A legjobb cross-platform hatékonyságnövelő programok

Ha valaki szabadúszóként, vagy egy kisebb csapat tagjaként szeretne a lehető leghatékonyabban dolgozni, elengedhetetlen, hogy megfelelően válassza ki munkaeszközeit. S ebbe a hardver éppúgy beletartozik, mint a szoftver, ráadásul az alkalmazások kiválasztását erősen befolyásolhatja, hogy pontosan milyen eszközöket használunk. Ha például valaki teljesen Apple platformokat (Mac, iPhone, iPad stb.) használ a napi munkája során, jó eséllyel más programokat részesít előnyben, mint az, aki windowsos PC-t és androidos okostelefont választott. Az pedig okozhat némi extra fejtörést, ha keverjük ezeket a megoldásokat, esetleg többel is dolgozunk, vagy mást használunk otthon és mást a munkahelyen, de szeretnénk egységesíteni a futtatott szoftvereket. Éppen ezért arra gondoltuk, megmutatjuk, melyek a legjobb cross-platform hatékonyságnövelő programok, amelyek gyakorlatilag bármilyen rendszeren használhatók: Windows, macOS, Linux, iOS, Android alatt egyaránt beüzemelhetjük őket, ráadásul amiatt sem kell aggódnunk, hogy a bennük tárolt információk ne jelennének meg automatikusan az összes olyan eszközünkön, amelyeket használunk.

A legjobb cross-platform hatékonyságnövelő programok

Az alábbi programok többsége – az UpNote kivételével – olyannyira cross-platform jelleggel működik, hogy adott esetben akár egy idegen gépeken is bejelentkezhetünk a webes felületükre, így telepítés nélkül is elérhetjük és szerkeszthetjük adatainkat bárhol, bármikor, akár egy átmenetileg rendelkezésre álló gépen is (persze ilyenkor azért figyeljünk rá oda, hogy a munka végeztével kijelentkezzünk a fiókunkból). Szóval még csak telepíteni sem feltétlenül kell őket, bár kivétel nélkül mindegyiknek vannak kliens alkalmazásai. Mindegyik használható ingyen is, de ez esetben akadnak azért korlátozások, viszont amelyikre hajlandóak vagyunk előfizetni, az minden szempontból képes segíteni produktivitásunkat. Legyen szó irodai munkáról vagy home office-ról, ezek a programok egészen biztosan sokat tudnak segíteni abban, hogy hatékonyabbá tegyük a napi munkát. Mivel mindegyik szerepelt már nálunk, így most csak egy rövi összefoglalót adunk róluk, s linkeljük a korábbi teljes teszteket.

Notion: all-in-one produktív munkafelület

A Notion egy döbbenetesen sokoldalú megoldás, amely használható egyszerű jegyzetelésre éppúgy, mint adatbázisok menedzselésére, projektek megtervezésére, vagy éppen egy terméktámogatási weboldal összeállítására. Első nekifutásra egyébként úgy fest, mint bármelyik jegyzet alkalmazás, de jóval összetettebb azoknál: a létrehozott oldalak inkább hasonlítanak weblapokra, amelyeket telepakolhatunk különféle elemekkel: táblázatok, képek, multimédia fájlok, linkek, szövegek, idézetek, tennivalólisták, forráskód-blokkok, kanban táblák, képgalériák, naptárak, idővonalak, adatbázisok stb.

Ezeket az elemeket tetszőleges módon elhelyezhetjük az oldalakon, amelyek között oda-vissza linkelhetünk közöttük. Ha kell, megoszthatjuk bármelyiket csoportmunkára, de ha úgy gondoljuk, akár publikus weblapként is közzétehető bármelyik oldal. Rendkívül sokoldalú, s ha egyszer megszoktuk az elsőre kissé faramucinak tűnő felépítését (mindent blokkokból kell összerakni, olyan, mintha a jegyzet alkalmazások Minecraftja lenne), nagyon megszerethető és hatékonyan használható. Részletesen itt írtunk róla.

Todoist: projektek, tennivalók menedzseléséhez

A Todoist segítségével tennivalóinkat, projektjeinket menedzselhetjük, méghozzá olyan kényelemben és hatékonysággal, amelyet egyetlen konkurensénél sem tapasztaltunk még. Ezzel kapcsolatban minden leírtunk korábbi tesztünkben, amelyben természetesen vázoltuk azt is, milyen funkciókat lehet elérni az ingyenes változatban, s milyen lehetőségekkel bővül az eszköztár, ha előfizetünk.

Bárhogyan is, jelenleg – szerintünk – a Todoist a legjobb cross-platform GTD alkalmazás, amelyre gond nélkül rábízhatjuk teendőink kezelését akkor is, ha magányos farkasként próbálunk érvényesülni a munka világában, s akkor is, ha egy kisebb cégnél dolgozunk, ahol fontos a tennivalók megosztásának, megvitatásának, delegálásának lehetősége is.

TickTick: tennivalók, naptárak, Eisenhower-mátrix, Pomodoro időmérő egyetlen programban

A TickTick szintén egy cross-platform GTD alkalmazás, azonban kissé túlmutat konkurensein. Egyszerre alkalmas arra, hogy rendszerezzük benne tennivalóinkat, átlássuk naptárunk bejegyzéseit, s ha épp nekilátunk egy munkának, akkor a Pomodoro időmérő segítségével növeljük hatékonyságunkat.

Emellett pedig akár szokásaik nyomon követésére is alkalmas, így segíthet a dohányzásról, ivásról való leszokásban éppúgy, mint abban, hogy ne felejtsük el sétálni vinni a kutyát. S ha valakinek még ez sem lenne elegendő, akkor eláruljuk, hogy a program felülete skinezhető, vagyis a megjelenését is teljesen az ízlésünkre szabhatjuk. A TickTick minden lehetőségéről korábbi tesztünkben írtunk részletesen.

Microsoft OneNote

A jegyzet alkalmazások közül kicsit kiemelkedik a Microsoft OneNote, amely ha nem is annyira sokoldalúan használható, mint a Notion, de azért kellően sok praktikus eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy rábízzuk jegyzeteinket, megbeszéléseink vagy akár készülő novelláink vázlatait. Egy Microsoft fiók regisztrálása után alapvetően ingyen lehet használni, legfeljebb a rendelkezésre álló online tárhely növelése miatt érdemes később előfizetni a Microsoft 365 szolgáltatásra, hiszen így a OneDrive tárhelyen tárolt jegyzetek méretével már szabadabban gazdálkodhatunk. Anno írtunk több tippet is arról, miként lehet kihasználni a munkához és a tanuláshoz egyaránt ezt a remek alkalmazást.

Evernote: felturbózott jegyzetelő, sok extra funkcióval

Kissé megosztó alkalmazás, vagy inkább szolgáltatás az Evernote, amely annak idején a jegyzet alkalmazások csúcsa volt. Aztán egy kicsit lemaradt a többiekhez képest, de azóta ismét felzárkózott az élbolyba, s mostanra újra a piac egyik legsokoldalúbb jegyzet alkalmazása, olyan extrákkal, mint a testreszabható Home felület, az időzíthető tennivalólista, a Google naptárak integrációja, az integrált hangrögzítő stb. Mindent leírtunk az aktuális változatról legutóbbi Evernote tesztünkben.

Az ingyenes változat sajnos csak két eszközön használható és a tárhely is erősen limitált, de ha hajlandók vagyunk előfizetni valamelyik csomagra, remek társ lesz a mindennapokban. Olcsónak viszont sajnos nem nevezhető.

UpNote: sokoldalú jegyzet alkalmazás, elérhető áron

Érdemes megismerkedni az UpNote nevű jegyzet alkalmazással is, amely viszonylag új szereplőnek számít ezen a területen, de már most is nagyon ígéretes. Sajnos itt a többiekkel ellentétben nincs online felület, de minden népszerű rendszerre van belőle kliens alkalmazás. Összetett jegyzeteket készíthetünk vele, amelyeket kategóriákba sorolhatunk, illetve címkék segítségével is csoportosíthatunk.

Fő előnye viszont, hogy az előfizetés mellett van lehetőség egyszeri díjjal történő megvásárlásra is, ami igencsak jól hangzik az ár/érték arányt tekintve. Akit érdekel, pontosan mire is számíthat e program használata során, annak érdemes elolvasnia korábbi UpNote tesztünket.

Obsidian: inspirációk, ötletek gyűjtése egy helyre, markdown jegyzetekkel kiegészítve

Végül következzen egy igazi adu ász: az Obsidian. Ez egy markdown jegyzet alkalmazás, amely használható Windows, macOS, Linux, iOS és Android alatt egyaránt. Fő érdekessége, hogy nem egyszerűen jegyzetelésre jó, hanem úgy alakították ki, hogy fájlok egy helyre gyűjtésével segíthesse például a kutatómunkát, nagyobb projektek összefogását. Legyen szó PDF vagy Word dokumentumokról, hangfelvételekről, fotókról, videókról, minden egy felületen menedzselhetünk a jegyzeteinkkel.

Emellett persze a jegyzetekben is elhelyezhetünk csatolmányokat, illetve van lehetőség a jegyzetek egymás közötti hivatkozásainak meghatározására is. Ez utóbbit ráadásul a program képes grafikusan is megjeleníteni, így sok jegyzet esetén is könnyedén átlátjuk a hivatkozásokat. Az Obsidianról itt írtunk részletes tesztet.

Ne maradjon le erről sem!