Hihetetlenül sokoldalú jegyzet app iOS-re és macOS-re

Nem is olyan régen összegyűjtöttük, melyek a legjobb programok, ha valaki szövegírásra adja a fejét. De ugyanígy jegyzetek készítéséhez, menedzseléséhez is léteznek profi megoldások. Ha csak egyszerű szöveges jegyzetekre van szükségünk, az erre szolgáló alkalmazásokkal Dunát lehet rekeszteni. Ha azonban valamilyen összetettebb jegyzet szoftvert keresünk, már szűkebb a választék. Ma egy ilyen sokoldalú jegyzet app kerül terítékre, amely iOS-en és macOS-en egyaránt használható, s véleményünk szerint abszolút az élvonalba tartozik.

Keep It: hihetetlenül sokoldalú jegyzet app iOS-re és macOS-re

Ha valakinek abszolút cross-platform jegyzetelő megoldásra van szükség, általában az Evernote-ot ajánljuk, amely minden népszerű rendszeren használható. Sajnos az elefántos jegyzet alkalmazás az elmúlt években kezd lemaradni egyre növekvő számú kihívóival szemben, s bár a cég jelen pillanatban is gőzerővel dolgozik a megújításán, egyelőre ezzel igencsak el vannak maradva. Így aztán ha valaki megelégszik egy sokoldalú jegyzet appal, amely iOS és macOS alatt működik, annak lehet, hogy érdemesebb valamilyen alternatívában gondolkodnia az egykori etalon helyett.

A Reinvented Software cég által fejlesztett Keep It talán az egyik legjobb választás jelenleg, ha valaki e két platformon dolgozik és olyan jegyzet appra vágyik, amelyik flottul szinkronizálható az iCloudon keresztül, s funkcióit tekintve is ott van a szeren. Az egykori Together alkalmazás utódja mára abszolút kiforrott, ráadásul hihetetlenül jól lehet benne rendszerezni a jegyzeteket.

Jegyzetek rendszerezése hatékonyan

Első ránézésre a Keep It hozza az elterjedt jegyzet alkalmazások hagyományos felépítését: kapunk egy listát virtuális mappáinkból (Folders), illetve a bennük szereplő jegyzetekről. Utóbbiak közül választva pedig azonnal megtekinthetük, vagy szerkeszthetjük a kérdéses feljegyzést. Mindez persze az okostelefonos, tabletes vagy asztali gépes megjelenéshez igazítva: vagyis iPhone-on a listák és a szerkesztő mind önállóan terítik be a képernyőt, míg a monitoron szépen elférnek egymás mellett.

A szerkesztőfelületen elérhető funkciók a két platformon szinte teljesen megegyeznek, csak az egerezés és az érintőképernyős használat miatti eltérésekkel kell számolnunk, illetve azzal, hogy az iOS verzióban nincs lehetőség táblázatok beillesztésére, míg a maces változat erre is képes. Egyébként minden hagyományos szerkesztési funkciót megkapunk: formázhatjuk a szövegeket (van testreszabható gyorsformázási lehetőség is, hogy egy kattintással alakítsuk a címek, alcímek, bekezdések stb. megjelenését). Ha változtatunk a gyorsformázás jellemzőin, a program a változtatásokat aktiválja mindkét platformon, így ugyanazokat a beállításokat használhatjuk iOS és macOS alatt is a szerkesztőben. Használhatunk felsorolásokat, interaktív to-do jelöléseket, több színű szövegkiemelőt, beilleszthetünk képeket stb. Mindent megkapunk, amire szükségünk lehet egy pofás, átlátható jegyzet elkészítéséhez. A beillesztett képek esetében választhatunk, hogy azokat nagy- vagy bélyegméretben akarjuk-e látni, de akár ikonként is megjeleníthetjük, mint egy sima csatolt fájlt. Igaz is: mivel egy jegyzet készítésekor forrásanyagokra is szükségünk lehet, a Keep It lehetőséget ad, hogy bármilyen állományt csatoljunk a jegyzetbe, beleértve a Word, vagy éppen PDF dokumentumokat is. Utóbbiakba be is nézhetünk a jegyzeten belül (vagy választhatunk itt is ikonos megjelenítést).

Az Info gombot választva minden jegyzethez megadhatunk további metaadatokat: választhatunk neki címet (ez jelenik meg a listában), megadhatunk címkéket (tag), megjelölhetjük a forrást (például linket stb.).

Rendszerezés, keresés

Ha már szóba kerültek a címkék, érdemes tudni valamit. A Keep It-ben kétféle címkézésre is lehetőségünk adódik. A tag változatból többet is választhatunk. Ezek inkább kereséskor segíthetnek az összefüggések szűrésében. A Label jelölésből csak egyet adhatunk minden jegyzethez, ez az adott címkéhez hozzárendelt színkóddal jelöli meg a jegyzeteket, ami viszont inkább vizuálisan segíti a listában gyűjteményben való kiigazodást. Bár ezekre is egy kattintással szűrhetünk, hiszen a Label jelölések megjelennek a mappák listája alatt.

Ha valakinek nem elég, hogy bármit besorolhat mappákba, aztán Tag vagy Label jelölésekkel is elláthat minden egyes jegyzetet, annak extraként még ott van a “csomagosítás” (Bundle) lehetősége is. Amellett, hogy almappákat is kreálgatunk, a mappákon belül létrehozhatunk ilyen csomagokat is. A leglényegesebb különbség a mappa és a csomag között, hogy egy jegyzet csak egy adott mappába/almappába sorolható be, viszont a csomagok közül akár többen is szerepelhet. Így egy jegyzetet akár több ilyen Bundle gyűjteményben is felhasználhatunk.

Természetesen van itt is Kedvencek (Favorites) gyűjtő, amelybe akár jegyzeteket, akár mappákat, csomagokat is bedobálhatunk, hogy egy mozdulattal elérhessük azokat.

Önmagában ezek csoportosítási funkciók már hihetetlen rendszerezési szabadságot adnak, de ha még ez sem lenne elég, természetesen van keresési funkció is. A Keep It nem csak a jegyzetek szövegeiben és metaadataiban képes keresni, hanem a csatolt dokumentumokban is. Sőt, a beépített szövegfelismerő (OCR) funkciónak köszönhetően akár szkennelt PDF-ekben vagy éppen képeken szereplő szövegekben is tud keresni (választhatunk magyar nyelvű OCR funkciót is). A keresési találatok menthetők, így ha gyakran keresünk azonos kulcsszavakkal, lerövidíthetjük a folyamatot egyetlen kattintásra is.

Szinkronizálás, jegyzetek titkosítása

Lévén van iOS és macOS verzió is, jogosan várhatjuk el, hogy a két platform között legyen zökkenőmentes adatcsere. A Keep It ezt az iCloudon keresztül valósítja meg, így nem kell egy újabb szolgáltató szerverének megbízhatóságán törni a fejünket. Az iCloud alapvetően biztonságos tárolást tesz lehetővé, a szinkronizálás pedig kellően gyors. Sok egyéb alkalmazással szemben a Keep It ráadásul egyértelműen jelzi is, amikor éppen frissít valamit.

Bár az iCloudban alapvetően biztonságos felhő, ha mégis szeretnénk extra védelmet adni kényes adatokat tartalmazó jegyzeteinknek, lehetőségünk van jelszavas védelemmel ellátni azokat. Sok más jegyzet alkalmazással (például BearEvernote) ellentétben a Keep It akár csatolmányokat tartalmazó jegyzeteket is zokszó nélkül titkosít (technikailag ezek egyetlen titkosított ZIP fájlba kerülnek, így kívülről is csak a jelszó birtokában lehet hozzáférni bármelyikhez). A jelszó visszaállítására nincs lehetőség, így érdemes nem elfeledni azt, különben nem látjuk viszont védett jegyzeteink tartalmát. A titkosítás feloldásához vagy be kell írnunk a jelszót, vagy iPhone-on például bekapcsolhatjuk az ujjlenyomattal/arcfelismeréssel történő feloldást is.

Egyéb praktikus funkciók

A Keep It felépítése, a jegyzetek rendszerezésére szolgáló eszközök abszolút hatékony munkakörülményeket teremtenek bárkinek. Ráadásul akadnak izgalmas extrái is. Ilyen például, hogy a hagyományos RTF formátumú, formázható szöveget tartalmazó jegyzeteken kívül létrehozhatunk egyszerű szöveges, vagy éppen markdown jelöléseket tartalmazó feljegyzéseket is. Utóbbiaknál kapunk formázási előnézetet is a markdown szövegekről. Keverni nem lehet ezeket a formátumokat, de ha csak gyors szöveges jegyzetelésre vágyunk mondjuk egy megbeszélésen, amiből viszont utána egy szépen formázott PDF-et elküldenénk a résztvevőknek, akkor ez egy remek lehetőség. Ahogy az is, hogy itt mind iOS, mind macOS alatt bármely jegyzetből pár mozdulattal kreálhatunk PDF dokumentumot, vagy kinyomtathatjuk őket.

Szintén hasznos a webes linkek mentésének lehetősége. A számunkra fontos, érdekes anyagokat egyszerű linkként, vagy akár offline olvasható változatként egyaránt lementhetjük jegyzeteink közé. Szerintünk hatékonyabban lehet így összegyűjteni és menedzselni az izgalmas online tartalmakat, mint mondjuk a kifejezetten erre a célra készült Pocket segítségével.

A program képes kihasználni a macOS és az iOS aktuális verzióinak Markup funkcióját is, így akár PDF-ek, akár képek esetében egyaránt van lehetőségünk megjegyzéseket hozzáfűzni, kiemeléseket végezni stb. A rendszerek saját markup megoldása talán kevésbé sokoldalú, mint az Evernote-ba integrált Skitch, de a legtöbb esetben bőven megteszi az így rendelkezésre álló eszköztár arra, hogy kiemeljünk részleteket PDF dokumentumokban vagy képeken. Ráadásul újraszerkeszthetők bármikor.

Egyébként nem csak a jegyzetek részeként tárolhatunk el fájlokat a programban. Egy-egy állományt önálló bejegyzésként is integrálhatunk a gyűjteményünkbe. Ráadásul iOS alatt a külső programoktól történő tartalom-átvétel nagyon praktikusan van kialakítva: akár jegyzet szintig is kiválaszthatjuk, hogy hová kerüljön be a gyűjteményben az éppen átvenni készült tartalom, fájl. Például egy hangfelvételt beilleszthetünk önállóan egy mappába, vagy akár egy kiválasztott jegyzetbe is, csatolmányként.

Ha valakinek fontos szempont, van lehetőség a jegyzetek szövegmennyiségének nyomon követésére is. Akár a begépelt szavak, karakterek, bekezdések számát is megjeleníthetjük.

Bár csoportmunka szempontjából nem ez a legerősebb szoftver, arra viszont lehetőséget biztosít, hogy jegyzeteinket megosszuk ismerősinkkel. Akár linkkel, akár közvetlen iCloud megosztás segítségével.

A felület testreszabhatóságát illetően is egészen jól áll a Keep It asztali verziója. Az alapértelmezett ablakfelépítést bármikor átrendezhetjük változtatható a jegyzetek listájának megjelenése (ikonos vagy lista), a rendezési szempontok. A listában megjeleníthetjük a feljegyzések fájlméretét, az összegző szöveget, címkéket stb. Ha kell, van kompakt nézet is, hogy minél kisebb helyet foglaljon el a program a képernyőn.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Keep It kitűnő választás azoknak, akik többet várnak el egy jegyzet alkalmazástól, mint egyszerű szöveges jegyzetek és képek tárolása, s fontos számukra a jegyzetek több szempont szerinti rendszerezése is. Azoknak is megfelelő eszköz lehet, akik az Evernote helyett keresnek alternatívát iOS és macOS alatt. Az ő dolgukat az Evernote jegyzetek importálásának lehetősége is segíti (az Evernote-ból exportált enex fájlokat pár mozdulattal beemelhetjük a programba). Mindent átvesz belőlük, beleértve a táblázatokat is, bár a Keep It esetben kicsit hiányzik az oldalra görgethető, s így minden kijelzőmérethez alkalmazkodó táblázat megjelenítés, amit az Evernote-ban találunk. Emellett az is kár, hogy az iOS verzióban nem hozhatunk létre táblázatokat (és – a szélességüktől függően – amúgy is inkább csak fekvő nézetben lesznek átláthatók a meglévők is).

A program ingyen letölthető az App Store-ból iOS és macOS alatt egyaránt, de valójában előfizetős rendszerben használható. A konkurenciához képest egész kedvező havi díjért használhatjuk, illetve az ismerkedést ingyen is megejthetjük a próbaidőszak alatt. Sőt, ha valaki inkább egy összegben vásárolná meg az aktuális macOS változatot, a fejlesztők oldalán ezt is megteheti.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató