Az iOS 14 Kamera app új funkciói

Megérkezett az iOS 14, s vele seregnyi izgalmas újdonság. Ezek között ott vannak az új, Főképernyőn elhelyezhető widgetek, rengeteg biztonsági funkció, gyorsabb Safari böngésző, s jónéhány olyan apró módosítás, amelyek elsőre talán nincsenek annyira szem előtt, de nagyon hasznosak lehetnek a hétköznapi használat során. Többek között az iOS 14 Kamera app új funkciói is ilyenek. Bármikor jól jöhetnek, hogy még jobbak sikerüljenek mobilos fotóink.

Az iOS 14 Kamera app új funkciói

Kezdjük rögtön azzal, hogy aki szeret sorozatfelvételeket készíteni, imádni fogja az új Kamera alkalmazást, ugyanis jelentősen megnőtt ebből a szempontból a sebessége. Ezzel kapcsolatban két fontos új beállítást is találunk a rendszerben:

  • Az egyik a Beállítások / Kamera / A hangerő növelésének használata a képsorozathoz opció, amellyel a sorozatfelvételek készítését hozzárendelhetjük a hangerő növelését végző fizikai gombhoz. Így nem kell keresgélnünk a képernyőn, csak lenyomunk a hangerőszabályzót.
  • A második csak részben tartozik ide, de sokak számára fontos lehet. A Beállítások / Kamera / Gyorsabb felvételkészítés előnyben részesítése opció bekapcsolásával ugyan a képminőség némileg romolhat, viszont cserébe az exponálás ideje csökkenhet, így ha épp nem sorozatfelvételt lövünk, akkor is gyorsabban exponálhatunk egymást követő fotókat. Mindezt a gépi tanulásra alapozza a program, hogy a felvételek minősége azért ne romoljon túlzottan.

Emellett mostantól a felvétel készítése előtt is végezhetünk expozíciókompenzációt, vagyis felülbírálhatjuk az automatika beállításait, már a kép elkészítése előtt. De kényelmesebb lett a fókusz és az expozíció fix beállítása is, illetve ügyesedett az app az éjszakai felvételek készítését illetően is: egy kis célkereszt segítségével könnyíti meg, hogy stabilabban tartsuk a kamerát a hosszú expozíció alatt (vagy legalábbis legyen mihez viszonyítani az elmozdulásokat), illetve bármikor megszakíthatjuk a 2-3 másodpercesnek induló felvételkészítést is, ha úgy ítéljük meg a dolgot.

Ha valaki gyakran készít videókat, bizonyára örül majd az új, egy érintéses felbontás és fps sebesség beállítási lehetőségnek, amely minden iOS 14 rendszerű eszközön használható. Nem kell többé emiatt a Beállítások között között kutakodnunk.

De olyan apróságok is változtak a programban, mint mondjuk a QR kódok zökkenőmentesebb feldolgozása, vagy a szelfi imádók számára fontos új opció, amellyel tükrözhető az első kamera képe (Beállítások / Kamera / Első kamera tükrözése) Szóval van miért kedvelni az új Kamera appot, s bár még így is akadhatnak olyan funkciók, amelyekért érdemes valamilyen alternatívát használni (Camera+ 2Halide stb.), de ha csak a kényelem és a sebesség a fontos számunkra, s nem vágyunk különleges extrákra, mostantól elégedetten tudjuk majd használni a rendszer saját fotós alkalmazását is.

Ne maradjon le erről sem!