Titkosított és ingyenes fotótárhely, fontos fényképek biztonságos tárolására

Kétségkívül nehéz felülmúlni a Google Fotók szolgáltatását, ha a korlátlan tárhely, a gépi tanulásra alapozó automatikus rendszerezés, és a beépített szerkesztő funkciók fontosak számunkra. Mint azt korábban már több tippel is megmutattuk, a Google Fotók tökéletes választás, ha családi fotóinkat korlátlan mennyiségben szeretnénk felhőben tárolni, hogy biztosan ne vesszenek el a száítógép vagy az okostelefon esetleges meghibásodásakor, ráadásul bárhol, bármikor elérjük azokat. Ma viszont egy olyan alternatív, ingyenes fotótárhely kerül terítékre, amely ugyan nagy, de mégsem korlátlan tárhelyet kínál ingyen a fotóinknak, a szerkesztési funkciók tekintetében sem lesz jó választás, viszont a Google megoldásával szemben eleve úgy tervezték, hogy tiszteletben tartsa a privát szféránkat és biztonságban, titkosítva őrizze fontos fotóinkat. Szóval lehet választani: végtelen tárhely extra funkciókkal, vagy biztonság, néhány korlátozással. Mindkettő ingyen van!

Titkosított és ingyenes fotótárhely, blokklánc alapokon

Manapság egyre többet hallani a blockchain (blokklánc) alapú megoldásokról, de a legtöbb felhasználónak még mindig a kriptovaluták – főleg a bitcoin – jutnak róla az eszébe. Pedig a blokklánc alapú szolgáltatások egész sora vár már arra, hogy használatba vegyük. Ezek közül anno mutattunk is egy nagyon ígéretes, titkosított fájlmegosztót.

Mai választottunk mondhatni ennek a testvére, merthogy ugyanúgy a Blockstack platformra épül. Ennek megfelelően, ha használni szeretnénk, első körben szükségünk egy ingyenes Blocktack fiók létrehozására (ez pár másodperc alatt megvan, ide kattintva). Ha ez megvan, már csak annyi a dolgunk, hogy ellátogassunk a Arcane Photos oldalra és ott egyszerűen belépjünk Blockstack fiókunkkal a szolgáltatásba. 

Az Arcane Photos az Arcane Office csomag része, de külön is használható. Jelenleg teljesen ingyenes, 10 GB tárhelyet kapunk, amely teljesen titkosított, s a végsőkig megfelel a GDPR rendeletnek, vagyis tökéletesen tiszteletben tartja a magánszféránkat. Ennek alapja elsősorban a Blockstack decentralizált háttere, de nem véletlen az sem, hogy a tárhelyen nem igazán tudjuk szerkeszteni a fotókat: semmiféle műveletet nem végeznek a szerver oldalon. A feltöltött fotó ott várja a szerveren, hogy letöltsük, vagy nézegessük a webes felületen. De ennél több nem történik vele.

Mondhatjuk, hogy az Arcane Photos teljesen minimalista minden szempontból: nincsenek extra funkciók a felületen, nem igazán kapunk visszajelzést a feltöltési folyamatokról, s utóbbiakat még csak gyorsnak sem igazán mondanánk. De mivel ez még csak béta verzió, mindez változhat. Bár különösebb szerkesztési funkciókra mi nem számítunk, de mondjuk a mappákba rendezés lehetősége jól jönne. 

Egyelőre ez egy nagyon ígéretes szolgáltatás, amelynek alapjait már letették, s amelynek esetében éppen ezek az alapok, vagyis a titkosított fotótárolás a lényeg. A csilivili külsőségek ez esetben másodlagosak.

Ha tehát valaki korlátlanságra és képszerkesztésre alkalmas eszköztárra vágyik, még mindig jobban jár a Google Fotókkal. Ha viszont titkosított képtárolóra van szükségünk, érdemes megismerkedni az Arcane Photos szolgáltatással.

További hasonló, titkosított, adataink biztonságáról gondoskodó szolgáltatásokról olvashatnak Biztonság dossziénkban, beleértve titkosított csevegőketVPN szolgáltatásokatnyomtalan böngészést lehetővé tévő programokatfájltitkosítókat stb.

Ne maradjon le erről sem!