Szabad hely varázslása sok fotó esetén az iPhone-on, ingyen

Bár egy iPhone esetében a legkézenfekvőbb – online – backup lehetőség a fotókat illetően az iCloud használata, sajnos az Apple sem ad korlátlan online tárhelyet ingyen, így az újabb iPhone-ok 12 megapixeles fotóival viszonylag gyorsan fel lehet emészteni a rendelkezésre álló tárterületet. Érdemes lehet előfizetni a havi díjas többletre, de nem mindenki szeretne erre pénzt áldozni.
Ha viszont rendelkezésünkre áll kellő méretű Google Drive vagy Dropbox tárhely (ezeket ingyen is elég tekintélyes méretűre lehet növelni az alapon kívül), akkor érdemes lehet ezekre menteni fotóinkat.

 

Avast Photo Space

Az Avast Photo Space egy ingyenes iOS app, amelynek segítségével fényképeinket akár automatikusan, vagy ha ennyire nem bízunk benne, akkor manuális válogatással is feltölthetjük Google Drive vagy Dropbox fiókunkba.

 

avast-photo-space

 

A teljes méretű fotók feltöltése után lehetőségünk van a telefonon tárolt változatok optimalizálására is, amelyek így ugyan megmaradnak a készüléken, de kisebb helyet foglaló (gyengébb minőségű) változatban.
Ha szükségünk van az eredetire, a felhőben megtaláljuk, míg ha a mobilon akarjuk megnézni a fotót, arra a legtöbb esetben az optimalizált verzió is bőven megteszi.

 

Eredeti kliens appok

Ha az optimalizálás nem létfontosságú számunkra, akkor persze megoldhatjuk mindezt a Dropbox eredeti appjával is, amely szintén ingyen tölthető le az App Store-ból és képes automatikusan feltölteni fotóinkat a felhőbe.
De a Google-nak is van alternatív megoldása, ami nem más, mint a Google Photos. Ez nagyjából ugyanazt valósítja meg, mint az Apple saját Photos alkalmazása, csak az iCloud helyett ez értelemszerűen a Google felhőjébe menti fotóinkat. Eredeti méretű fotók mentése esetén a tárhely korlátozott (ingyenes vagy előfizetéses Google Drive-unk mérete alapján), de ha beérjük egy csökkentett méretű, de még jó minőségű változat mentésével, akkor korlátlanul költöztethetjük fotóinkat a Google Photos tárhelyre.

 

Az iCloud tökéletes megoldás lehet

Bár az ingyenes iCloud tárhely nem éppen óriás, de ha előfizetünk, nagyon kényelmesen menedzselhetjük fotógyűjteményünket. A legkisebb, a cikk írásakor 200 GB-os csomag, pár dollárba kerül csak havonta, s ezért cserébe automatikusan felkerül minden fotónk, videónk a felhőbe. Ilyenkor ráadásul az iPhone-on – a ritkábban elővett vagy régebbi – fotókról és videókról automatikusan csak a nézőképek maradnak meg a telefonon, a teljes méretű változat akkor töltődik vissza a felhőből, ha tényleg szükségünk van rá. Ezzel pedig érezhetően sokat lehet spórolni az iPhone tárolókapacitását illetően.

A fotók és videók felhőben tárolása, mentéskor és visszatöltéskor fokozott adatforgalommal jár, így vagy érdemes a fenti appokat úgy beállítani, hogy csak wifi kapcsolat esetén töltögessenek, vagy be kell ruháznunk egy megfelelő típusú adatcsomag előfizetésre a mobilszolgáltatónknál.
A legtöbb ilyen appnál egyébként az is megszabható, hogy csak hálózati töltőre kötött és wifire csatlakozó telefon esetén intézzék a fotók feltöltését, így elkerülhetjük a kéretlen adatforgalmi díjakat és a telefon “váratlan” lemerülését is.

Ne maradjon le erről sem!