Látványos időjárás animációk készítése egyszerűen és gyorsan

A CrazyTalk Animator 3 kétség kívül a kedvenc animációs szoftverünk, akár üzleti animációkról, akár rajzfilmek készítéséről van szó. Nemrég mutattunk be egy elég komoly csomagot hozzá, benne seregnyi előre elkészített sablonnal, figurákkal, tárgyakkal, várostervezővel, melyek segítségével egyszerűen összeállítható egy városi jelenet. Ma egy hasonlóan sokoldalúan használható CTA3 kiegészítővel szolgálunk, amely ugyan csak egyetlen témát dolgoz fel, mégis szinte nélkülözhetetlennek tűnik: látványos időjárás animációk készítése oldható meg vele. Márpedig lehet szó erdőben, réten, vagy városban játszódó történetekről, a megfelelő hangulat megteremtéséhez nagyban hozzájárulhat, ha a szelet, esőt, havazást, de akár a ragyogó napsütést is megfelelően tudjuk tálalni.

 

Időjárás animációk készítése, pár mozdulattal

Bár nem tartozik a több száz darabból álló gyűjteményekhez, a G3 Animated Props Weather Maker segítségével mégis pillanatok alatt megváltoztathatjuk egy jelenet atmoszféráját. Az önállóan megvásárolható csomagban kapunk egy halom időjárás komponenst: lens falre effect, szivárvány, nap, különféle erősségű esőzés és havazás, animált felhők több változatban, szintén animált esernyők, villámok, szálló por, szélfútta levelek, fénysugarak, köd, plusz többféle háttér és a teljes látvány színvilágát befolyásoló áttetsző rétegek (shade). Bónuszként kapunk ezekből néhány előre összekalapált verziót is, például a villám által bevilágított felhőcsoportot stb.

Hasonlóan az eddig megszokott kiegészítő objektumokhoz, itt is minden egyes elemnek van saját Actions listája, amelyből kiválaszthatjuk, hogy pontosan mi is történjen. Vagyis egy eső vagy hó animáció esetében van külön kezdés, loop, befejezés animáció is, amelyeket szabadon tudunk váltogatni az idősávon beállított pillanatokban. Természetesen nem vagyunk lekorlátozva egyetlen elem használatára, vagyis a rendelkezésre álló objektumokból és effektekből annyit használunk egy jelenetben, amennyit nem szégyellünk. A köd, hó, hófelhők eleve együtt adják az igazi hatást, ahogy a viharnál is érdemes egy kis szelet csempészni a vászonra, szálló levelekkel, adott esetben pedig hajladozó fákkal, bokrokkal. Utóbbiakból a korábbi G3 PowerTools csomagban találunk rengeteget, sőt, ott még a kötélen száradó ruhákat is fújhatja a szél, egyetlen kattintással.

A szálló levelekre visszatérve: a szálló objektumok sptire-jai természetesen cserélhetők, szóval ha kicsit erősebb vihart akarunk modellezni, szálldoshatnak benne komolyabb tárgyak is, sörös doboztól a csirkecombig. Nem kell visszafognunk a fantáziánkat.

A különféle – animált – fénysugarak használatával sejtelmes hangulatot teremthetünk mondjuk a padlásszoba ablakán beszűrődő fény modellezésével, a kicsit 3D hatású lens flare effekt pedig tökéletesen visszaadhatja a nyári napsütés forróságát.

 

Időutazás a vásznon

Az időjárási elemeken túl az eget modellező hátterekkel és a kép hangulatát átalakító Shades gyűjteménnyel (ezek áttetsző, különféle színvilágú rétegek, amelyekkel “modellezhető” a naplemente, napfelkelte, éjszaka stb.) akár a napszakokat is vidáman változtathatjuk a jelenetekben, adott esetben még átmenetként is. Ebben egyébként nagy segítséget jelent a CTA3-ban megtalálható 3D rétegezős nézet, ahol pontosan beállíthatjuk az objektumok egymáshoz viszonyított térbeli helyzetét.

A korábban bemutatott utcatervező csomagban egyébként az épületek és lámpák mind fel, vagy lekapcsolhatók, így egy naplemente után besötétedett városban egymás után felkapcsolható a világítás az ablakokban. Szóval szépen kihasználható minden opció, amit belegyúrtak ebbe az összeállításba.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a G3 Animated Props Weather Maker abszolút hozza a Reallusion-tól megszokott minőséget. Tökéletes alap bármilyen rajzfilm, animációs film készítésekor a környezet és a hangulat megfelelő kialakításához.

Ne maradjon le erről sem!