Hatékony megoldás a Windows 10 Start menü helyett

Ha valaki nem tud megbarátkozni a Windows 10 Start menüjével, nem feltétlenül kell fejvesztve visszamenekülnie a Windows 7-re. Akadnak alternatív Start menük, mint például a Stardock-féle Start 10, melyekkel a modern Start menüt lecserélhetjük a Windows 7-ben megszokottra (sajnos nem ingyen, de van 30 napos próbaverzió). De a helyzet az, hogy tudunk egy ennél is praktikusabb, ráadásul ingyenes megoldást is ajánlani: be kell vetni az alábbi kis alkalmazást a Windows 10 Start menü helyett. Korábban amúgy ajánlottunk a Windows saját, kissé gyengus alkalmazásai helyett is jobb, ingyenes megoldásokat. Aki esetleg lemaradt róluk, annak a mai ajánlat után érdemes azokat is átnézni, erre a linkre kattintva.

Launchy: Windows 10 Start menü helyett

A Launchy egy jópofa, cross-platform alkalmazás, s bár mi macOS alatt nem sok értelmét látjuk a Launchpad és a Spotlight mellett, azonban Windowson kifejezetten jól jöhet. Ráadásul nem csak Windows 10 esetén, hanem Windows 7 alatt is igen praktikus. Használatával teljesen kiválthatjuk a hagyományos Start menüt mindkét Windows változaton.

Ha elindítottuk, csak le kell nyomnunk az Alt + Space billentyűkombinációt (ez átállítható), s a megjelenő keresőmezőbe elkezdeni beírni a kívánt program vagy akár dokumentum nevét. Az első pár karakter alapján a program azonnal felajánlja a megfelelő találatokat. Ha például beírjuk a Word szót, felugrik a WordPad és a Microsoft Word elindításának lehetősége is (ha ez utóbbi telepítve van a gépünkön). Egy mozdulat és máris elindulhat a kívánt alkalmazás. De ugyanígy megnyithatunk Vezérlőpult elemeket is (igaz, csak az angol nevükre keresve).

Programok elindítására ez a módszer sokkal gyorsabb, mintha a Start menüben (bármelyik változatában) kezdünk el keresgélni az ikonok, mozaikok között. Ha hajlandóak vagyunk az egeret elengedve a billentyűzet segítségével elindítani a programokat, valószínűleg egyszerűbben érjük majd el a kívánt alkalmazásokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez a módszer mindenkinek tökéletes lesz, de szerintünk érdemes egy próbát tenni a dologgal.

Ne maradjon le erről sem!