkal gyarapodott idén, és linkeljük korábbi írásainkat, hogy aki esetleg részleteiben is megismerkedne valamelyikkel, megtehesse. A programok között akadnak cross-platform megoldások, amelyeket több rendszeren is használhatunk. Lényeges közös pont, hogy a támogatott rendszerek között kényelmesen megoszthatjuk jegyzeteiket, vagyis amit megírunk a számítógépen, azt szerkeszthetjük tovább az okostelefonon, vagy éppen fordítva. Lássuk hát, melyek a legjobb jegyzet alkalmazások jelenleg.

Evernote (Windows, macOS, iOS, Android, webes felület)

Őszintén szólva kicsit csalódtunk az Evernote 2020-as változásaiban. Ennél azért többet vártunk. Egy valami azonban még mindig kétségtelen: nem lehet nem számolni az Evernottal, ha üzleti felhasználásra is alkalmas jegyzet programot keresünk. Ahogy azt részletes tesztünkben is írtuk, a 2020-as változat fő előnye, hogy végre egységesítették a felületet és a funkciókat az összes platformon, vagyis például a szövegformázásnál immár ugyanazt a metódust használhatjuk iOS, Android, Windows, macOS alatt, mint mondjuk a webes felületen. Emellett a többi funkció (táblázat, hangfelvétel készítés, csatolmányok menedzselése stb.) is egyformán megy az eszközökön, illetve amelyik még nem (például a hangrögzítés és lejátszás), azon dolgoznak, szóval rövidesen nem lesznek kivételek.

Negatívum viszont, hogy az asztali gépen futó verziók (sem) natív alkalmazások, hanem a webes felület alkalmazásba gyurmázott kiadásai. Ennek köszönhetően kevésbé képesek integrálódni az adott rendszerbe, s lassabbak is, mintha egy jól optimalizált szoftverrel dolgoznánk. Nem vészesen, de olykor érezhetően. Cserébe viszont megvan az egységesítés, és jegyzeteiket tényleg minden eszközünkön elérhetjük, szerkeszthetjük. Nekünk továbbra is nagyon hiányzik belőle a PDF export és a teljes jegyzetek titkosításának lehetősége, de talán egyszer majd ezeket is megkapjuk. Részletes bemutatónk itt olvasható.

Notion (Windows, macOS, iOS, Android, webes felület)

Notion az elmúlt évek döbbenetes sikertörténete. Bár tökéletes egyszerű jegyzetelésre is, valójában sokkal többet nyújt, mint egyszerű jegyzet alkalmazás. Egy komplett életmód menedzser alkalmazás, amelyben akár adatbázisokat is kreálhatunk, vagy létrehozhatunk olyan jegyzeteket, amelyeket weboldalként oszthatunk meg a világgal. Hihetetlen mi mindenre képes.

Itt a PDF export megvan, de sajnos a jegyzetek titkosítására ez sem alkalmas (tévedés ne essen, a szerveren titkosítva tárol mindent, de nem tudunk jelszavas védelemmel és e2e titkosítással ellátni feljegyzéseket). Mindenesetre kihagyhatatlan darab, amelyet mindenkinek meg kell ismernie. Már csak azért is, mert az ingyenes változatban alig van korlátozás, szóval díjmentesen juthatunk egy csúcs szuper jegyzet alkalmazáshoz. Részletes tesztünket itt olvashatják róla.

Microsoft OneNote (Windows, macOS, iOS, Android, webes felület)

A Microsoft ingyenes jegyzet alkalmazását talán be sem kell mutatni, hiszen a Windows 10 és az Office 365 egyaránt tálalja a felhasználóknak. Ha valaki megszokja a számunkra kissé fapadosnak tűnő felületet, kifejezetten kezes és sokoldalú programot kap. A OneNote a funkciók tekintetében kétség kívül az élvonalba tartozik, s jegyzeteiket szinkronizálhatjuk eszközeink között a OneDrive-on keresztül. Érdekesség, hogy – miként azt anno mi is bemutattuk – lehetőség van benne teljes jegyzetfüzetek titkosítására.

Standard Notes (Windows, macOS, iOS, Android)

Ha valakinek elsődleges szempont a biztonság és ezért hajlandó elviselni némi fapadosságot is, annak a Standard Notes a tökéletes választás. Ez a program ugyanis e2e, azaz végpontok közötti titkosítást használ, így jegyzeteinkhez rajtunk kívül senki sem férhet hozzá (hacsak nem adjuk ki a privát jelszavunkat). Mi viszont minden eszközünkön elérjük azokat. Sajnos a titkosítás miatt akadnak korlátai, ráadásul a mobil verziók egyes funkciónak használata elég kényelmetlen, de cserébe ez jelenleg a legbiztonságosabb megoldás a jegyzetelésre. Bár volt szó róla, hogy idén új funkciókat kap végül “csak” a motorháztető alatt újították meg, hogy előkészítsék a későbbi új funkciókat. Részletes tesztünket itt olvashatják róla.

Bear (macOS, iOS)

Míg az eddigiek cross-platform megoldások voltak, a Bear sajnos csak iOS és macOS alatt használható jelenleg. Ígérik azonban a weben keresztül elérhető felületet is, ami segítene áthidalni a windowsos és androidos verziók hiányát. Ez amúgy egy markdown jegyzet alkalmazás, szóval villámgyorsan tudunk benne szöveges jegyzeteket írni és formázni.

Ráadásul többféle formátumban exportálhatjuk is ezeket. A Bearnek rengeteg hasznos funkciója van és a felületét (amely amúgy átszínezhető) is nagyon eltalálták. Mi kifejezetten kedveljük. Jövőre elvileg érkezik majd a megújult szerkesztőfelület is, amely többek között a jelenlegi legfájóbb hiányosságát, a táblázatok szerkesztését hozza majd el, illetve a markdown jelöléseket is elrejti majd, miközben valós időben mutatja azok hatását. Akit érdekel Bear jövője, itt megtalálja a letölthető bétát a leendő új szerkesztőből, akit pedig a program jelenlegi tudása érdekel, mindent megtalál róla korábbi cikkünkben.

Keep It (macOS, iOS)

Ha valaki egy olcsó, de sokoldalú jegyzet alkalmazást keres, amely tudásban gond nélkül kiváltja az Evernote-ot és felületében is emlékeztet rá, annak a Keep It a megfelelő választás. Feltéve persze, hogy Macet, iPadet és iPhone-t használ, mert ez a program csak ezeken az eszközökön használható jelenleg. Ha viszont ez nem zavaró, akkor a Keep It kipróbálását nem hagyhatjuk ki. Egyszerűen imádni való jegyzet alkalmazás, amely mindent tud, amire csak szükségünk lehet. S hogy ez pontosan mit jelent, nos, mindent leírtunk róla korábbi cikkünkben.

Ne maradjon le erről sem!