FCPX videókhoz: animálható 3D iPhone, iPad, és MacBook Pro

Manapság egyre könnyebb okostelefonokra vagy asztali rendszerekre különféle programokat készíteni, például az általunk bemutatott alternatív fejlesztőrendszerek segítségével. Azonban sikeressé tenni egy programot – éppen az óriási kínálat következtében – egyre nagyobb kihívás. Nem elég ha jól sikerül az alkalmazás, a marketingre is oda kell figyelnünk. Szerencsére a marketing eszközök is rohamos tempóban fejlődnek. Ha pl. egy videó mutatnánk be alkalmazásunk lehetőségeit, az alábbi Final Cut Pro kiegészítők segítségével ezt igen látványos formában tehetjük meg. Szoftverünk felületét élethű, 3D-s eszközökön mutathatjuk be. Van itt animálható, 3D-s iPhone, iPad és MacBook Pro egyaránt.

 

Lenyűgöző 3D iPhone, iPad és MacBook animációk, pár kattintással

Hűséges olvasóink nem először találkozhatnak nálunk az FxFactory nevével. Korábban részletes tesztet írtunk már erről a videószerkesztéssel kapcsolatos plugineket árusító online boltról. Itt vásárolható meg a bevezetőben emlegetett három plugin is melyek segítségével könnyedén készíthetünk látványos animációkat szoftvereink prezentálásához.

Az osmFCPX által készített – korábban már írtunk AddMotion nevű kiegészítőjükrőlosm.iPhone, osm.iPad és osm.MBP pluginek fotórealisztikus 3D modelleket tartalmaznak az adott termékekből. Ezek az alapokat tekintve teljesen egyformán használhatók: egy adott videoklipre – például egy iOS app felületéről a használata közben készült felvételre – húzva a kívánt plugint, az automatikusan bekerül a kiválasztott 3D modell képernyőjére. Innentől kezdve csak annyi a dolgunk, hogy meghatározzuk az A és B pontokban elképzelt pozíciókat. Ez az objektumokat szabadon forgathatjuk, közelíthetünk, távolíthatunk, megadhatunk fókuszontot (ez követheti automatikusan a képernyőt, de használhatunk manuális beállítást is), szabályozhatjuk az elmosás és a tükröződések mértékét stb. Kiválaszthatjuk az A és B pontok közötti mozgás időtartamát, ritmusát, animációját. Ezeken kívül azután nincs is más dolgunk hiszen minden egyebet automatikusan kiszámol nekünk a program. Így a végén egy A pontból B pontba látványos animációval átmozgatott eszközt kapunk, amelyen természetesen folyamatosan megy a rögzített képernyő videó.

Szerencsére ennyivel nem elégedtek meg a készítők, így az A és B pontok jellemzőinek beállítása után, szabadon variálhatjuk a mozgásokat. Vagyis van lehetőség A-B, B-A, A-AA, A-teljes képernyő stb. variációkra. Utóbbi esetében például a 3D-s eszköz képernyője egy szép animáció kíséretében beteríti a teljes vásznat.

A MacBookos verzió esetében van még egy extra tulajdonság: a hordozható számítógép virtuális mása is éppúgy nyitható és zárható, ahogyan az eredeti. Sőt, nem csak a képernyő tartalmát tudjuk itt cserélni, hanem a Touch Bar felületét is (ehhez vannak előre definiált sablonok, például a FaceTime-hoz, Safarihoz, Findehez, de használhatunk saját felvételeket is).

Ebből talán kiderült rögtön, hogy itt a Touch Bar-os MacBook Pro modellel van dolgunk, amelyből két színvariációt kapunk. Az iPades plugin esetében nagyobb a választék: az Air, Mini és Pro változatokból csemegézhetünk. Az iPhone-os modulnál e cikk írásakor az iPhone 6-tal érkezett és az iPhone 7, illetve az iPhone 8 esetében is megmaradt forma áll a rendelkezésünkre, de várhatóan érkezik majd iPhone X frissítés is. Minden eszköz esetében igaz, hogy a színűk is változtatható, az eredeti modellnél kapható variációknak megfelelően (Space Grey, Rose Gold stb.).

A MacBook Pro esetében ezen felül még játszhatunk a kijelző fényerejével és az árnyékokkal is, az iPhone és iPad animációk esetében pedig további poén, hogy az eszköz elforgatásakor akár a képernyőtartalom elforgatását is modellezhetjük.

Mindhárom plugin extrája, hogy nem csak egyszerű rövid animációkat készíthetünk velük, hanem összetett, komplex videókat is. Ehhez nem is kell mást tennünk, mint egyszerűen feldarabolni a képernyőfelvételeket, miután rájuk dobtunk a kívánt plugint. Azt pedig nem is kérdéses hogy a végeredmény abszolút profi lesz, bár azt is tudni kell, hogy a pluginek zökkenőmentes használata meglehetősen rendszerigényes, hiszen mégiscsak részletgazdag 3D-s modelleket és nagyfelbontású képernyővideókat használunk.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az osmFCPX három plug-inje szinte kihagyhatatlan, ha iOS-re és macOS-re készült alkalmazásainkat szeretnénk látványos formában tálalni. Prezentációk, explainer videók kiegészítő animációihoz éppúgy tökéletesek, mint összetett anyagok készítéséhez. Természetesen nem csak appok és szoftverek bemutatásához lehetnek hasznosak. Weboldalunk, videóink esztétikus bemutatására is tökéletesek, miként bármilyen okostelefonos, maces szolgáltatás mutatós tálalásához is. Az iPhone és iPad modulok egyenként 49 dolláros áron vásárolhatók meg, míg a MacBook Pro modellért 99 dollárt kell kifizetnünk az FxFactory online shopjában.

Ne maradjon le erről sem!