Feliratok, objektumok mozgatása videón, pár kattintással

Ha egy videóban izgő-mozgó feliratokra van szükségünk, esetleg szeretnénk látványosabb módon beúsztatni objektumokat, grafikai elemeket a képbe, az esetek többségében rendesen elviszi az időt, míg minden kulcsfontosságú lépést beállítunk. Vannak azonban olyan extra plug-inek, amelyek leveszik a vállunkról e terhet.

 

AddMotion: feliratok és objektumok mozgatása videón a Final Cut Pro-ban

A feliratok mozgásba hozásához szolgáltunk már korábban több megoldással is, minimalista és hollywoodi stílusban egyaránt. Ma viszont egy olyan Final Cut Pro (FCPX) kiegészítőt mutatunk, amellyel nem csak feliratokat mozgathatunk meg, hanem bármilyen objektumot, klipet, grafikai elemet, amit beemeltünk a videoszerkesztőbe.

Az osmFCPX által készített és az FxFactory gyűjteményében is megvásárolható (49 dolláros áron kapható) AddMotion ugyanis éppen ezt a feladatot veszi át tőlünk: nem kell többé kulcspontonként vacakolni csak azért, hogy egy grafikai elem elszáguldjon a képernyő egyik feléből a másikba, majd ott látványosan “fékezzen” vagy pattogjon. Az AddMotion megoldja ezt helyettünk.

Kezdjük ott, hogy telepítés után a gyűjtemény két részre szakad. Az egyik, kifejezetten feliratokra szakosodott részt megtaláljuk a Final Cut Pro alkalmazás Titles and Generators oldalsávján, míg a másik fele az Effects Browser részben kap helyet. Mindez nem a megtévesztésünk végett alakult így, hanem arról van szó, hogy az előbbi részben olyan felirat modulokat találunk, amelyek egyedi lehetőségekkel rendelkeznek, de csak és kizárólag animált szövegek létrehozására alkalmasak. Az effekteknél fellelhető modulok viszont gyakorlatilag bármilyen elemet mozgásra bírnak az idősávon, egyszerű szövegektől az importált klipekig, grafikákig.

Vannak ugyan előre definiált sablonok is (xColorTrails, xMotion Blur High / Tight), de a két leglényegesebb effekt kétség kívül az AddMotion és a Swing. Előbbi ugyebár a gyűjtemény névadója, s ennek megfelelően hihetetlen mennyiségű beállítási lehetőséget rejt. Megadhatjuk a kezdő és befejező pozíciót (A-B), a két pont közötti animáció stílusát, sebességét, az indulási és érkezési effektet (Ease, Expo, Skid, Back, Double Back, Bounce, Elastic stb.). Ezek közül például az utóbbi négy, egy kicsit rajzfilmes, rugalmas hatást kölcsönöz az objektumok és szövegek mozgásának. Emellett beállíthatjuk a méretet is mindkét pontnál, de ugyanígy változtatható a fókusz és az élesség is.

Hasonló részletességgel állítgatható be a Swing minden opciója. Ezzel egy adott ponthoz vagy vonalhoz képest “hintázó”, vagy a tengelye körül elforgó effekteket hozhatunk létre. A mellékelt videóból talán egyértelműbb, mert körülírni nehezebb, mint használni.

Mindent egybevetve ezzel a plug-in csomaggal sem nagyon nyúlhatunk mellé: ha gyorsan és egyszerűen akarjuk látványosan mozgásba hozni a különféle grafikákat, diagramokat, feliratokat, akkor az AddMotion megfelelő választás lesz. Letisztult, profi effektek, amelyek remekül mutatnak minden videóban.

Ahogy ez lenni szokott, az FxFactory oldaláról ebből a plug-in csomagból is letölthető ingyenes próbaverzió, így mielőtt megvesszük, könnyedén letesztelhetjük a tudását élesben is.

Ne maradjon le erről sem!