Spotlight-szerű kereső és alkalmazásindító Windows 10-hez, ingyen a Microsofttól

Még tavaly szeptemberben adtunk hírt arról, hogy a Microsoft letölthetővé tette a Windows 10-hez készülő PowerToys csomag első kiadását. Az új PowerToys, hasonlóan elődeihez, a Windows lehetőségeit bővíti különféle hasznos extra alkalmazások segítségével. Azóta a cég több frissítést is kiadott a készülő csomaghoz, amelynek szépen bővül a tartalma. Van már benne például fájlok csoportos átnevezéséhez, vagy éppen képfájlok csoportos átméretezéséhez használható segédprogram (ezekről itt írtunk), illetve olyan megoldás is, amely segíthet a programablakok pontos és kényelmes átméretezésében. A legutóbbi frissítésben pedig elérhető lett egy Apple Spotlight-szerű kereső és alkalmazásindító Windows 10-hez. Ezzel hasonló módon kereshetünk fájlokat, indíthatunk el programokat, vagy végezhetünk el akár matematikai műveleteket is, mint a macOS rendszer Spotlight funkciójánál.

PowerToys Run: Spotlight-szerű kereső és alkalmazásindító Windows 10-hez

A PowerToys Run a csomag 0.18-as verziójában debütált, vagyis minimum ezt a verziót kell letöltenünk a Github oldalról (egyelőre onnan érhető egy a PowerToys csomag). Ez a kis program egy érdekes keresési és futtatás megoldással bővíti a Windows lehetőségeit.

Ha megnyomjuk a Alt + Space billentyűkombinációt (ez megváltoztatható a Beállításokban), a képernyő közepén megjelenő beviteli mezőbe elkezdhetjük beírni a keresendő kifejezést. Ez lehet egy dokumentum tartalma, vagy akár egy program neve is. A PowerToys Run szépen előkeresi nekünk az elvárásainknak megfelelő fájlokat vagy programokat. Ettől kezdve már csak az Enter gombot kell megnyomnunk – vagy több találat esetén a megfelelő kattintanunk -, hogy a rendszer megnyissa az adott fájlt, vagy elindítsa a kérdéses programot.

Sőt, akadnak további jópofa extrái is a PowerToys Run appnak. Így példul ha beírunk egy matematikai műveletet, a program (hasonlóan a Google keresőjéhez) azonnal mutatja annak eredményét. De arra is van lehetőségünk, hogy shell parancsokat indítsunk el ezzel a módszerrel.

Mindent egybevetve a PowerToys Run ugyan nem világmegváltó kiegészítő – ráadásul hasonló megoldás több is van már Windowsra, például a Celebro és a Launchy – de kétség kívül nagyon praktikus. Jó szolgálatot tehet a mindennapokban.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató