Jó minőségű, jogtiszta zenék letöltése ingyen, saját videókhoz és projektekhez

Egyre többen vágnak bele saját Youtube és Facebook videók készítésébe, ami izgalmas dolog, s persze nagy sikerrel kecsegtethet akár üzletileg is, azonban van egy része, amivel viszonylag sokan megakadnak: egy videóhoz általában nem árt a megfelelő hangulatot fokozó háttérzene. Ez viszont, ha ragaszkodunk a jogtisztasághoz (márpedig ha a Youtube-on, Facebookon és hasonló helyeken publikálunk, akkor kénytelenek leszünk ehhez tartani magunkat), akkor korántsem egyszerű kérdés. Mert hát nem mindenki születik zeneszerzőnek. S bár ma már nagyszerű zeneszerkesztő szoftverek állnak a felhasználók rendelkezésére, melyekkel viszonylag egyszerűen komponálhatók dalok, sőt, olyanok is, amelyekkel a megfelelő hosszúságú zeneszámok készítése is gyerekjáték, még így sem feltétlenül akar erre mindenki időt és pénzt áldozni. Szerencsére akadnak olyan helyek az interneten, ahonnan ingyen is letölthetünk jogtisztán felhasználható dalokat. Ilyenekből már összegyűjtöttünk párat Szabadon felhasználható tartalmak rovatunkban, s anno a Facebook ingyenes dalgyűjteményét is bemutattuk. Ma még két jól használható online szolgáltatás mutatunk, amelyekkel gond nélkül megoldható a jogtiszta zenék letöltése ingyen.

Jó minőségű, jogtiszta zenék letöltése ingyen

A ma bemutatásra kerülő két zenegyűjtemény kifejezetten jó minőségű dalokat tartalmaz, többféle stílusban. Így viszonylag jó esély van rá, hogy mindenki megtaláljuk a számítását a használatukkal.

Miként azt az oldalon magán is hirdetik, a Wowa olyan, mintha a jogdíjmentes, ingyen letölthető fotók közösségi gyűjteményét adó Unsplash (erről itt írtunk) szolgáltatás zenei megfelelője lenne. Vagyis csupa olyan dalt találunk itt, amelyet a közösség töltött fel, kifejezetten szabad felhasználásra.

Használatuk a Creative Commons Zero licenc alá tartozik, ami azt jelenti, hogy szinte semmiféle megkötés nincs a felhasználásukra vonatkozóan. Ez hatalmas pozitívum, amiért cserébe sajnos el kell nézni az oldalnak, hogy egyelőre visszafogott a választék. Reméljük azonban, hogy kellően felkapott lesz és folyamatosan töltik majd fel ide a szerzők a zeneszámaikat. Egy ekkora gyűjtemény átnézéséhez egyelőre nem is hiányoljuk a kategóriákra bontott böngészés lehetőségét. De talán egyszer majd ennek is eljön az ideje.

Ha valaki esetleg nem találná meg a Wowa oldalon a keresett dalt, annak érdemes ellátogatni az icons8 szolgáltatás zenei részlegére . No, itt már aztán van egy halom kategória, s bennük temérdek jó minőségű dalocska, gyakorlatilag minden elképzelhető stílusban és hosszban, bár a kategorizálás némileg eltér a zenei oldalakon megszokottól, mert itt nem csak direkt zenei stílus, hanem felhasználási ajánlat alapján is szemezgethetünk a kínálatból (gyerekdalok, filmekhez szánt zenék, játékokhoz illő dalok, intrók stb.).

Az oldal felépítése kicsit emlékeztet minket a SoundCloudra, de lehet, hogy csak a lejátszófelület miatt. Mindenesetre nagyon kényelmesen használható az egész. Hasonlóan az icons8 többi ingyenes kínálatához (letölthetünk innen ikonokat, fotókat, mockupokat stb. is) a zenékre is ugyanaz a licencelés vonatkozik (Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported): ingyen felhasználhatjuk őket bármilyen projekthez, ha feltüntetjük az eredeti szerzőt és megadjuk a letöltési linkjét. Weboldalak esetében, ez jelentheti azt is, hogy mondjuk a láblécben hivatkozunk az oldalra, mint zenei (képi stb.) forrásra, Youtube videóinknál pedig mondjuk a videó leírásában tehetjük közzé ezeket az adatokat. Ha programba építjük be, akkor mondjuk annak Névjegy felületén jelenthetők meg az infók. Ez ránk van bízva, a licenc oldalon kapunk hozzá ötleteket. Ha viszont nem akarunk ezzel foglalkozni, akkor megszabadulhatunk a hivatkozási kényszertől némi jogdíj befizetéséért cserébe.

Mindent egybevetve, e két oldal remek lehetőséget teremt az ingyenes zenék letöltésére. A Wowa-nak nagyon drukkolunk, hogy kellően felkapott legyen ahhoz, hogy tömegével kezdjék el feltölteni rá a szerzők a közkincsnek szánt dalokat. Az icons8 pedig már most is kellően nagy, legfeljebb azt kell átgondolnunk, hogy havidíjjal vagy visszalinkeléssel akarunk-e inkább hálálkodni azért, hogy nem nekünk kellett komponálásba kezdeni.

Ne maradjon le erről sem!