Androidos okostelefon használata Mac gépekkel, kényelmesen

Elsőre talán jogosnak tűnik a felvetés, miszerint aki Macet használ asztali gépként vagy notebookként, az biztosan iPhone-t választ hozzá okostelefonnak. S bár odáig ez biztosan igaz, hogy az Apple ökoszisztémán belül maradva lehet a leggördülékenyebb a munka, valójában akkor sincs semmi gond, ha valaki androidos készüléket szeretne összelőni egy iMac vagy MacBook Pro birtokában. Máris mutatjuk, miként oldható meg az androidos okostelefon használata Mac gépekkel a legkényelmesebben.

Androidos okostelefon használata Mac gépekkel

Kezdjük ott, hogy manapság már egyáltalán nem vagyunk kötelesek fizikailag is összekötni egy számítógépet és egy okostelefont ahhoz, hogy a kettő között adatokat, fájlokat osszunk meg. Ha mégis ezt a hagyományos utat szeretnénk követni, akkor első körben érdemes letölteni macOS-re a Google Android File Transfer nevű kis alkalmazását, amelyet a megszokott módon telepíthetünk és indíthatunk el a Macen, ahogy azt minden más programmal is tenni szoktuk. Ezután csatlakoztassuk USB kábellel a telefont a géphez, s a megnyíló fájlkezelőben már babrálhatjuk is a telefonon és annak memóriakártyáján tárolt állományainkat. Ha elsőre nem kíván foglalkozni egymással a két kütyü, akkor az Androidon állítsuk be az USB kapcsolat típusát a Fájlok átvitelére (ez hál’ Istennek minden Android változaton más névre hallgat, de keressünk hasonlót az USB üzemmódok között). E megoldással a telefont teljes fájlrendszerére rálátunk, vagyis tetszőleges mappákba másolhatunk fájlokat (zene, fotó, dokumentum stb.) és vissza.

Ha valamiért a fenti megoldás nem működne, akkor se keseredjünk el, sajnos előfordul. Viszont a macOS saját Image Capture alkalmazásával (megtaláljuk Launchpad Other nevű csoportjában) nem csak szkennelni lehet, hanem fényképezőgépek fotóit beolvasni is.

Ennek megfelelően ha az Androidon az USB kapcsolat módjánál a Fotók átvitele üzemmódot választjuk, a telefont egyszerű fényképezőgépként kezeli a rendszer, s ettől fogva a fotóinkat, videóinkat könnyedén leszedhetjük róla az Image Capture segítségével.

Felhőben az élet

Természetesen nem vagyunk kötelesek kábelezgetni. Az Androidos okostelefonokon a Google-féle Fotók app például korlátok nélkül feltölti Google tárhelyünkre a telefonnal készített fotókat. A korlátlanság limitje jelenleg 16 megapixel, ha ekkora méretben megfelel nekünk, akkor végtelen tárhelyet biztosít a Google a fotóinknak, amelyeket aztán a photos.google.com oldalon simán elérünk Macen is a Safari-ból, vagy más böngészőből (erről részletesen itt írtunk). Ennél kényelmesebb megoldásra is van lehetőség, nevezetesen a Google Backup and Sync (itt írtunk róla részletesen) letöltése után az Androidról a Google felhőbe töltődő fotóinkat szinkronizálhatjuk a macOS saját Photos alkalmazásával is.

S ha már e programnál tartunk, meg kell említeni, hogy ennek segítségével bármilyen mappát szinkronizálhatunk a Mac és a Google Drive tárhelyünk között, ami ugyebár azzal az előnnyel is jár, hogy a Google Drive-ba kerülő fájlokat könnyedén elérhetjük Androidos okostelefonunk Google Drive appjával. Szóval a fotók és képek cseréje könnyedén megoldható e módszerrel. Ha pedig a szöveges dokumentumok, táblázatok, prezentációk szerkesztéséhez szeretnénk kényelmesen nekifogni, érdemes megismerkedni a Google Docs csomag androidos appjaival, hiszen az ezekben készült dokumentumok bármilyen böngészőben, így a maces Safariban is megnyithatók és szerkeszthetők. Ugyanígy fordítva is működik a dolog, a felhő alapú Google Docs-ban készült anyagokat akár offline is magunkkal vihetjük az okostelefonon. A webes felület egyébként nagyon kényelmesen használható és gyors, de ha valaki inkább a natív alkalmazásokat részesíti előnyben, álcázhatja az online szerkesztőket annak is, korábbi cikkünk alapján.

Zenehallgatás

Zenehallgatással kapcsolatban a felhős megoldás már kicsit necces, de nem lehetetlen. Először is, ha iTunes Music előfizetésünk van, akkor Androidra elérjük az Apple Music appot, így ott is hallgathatjuk az előfizetett zenéket. Az “előfizetősdi” egyébként ebből a szempontból a legkényelmesebb megoldás, hiszen ez esetben nem kell ragaszkodnunk az Apple Music-hoz: ott a Spotofy, a Deezer, vagy a Google Play. Mindegyik működik macOS és Android alatt egyaránt (a Google Play Macen sajnos csak böngészőben, a többiből van telepíthető alkalmazás, offline lejátszási lehetőséggel az előfizetőknek).

Ha nem akarunk előfizetni semmire, csak a saját gyűjteményünket használnánk, akkor vagy USB-n keresztül tudjuk átmásolni a dalokat, vagy a Google Drive-on keresztül. Mindkettő esetben az androidos készüléken kell úgy konfigurálni a kedvenc zenelejátszónkat, hogy rálásson arra a mappára, amelybe a zenéket elhelyeztük.

Mellesleg a megvásárolt Google Play zenéinket is lejátszhatjuk Macen és Androidon egyaránt, akkor is, ha nincs aktív Google Play előfizetésünk. S ugyanez igaz arra is, ha feltöltünk valamit a Google Play-be gyűjteményünkbe. Ezt csak online tárhelyünk mérete korlátozza.

PIM funkciók, avagy személyes adataink menedzselése

Egy okostelefon természetesen ara is hivatott, hogy címjegyzékünket, levelezésünket tárolja. Ezeket szinkronizálni a macOS és az Android között szerencsére gyerekjáték. Ha a telefonon engedélyezzük a címjegyzék szinkronizálását a Gmail fiókunkkal, akkor a macOS saját Contacts alkalmazása gond nélkül átveszi onnan a névjegyeket, s oda-vissza módosíthatjuk bármelyiket. A Google Naptár szinkronizálása ugyancsak gyerekjáték a két rendszer között.

A Gmail levelezést pedig természetesen gond nélkül beüzemelhetjük a macOS saját Mail kliensében is, de használhatjuk erre a célra bármelyik alternatív maces levelezőt is, például a Sparkot vagy az Astro-t. Utóbbiból a macOS változat mellett ráadásul van androidos verzió is (elvileg a Sparkból is készül), így ugyanazt az ingyenes – és nagyon sokoldalú – levelezőprogramot tudjuk használni mindkét rendszeren.

Jelszavaink több platformon

Már többször javasoltuk olvasóinknak, hogy használjanak biztonságos jelszavakat a különféle online szolgáltatásoknál, s lehetőleg ne mindegyiknél ugyanazt. A macOS és az iOS képes egymással megosztani a különféle felhasználó jelszavakat, kódokat. A macOS és az Android ilyen szempontból nem állnak szóba egymással, viszont erre is van megoldás.

Ha például macOS alatt a Safari helyett a Chrome böngészőt kezdjük el használni, akkor az Androidon futó Chrome és az asztali gépen vagy MacBookon futó változat már képes a jelszavak szinkronizálására. Így ha valamit már egyszer megadtunk a Macen böngészés közben, nem kell újra bepötyögni az okostelefon mini billentyűzetén.

Emellett akadnak remek jelszómenedzser alkalmazások is, amelyek mindkét platformon használhatók. Ilyen például a 1Password, vagy az Enpass. Ezekkel minden jelszavunkat titkosított formában tárolhatjuk felhőben, hogy aztán gond nélkül elérjük azokat bármelyik eszközünkön.

Ne maradjon le erről sem!