A profi rajzfilmkészítés legegyszerűbb módszere

A Crazytalk Animator 3 és annak kiegészítői szinte állandó vendégei oldalunknak. Ez a remek animációs szoftver igyekszik a végletekig leegyszerűsíteni és meggyorsítani az összetett, professzionális színvonalú rajzfilmek készítésének folyamatát. Ehhez a készítők a programon kívül még seregnyi extra tartalmat kínálnak, kezdve az explainer videókhoz használható összeállításoktól a South Park stílusú figurákon és díszleteken át egészen a The Elastics csomagig. Utóbbit a közelgő nyárra való tekintettel egyébként kifejezetten időszerű elővenni, ha esetleg kirándulásokról, családi programokról szeretnénk összerakni animációs videót. Ráadásul a ma bemutatásra kerülő új kiegészítők is ennek leszármazottai. Következzen hát egy kifejezetten sokoldalúan használható CTA3 kiegészítő, amellyel a rajzfilmkészítés – amúgy sokszor igen pepecselős folyamata – szinte örömteli szórakozássá változtatható.

 

A rajzfilmkészítés egyszerűsítésének legjobb eszköztára

Ha valaki még esetleg nem ismerné a CrazyTalk Animator 3 lehetőségeit, annak röviden összefoglaljuk: ez egy kifejezetten sokoldalú animációs szoftver, amely kezdőknek és profiknak egyaránt tökéletes választás. Utóbbiak ugyebár a Photoshopban, Illustratorban (vagy kinek mi tetszik) megrajzolt figurákat, díszleteket kelthetik vele életre nagyon egyszerűen, míg a kezdők számára a fejlesztők által kínált Power Tools csomagok és egyéb kiegészítők teremthetik meg a szükséges alapot a munkához. Ezekben ugyanis temérdek figura, hozzávaló, díszlet, objektum, előre definiált mozgás, használatra kész animáció található. A legszebb az egészben, hogy még ezek használatával sem lesz sablon-jellege a létrehozott dolgoknak, mivel a végtelenségig testreszabható minden. Szinte bármilyen animációs stílushoz tökéletes választás ez a program, ráadásul Windowson és macOS-en egyaránt használhatjuk. Ennél többet most nem írnánk magáról a programról, akit érdekel, annak javasoljuk korábbi, minden részletre kiterjedő tesztünk elolvasását.

 

Dupla öröm egy csomagban: G3 PowerTools 4+5 Occupation Combo

Animációink elkészítésének folyamatát jelentősen gyorsíthatja, ha a figurák, környezetek megrajzolásával nem nagyon kell törődnünk. A CTA3 PowerTools csomagjai éppen ezért rengeteg igényesen megrajzolt figurát, hozzájuk előre definiált mozgásokat, kiegészítőket (ruhák, tárgyak stb.) tartalmaznak. Ezeket általában valamilyen téma köré csoportosítva igyekeznek kínálni a Reallusion online boltjában. A bevezetőben említettünk már jópárat, azokkal is érdemes megismerkedni, de ma kifejezetten a G3 PowerTools 4+5 Occupation Combo összeállításra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez a G3 PowerTools 3 csomagban bemutatkozott Elastics család alapjaira épül, vagyis az ott már megszokott figurákat ruházhatjuk fel új munkakörökkel. A kombó kivitel két önálló PowerTools csomagot tartalmaz, amelyek viszont együtt válnak igazán nyerő párossá.

A G3 PowerTools 4 csomagban tovább bővíthetjük Elastic Folks gyűjteményünk lehetőségeit. Itt az előző kiadáshoz hasonlóan találunk több – egy-egy foglalkozáshoz kötődő – kidolgozott figurát, különféle testi adottságokkal:

 • űrhajós
 • rabló
 • rendőr
 • rendőrnő
 • Chaplin
 • portás
 • futár
 • pincér
 • pincérnő
 • utcai művész
 • munkás

Ezeken kívül kapunk még egy halom “gyalogost”, hogy berendezhessük városi utcaképünket: üzletember és üzletasszony, elegáns úrhölgy és úr, utcai ruhában flangáló lány, macskanő (ő ugyebár a kissé testes tolvaj karakter női megfelelője, finoman szólva is teljesen más adottságokkal). Sőt, még egy őrkutya is gyarapítja a gyűjteményt. Utóbbinak egészen Frakkos gesztusai vannak, bár alapvetően nem hasonlít gyerekkorunk kedvenc vizslájára.

Bármelyikük fejét (arc, haj, arcszőrzet, fejfedők stb.) változtathatjuk a G3 PowerTools 5 részét képező Hair & Beard Systems összeállítással (benne 58 hajviselet, 185 kiegészítő és 52 bajusz/szakáll). Ezek ráadásul animálhatók, ha kell, mozgásnak megfelelően (futás, ugrás, séta stb.), egyetlen kattintással, az idősávon meghatározott pillanatban.

Tovább fokozhatjuk a dolgot övekkel és kalapokkal, ezekből szintén méretes gyűjteményt kapunk a Hat & Belts Systems modulban.

Bár alapvetően mindegyik figurának megvan a maga szerepe, a rengeteg extra kiegészítőnek köszönhetően bármelyikből faraghatunk más karaktert. A munkás figura például légkalapáccsal törheti az utat, de éppígy hiteles cowboy is lehet belőle.

Minden foglalkozáshoz kapunk előre definiált animációkat is, ami azt jelenti, hogy a “menekülő tolvaj és az őt üldöző rendőr” jelenet pár kattintással kivitelezhető (a két karaktert rádobjuk a vászonra, majd az idősávon egy-egy kattintással beállítjuk a komplett mozgássort a futástól a lövöldözésen át. Pillanatok alatt kész a krimi.

S hogy az egésznek díszletet se legyen nehéz adni, a Power Tools 5 csomag részeként érkező G3 Street Buildup Systems segítségével komplett várost húzhatunk fel a semmiből, utcai világítással, üzletekkel, épületekkel, hátterekkel.

Még több mint száz, üzletekben felhasználható objektum is bővíti a lehetőségek tárházát. Az alap városképeket (Downtown, Old Town, Small Shops, Uptown) viszonylag egyszerűen testreszabhatjuk, bár kétségtelen, hogy a teljesen összeállított, több rétegű, ráadásul némi térbeliséget is hozó városrészekbe nem nyúl bele az ember jószívvel. Viszont ha kell, a lehetőség adott. Akár egy ház ablakainak stílusát, számát is megváltoztathatjuk, variálható a tetőtér stb. A 3D nézet használatával pedig szépen elkülöníthetők a rétegek, így mozgás közben látványos parallax hatást tudunk létrehozni. Az már csak hab a tortán, hogy az utcai tárgyak, fák stb. animálhatók is (például kelthetjük azt a hatást, hogy fújja a szél a kötélen száradó ruhákat stb.).

A lehetőségek száma szinte végtelen, ráadásul akár a napszakokat is tudjuk változtatni: az épületek Actions menüjében egy kattinással felkapcsolhatjuk a villanyt (animálva). De elhelyezhetünk bárhol útlezárást, fákat, szökőkutat, lámpát, kávéházi bútorokat stb. Szóval szépen berendezhetjük a cselekménynek háttérként szolgáló városunkat.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve e két csomag valóban így együtt, az Occupation Combo összeállítás formájában aknázható ki legjobban. A PowerTools 4 és 5 csomagok gyönyörűen kiegészítik egymást. Ráadásul a CTA3 eszköztárával dolgozni olykor szinte inkább szórakozásnak tűnik, mintsem munkának. A végeredmény pedig abszolút profi lesz, legyen szó akár rövidebb Youtube klipekről, hosszabb rajzfilmekről, vagy a weboldalunkat díszítő GIF animációkról egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!