Sonicfire Pro 6: profi aláfestő zenék videókhoz

Bizonyára sokan tudják, milyen létfontosságú eleme a hollywoodi filmeknek a megfelelően kiválasztott zene. Nem csak az ismertebb filmzeneszerzők (John Williams, Hans Zimmer, James Newton Howard stb. igen terjedelmes felsorolás lenne) műveiről van szó, hanem akár a filmekbe beválogatott pop-rock dalokról is. A megfelelő stílusú, a hangulathoz, cselekményhez illő dalok kiválasztása kvázi külön szakma, s többnyire nem elég, ha az ember megtalálja, amit keres, javarészt még az adott jelenetekhez is kell igazítani kicsit (vagy nagyon) a kérdéses muzsikát.

Manapság, amikor egy okostelefonnal is profi videókat készíthetünk, ráadásul egyre nagyobb figyelmet kapnak a saját készítésű mozgóképes tartalmak (céges explainer videók, családi felvételek, kis költségvetésű rajongói filmek stb.) az interneten, létfontosságú, hogy mi magunk is megfelelő zenével lássuk el azokat. Mert egy rosszul megválasztott aláfestőzene a legjobb filmeket is tönkreteszi, minden szempontból.

A gond ugyebár az, hogy nem feltétlenül születik mindenki zeneszerzőnek, a slágerek licencelése meglehetősen drága, s ha mégis emellett döntünk, még mindig ott van, hogy a dalok hossza, ritmusa, átvezetései nem feltétlenül illeszkednek a videó hosszához, vágásához.

Nem nyújtjuk tovább a bevezetőt: íme a megoldás minden videós rémálmára. Megmutatjuk, mivel lehet – Windowson és Macen egyaránt – a felvételekhez tökéletesen illeszkedő, professzionális zenékre szert tenni, pár kattintással.

 

Sonicfire Pro 6: aláfestő zenék videókhoz

Térjünk hát a lényegre: szerintünk a fenti feladatokra a Sonicfire Pro az egyik legjobb megoldás. Ráadásul pár hete jelent meg belőle a legújabb verzió, így már csak ezért is figyelmet érdemel.

A SmartSound Sonicfire Pro 6 méltán nevezhető mérföldkőnek a program történetében. Szinte az alapjaitól írták újra a teljes szoftvert, s miközben igyekeztek megtartani a korábbi változatok kezelőfelületét – mégse kelljen újratanulni mindent -, azért csiszoltak rajta annyit, hogy áttekinthetőbb és kényelmesebben használható legyen.

Az új verzió a kor többi professzionális alkalmazásához hasonlóan sötét felületet kapott és végre kiirtották belőle az induláskor felugró dalválasztót. Ez mostantól az alap felület része, nem ugrál és nem akad ki többet, viszont állandóan a kezünk ügyében lesz. Ez utóbbi kijelentés a program minden fontos funkciójára igaz: az idősávra illesztés, az exportálás, a preview videó beillesztése, a markerek ki- és bekapcsolása, a variációk és hangulatok listái mind közvetlenül elérhetők a felületről. Nem kell menüket nyitogatni.

Megújult a zenelejátszó motor is, így sokkal fürgébben kezd neki a hangminták lejátszásának a program.

 

A Sonicfire filozófiája

Aki esetleg nem ismerné még a szoftvert, annak röviden összefoglaljuk a lényegét: a Sonicfire tulajdonképpen egy online zenebolt, integrált zeneszerkesztési funkciókkal. A programon belül vásárolhatunk a Smartsound.com gyűjteményéből, jogtisztán felhasználható dalokat, albumokat. A vásárlás előtt belehallgathatunk mindenbe, hogy ellenőrizhessük, illik-e a videóhoz. Ha igen, pár kattintással megvásárolhatjuk. A programmal egyébként kapunk egy kisebb, változatos stílusú gyűjteményt, így azonnal nekiláthatunk a munkának.

A vásárolt dalokat villámgyorsan igazíthatjuk videónkhoz. Első körben megadhatjuk, hogy pontosan milyen hosszúságú zenére van szükségünk. Ezután pedig meghatározhatjuk, hogy az adott dalból milyen variációt szeretnénk használni. Ha multitrack dalról van szó, akár az is meghatározható, hogy mikor, melyik sáv (hangszer) szóljon, így például egy-egy jelenet alatt szólhatnak csak a dobok, csak a vonósok, vagy akár a teljes zenekar is. Mikor, mire van szükségünk.

A Mood mapping funkcióval a rendelkezésre álló mood variációkat a dal bármely szakaszán cserélhetjük, átvezetéssel együtt. Egyébként a loopok használatát utólag is tudjuk módosítani, ha nem értünk egyet a program által automatikusan kiválasztottakkal az adott szakaszoknál.

A hangulathoz is illeszkedhetünk, a dalokból általában több variáció érhető el, például van, amelyik remek intrónak, van, amelyik tökéletes narráció alá stb. De még mindig ugyanarról a dalról beszélünk. Hosszt, felépítést, hangulatot egyaránt válthatunk, ízlés szerint.

A program idősávja nagyon kényelmesen használható (több sávon szerkeszthetünk egyébként, így adott esetben az sem gond, ha több különböző dalból áll össze az aláfestés), ha a dal hosszát utólag módosítjuk, automatikusan hozzáigazítja a loopokat, így értelemszerűen ugyanúgy meglesz a levezetés, nem szakad meg hirtelen a zene a videó végén.

 

Újdonságok

A felületi változásokon kívül sok érdekes újítás érkezett a hatos verzióban. Ilyen például, hogy a bolt kínálatában gyorsabban kereshetünk az új szűrők segítségével. Sőt, ha az egérrel “megadjuk” a videónk – illetve a keresett dal – ütemét, a program ennek megfelelően is képes előkotorni az ajánlott zeneszámokat.

A Timing Control funkció segítségével pár mozdulattal alakíthatjuk a dal egyes részeit a vágott jelenetekhez, anélkül, hogy ezzel közben megakasztanánk bármilyen szempontból a zenefolyamot.

Persze nem mindig a zenét kell a már megvágott videóhoz szabni. Van, hogy a fordítottját választanánk inkább. A programozók erre is gondoltak, így az új Cut-Video-To-Music funkcióval az ütemek jelölésével együtt exportálhatjuk a teljes aláfestést a Final Cut Pro X vagy Premiere Pro szoftverekbe (Avid és Sony Vegas Pro támogatás is beígérve). Így a markerek segítségével már sokkal gyorsabban és pontosabban igazíthatjuk a zenéhez a vágásokat.

Ennél komolyabb integrációra is képes a program, a FCPX, PR Pro, AE stb. szoftverekhez egyaránt vásárolhatunk külön plug-int, hogy még jobban összedolgozhasson a két alkalmazás. Ezek sajnos nem az alapcsomag részei, de azt kell mondjuk, hogy a felhasználók többségének nem is nagyon lesz rájuk szüksége. A legtöbb esetben bőven elég az alap funkciókészlet.

Mindent egybevetve a Smartsound Sonicfire Pro 6 kifejezetten jól sikerült. Mi a maces változatot teszteltük, amelyik gond nélkül futott az új macOS Sierra alatt. Természetesen van belőle windowsos verzió is, amely értelemszerűen Windows 10-en is használható. Szóval akkor sincs gond, ha már a legújabb rendszerek előtt ücsörgünk.

A Sonicfire Pro 6 elérhető árú és villámgyors megoldás, ha aláfestő zenékre van szükségünk, ráadásul mindent tökéletesen testreszabhatunk benne, hogy a végeredmény valóban lenyűgöző legyen. Érdemes egy próbát tenni az ingyenes változattal, amely innen tölthető le.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató