Zavarmentes szövegírás ingyenes programmal, bármely platformon

Visszatérő olvasóink számára bizonyára nem hat majd újdonságként a markdown szó. Ezzel a “szövegszerkesztési” megoldással már számtalanszor foglalkoztunk itt a Techwokon, sőt, tulajdonképpen mi is egy markdown alkalmazásban készítjük a napi bejegyzéseket (egészen pontosan az Ulyssesben). A markdown használatának lényege az, hogy teljesen puritán szövegeket írunk, amelyeknél a formázásokat csak jelöljük a szövegben, de maga a program nem feltétlenül végzi el azokat. Így írhatunk akár a Windows Jegyzettömbjében is. Ha azonban a végeredményt egy markdown kompatibilis tördelőprogramban, CMS rendszerben stb. behívjuk, akkor az adott program a jelölések alapján azonnal tudja formázni a szöveget, ráadásul tetszőlegesen sablonokkal (amelyekben megadhatjuk, miként nézzenek ki a főcimek, alcímek, linkek stb.). Emellett pedig a markdown az egyik legjobb alap, ha a zavarmentes szövegírás a cél. Nem beszélve arról, hogy így sokkal gyorsabban haladhatunk az írással, mintha hagyományos szövegszerkesztőben dolgoznánk.

 

Zavarmentes szövegírás, ingyenes programmal

Ha valamire, akkor a Left névre hallgató kis alkalmazásra abszolút ráillik a “puritán” jelző. Ez a program szinte semmi másból nem áll, csak egy hatalmas szövegbeviteli mezőből. Nincsenek menük, eszköztárak, amelyek elterelnék a figyelmünket a munkáról. Alapértelmezésben egy hatalmas, sötét háttéren dolgozhatunk, világos karakterekkel, ha kedvünk úgy tartja, akkor ablakban, ha inkább úgy, akkor teljes képernyőn.

A felületet mindössze két dolog töri meg: az egyik a legalsó sorban látható statisztika, ahol azonnal látjuk, hogy hány karakter/szó/sor stb. szerepel a dokumentumban, vagy van éppen kijelölve. A másik a bal oldali navigációs rész, ahol a program kiemeli az alcímeket, így egy hosszabb szöveg esetében sokkal kényelmesebben ugrálhatunk a szakaszok között. Ugyanitt a mentett md fájlok közötti váltás is megoldható. Ennyi.

Szemben a korábban bemutatott – és mellesleg még mindig béta, így ingyenes – Typora alkalmazással a Left nem mutatja vizuálisan, miként festene a markdown jelöléssel kiemelt szöveg, így itt az alcímeken kívül különösebb visszajelzésünk nincs arról, hogy miként fest majd az irományunk formázva. De aki már csuklóból űzi a markdown jelölések használatát, annak ez nem jelent problémát. Munkánkat némileg gyorsíthatja az automatikus szövegkiegészítés, de ez inkább csak angol szövegekkel használható ki (a Tab gomb megnyomására a felismert szót beírja helyettünk a program). Sajnos ez a funkció az ékezetekkel például hadilábon áll. Érdekesség, hogy a programhoz letölthetők különféle témák is, amelyekkel a felület színvilágát lehet egy mozdulattal átszabni. Az egy mozdulat pedig annyi, hogy a kiválasztott témafájlt ráhajítjuk a program ablakára, amely azonnal cseréli is a színeket a témának megfelelően.

Mindent egybevetve a Left kifejezetten jó választás, ha egy abszolút minimalista markdown szövegszerkesztőt keresünk. Nálunk macOS alatt az Ulysses nem ütötte ki (egyelőre nem született olyan alkalmazás, amelyik erre képes lett volna, de az is igaz, hogy az Ulysses nem ingyenes alkalmazás), viszont Windowson és Linuxon már átszoktunk rá.

Ne maradjon le erről sem!