A 6 legjobb ingyenes szövegszerkesztő program Windowsra, Macre, Linuxra

A számítógép felhasználása az idők során rengeteget változott, de egy terület töretlenül tartja magát: a szövegszerkesztés. Mert hát legyen szó irodai munkáról, iskolai dolgozatról, vagy éppen blogbejegyzésekről, szinte biztos, hogy szoktunk hosszabb szövegeket írni a PC-n vagy a Macen. S bár ezen a területen az etalon még mindig a Microsoft Office csomag részét képező Microsoft Word, azért szerencsére akadnak már szépszerével ingyenes megoldások is. Mivel a szövegszerkesztés még mindig napi feladat a legtöbb felhasználó életében, úgy gondoltuk, megmutatjuk, melyik a hat legjobb ingyenes szövegszerkesztő program Windowsra, Macre és Linuxra.

A 6 legjobb ingyenes szövegszerkesztő program

Mivel a szövegírás az egyik vesszőparipánk, így a válogatásból a hagyományos szövegszerkesztők mellett nem maradhattak ki az ingyenes markdown szerkesztők sem. Sőt, olyan alkalmazással is szolgálunk, amely ugyan funkciók tekintetében elmarad a többiektől, de kifejezetten azzal a céllal készült, hogy zavartalanul, csak az írásra koncentrálva dolgozhassunk. Lássuk hát, melyek jelenleg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők.

LibreOffice

Kezdjük rögtön egy nagyobb falattal: a LibreOffice egyike a kegjobb alternatív irodai csomagoknak, amely kompatibilis a Microsoft elterjedt formátumaival is, így a szövegszerkesztőjében is gond nélkül megnyithatunk egy Wordben készült dokumentumot, sőt, menthetünk is akár doc vagy docx formátumba. Hatalmas előnye, hogy otthoni és irodai célra egyaránt teljesen ingyenes, szóval akár egy cégnél is hadra foghatjuk. Szintén pozitívum, hogy teljesen honosított, a felülete pedig erősen emlékeztet az ősi Microsoft Wordre, ami a szalagos eszköztártól még mindig idegenkedők számára szimpatikus tulajdonság lehet.

Amúgy funkcióit tekintve is szinte teljesen egyezik a Microsoft termékével, vagyis egy abszolút hagyományos értelemben vett szövegszerkesztővel van dolgunk, alap kiadványszerkesztési funkcionalitással. Ha egy szebben kivitelezett céges szórólapot kell összedobnunk, az sem gond vele, ráadásul tud exportálni PDF formátumba is. Elérhető Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt és van helyesírás ellenőrző modulja is, magyarul. Kész főnyeremény!

SoftMaker FreeOffice: TextMaker

A SoftMaker FreeOffice legújabb verzióját nem is olyan régen mutattuk be, s már akkor is megállapítottuk, hogy ha valakinek egy magyar felülettel ellátott, gyors, egyszerűen használható, mégis mindent tudó irodai csomagra van szüksége, annak abszolút jó választás. Otthonra. Merthogy az ingyenes verzió sajnos csak személyes felhasználásra szóló lincencet kapott, ráadásul nincs belőle maces verzió.

Van belőle fizetős, Macre is elérhető változat, de nekünk most az ingyenes a fontos. Ha valakinek otthonra kell egy komplett irodai csomag, ismerkedjen meg vele, érdemes. Tényleg villámgyors, teljesen Microsoft Office kompatibilis a formátumokat illetően és itt is beüzemelhető magyar helyesírás ellenőrzés, ami például a szövegszerkesztőnél – ennek neve TextMaker – nagy előny. Szerintünk kezesebb is, mint mondjuk a LibreOffice, ráadásul itt választhatunk is, hogy a hagyományos, vagy a szalagos eszköztár áll-e jobban kézre.

Google Dokumentumok

Válogatásunk utolsó komplett irodai csomagja, amelyben természetesen találunk szövegszerkesztőt is: a Google Dokumentumok. Ha ezt használjuk, nincs szükség telepítésre, mindössze a kedvenc böngészőnkre és persze internetre (bár működik offline is, ha bekapcsoljuk ezt a funkciót). Használatának egyetlen feltétele egy ingyenes Google fiók megléte. Itt is megvan a magyar nyelvű felület, a helyesírás-ellenőrző, a kompatibilitással sincs gond.

Két dolgot kell csak megszoknunk benne. Az egyik, hogy elsősorban felhőbe tudunk vele, vagyis ha tényleg kényelmesen akarjuk használni, akkor rá kell szoknunk, hogy dokumentumainkat a Google tárhelyén tároljuk (ez ugyebár 15 GB-ig ingyenes, beleértve a Gmail fiókunk tartalmát is). Van persze export lehetőség, így bármely dokumentum letölthető doc, docx, pdf stb. fájlként, s ugyanígy importálni is tudunk bármit, de a teljes kényelemhez érdemes az irományokat a Google felhőjében tárolni.

A másik, hogy a Google Docs azért jóval kevesebb funkcióval van felvértezve, mint a LibreOffice vagy a TextMaker. Az viszont igaz, hogy a felhasználók többségnél az itt megtalálható lehetőségek bőségesen lefedik az elvárásokat. Egyszerű szövegszerkesztőként tökéletesen megállja a helyét.

FocusWriter

A fentiekkel tökéletes ellentétben van a FocusWriter, mégis ide kívánkozik, mert ez a cross-platform szövegszerkesztő tökéletes környezetet biztosít a felhasználóknak a zavartalan íráshoz. A teljes képernyős, tetszőleges háttérrel ellátható felületen nincsenek gombok és eszköztárak, mindössze egy virtuális papír, amelyre gépelhetünk.

A teljesség kedvéért van írógép hang a pötyögésünk aláfestésére és megannyi téma, amelyekkel átszabhatjuk a felület megjelenését. Alapértelmezésben az eszköztár és a menü nem látszik, de nem is igazán van rájuk szükség, hiszen itt az a lényeg, hogy önfeledten tudjunk írni.

A program létezik Windowsra, macOS-re, Linuxra egyaránt, s alkalmazkodik minden rendszer sajátosságihoz, így például macOS alatt beüzemelhetjük benne a rendszer saját helyesírás ellenőrzőjét, amelynek honosításáról már írtunk korábban.

Anyagainkat menthetjük ODT, DOCX, RTF vagy TXT formátumba egyaránt. Ilyenkor az alap formázások is megvannak, hiszen billentyűkombinációk vagy a menüpontok segítségével itt is használhatjuk a megszokott szövegformázásokat (dőlt, félkövér, alcím, főcím stb.).

Érdekesség még a Fókuszált szöveg üzemmód, amellyel kiemelhetjük azt a bekezdést (vagy sort) amelyen éppen dolgozunk, illetve jópofa extra az beépített stopper, amely a megszabott idő leteltével figyelmeztet minket, vagy a napi terv elérését figyelő funkció is.

Left

A bevezetőben említettük, hogy nem feledkezünk meg a markdown módszer kedvelőiről sem. A Left nevű kis alkalmazásról korábban írtunk már részletes tesztet. Ez egy kifejezetten jól sikerült, minimalista megjelenésű markdown szövegszerkesztő, amelyben ennek megfelelően nem a hagyományos szövegszerkesztőkben megszokott módon formázhatjuk irományainkat, hanem markdown jelölésekkel.

A Left gyors és kényelmesen használható, de a végletekig leegyszerűsítették a felületét. Kicsit olyan, mint egy tuningolt Windows Notepad. Találunk benne statisztikát is, így mindig látjuk, mennyit írtunk. Ha valaki szereti a végletekig minimalista szövegszerkesztőket, annak feltétlenül érdemes megismerkednie ezzel (szintén fut Windows, macOS és Linux rendszereken).

Typora

Félve beválogatni a korábban amúgy részletes tesztben bemutatott és általunk rendkívül nagyra tartott Typora alkalmazást. Ennek oka, hogy ez a program Windowsra és macOS-re egyaránt béta verzióban érhető el, s amíg így van, addig teljesen ingyenes. Viszont ez lassan évek óta így van, ami azért gyanús, mert vagy leálltak teljesen a fejlesztésével és akkor amíg elérhető, addig szabad préda (akkor töltse aki tudja, mert nagyon jó). Vagy előbb utóbb elkészül és akkor már várhatóan nem lesz ingyenes.

Mindenesetre ha valaki egy letisztult, sokoldalú markdown szövegszerkesztőt keres, ezt ne hagyja ki. Szerintünk nagyon jól sikerült, s a bétában sem futottunk bele nagyobb hibába, szóval egy próbát mindenképpen megér. Az okokat leírtuk korábbi tesztünkben, de röviden: éjszakai üzemmód, formázási előnézet, kód blokk, markdown táblázat stb.

Ne maradjon le erről sem!