Alkalmazásindító program Google integrációval, valutaváltóval

Mutattunk korábban több jópofa alternatív alkalmazásindítót Windowsra (például ebben a cikkben), de a mai ajánlatunk sok szempontból különleges. Következzen egy villámgyors alkalmazásindító program, amely a megszólalásig emlékeztet a macOS saját Spotlight funkciójára.

Cerebro: alkalmazásindító program, Google kereséssel

A Cerebro egy ingyenes, cross-platform alkalmazás, amelyet Windowson, macOS-en, vagy éppen Linuxon is használhatunk. Felépítése és működése a megszólalásig hasonlít a macOS saját, Spotlight fantázianevű keresőjére. Elindítása után a Cerebro leül a Windows Tálcájára és ott várja az utasításokat. Nem kell feltétlenül rákattintani, használhatjuk az alapértelmezett Ctrl + Space billentyűkombinációt (vagy ha átállítjuk, akkor a nekünk tetszőt) is, hogy megjelenjen a program keresőmezője. Ide azután elkezdhetjük beírni az elindítani kívánt alkalmazás nevét, de adott esetben olyan kifejezéseket is, amelyekre az interneten szeretnénk rákeresni, a Google-ban.

A Cerbero ugyanis, ha nem talál a keresésnek megfelelő programot a gépen, felajánlja, hogy rákeres a kérdéses kifejezésre a Google-ben. Ehhez megnyitja az alapértelmezett böngészőt és elindítja a keresést. Ha a gépen is talál megfelelő tartalmat, akkor egy listát kapunk a lehetséges találatokról (például ha beírjuk a Word szót, akkor a Wordpad és a Microsoft Word is megjelenik, mint találat). Ilyenkor csak kattintsunk a listában a kívánt elemre és elindíthatjuk az adott programot. Működik egér nélkül is, egyszerűen a kurzormozgató billentyűkkel navigálva, majd a kívánt elemet elérvén, Enter-t nyomva.

Emellett a keresőmezőben elvégezhetünk matematikai műveleteket, konvertálhatunk különböző mértékegységek között, vagy éppen valutaváltónak is használhatjuk.

Ezt nyújtja a Cerebro alapból, ám ez így még nem minden. A program tudása ugyanis plug-inekkel bővíthető. A Tálcán lévő kis ikonra a jobb egérgombbal kattintva, majd a megjelenő menüből a Plug-ins menüpontot választva, listát kapunk ezekről (elérhető egyébként úgy is, ha a plugins szót írjuk be a Cerebro keresőmezőjébe).

A program felülete variálható fekete vagy fehér témával, kinek melyik a szimpatikusabb. Magyar felület sajnos egyelőre nincs, de a Country opcióban érdemes kiválasztani a Hungary lehetőséget, mert így a valutaváltásnál, vagy a kereséseknél előnyben részesíti a magyar vonatkozású találatokat.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató