Legjobb virtuális kandallók Windowsra és macOS-re, a hideg téli napokra

December lévén egyértelműen beköszöntött a téli szezon, s ezzel együtt jár az is, hogy az ember szívesen üldögélne egy meleget adó kandalló fényénél, hörpintgetve a forró csokit, a meleg teát, vagy épp egy jó csésze finom kávét. Ámde kandalló nem mindenkinek áll rendelkezésére otthon. Akadnak viszont szinte minden háztartásban számítógépek, amelyek rendelkeznek ugyebár csatlakoztatott monitorral, vagy beépített kijelzővel. S ha már annyi virtuális dolog van a világban, miért ne lehetne a kandalló is jelen az életünkben, legalább virtuálisan. Az alábbiakban megmutatjuk, melyek a – szerintünk – legjobb virtuális kandallók Windowsra és macOS-re, amelyek ha meleget nem is adnak, de a látványuk azért melegséggel töltheti el a szívünket és nyugtatóan hat a rohanó hétköznapok után, ha leülünk eléjük. Az alábbi megoldások többsége képernyőkímélő, de akad közöttük néhány animált háttér is – mindkét rendszerre -, amelyek így munka közben, a megnyitott ablakok alatt is helyet kaphatnak, hogy kellemesebbé tegyék a géppel töltött munkaidőt a hideg téli napokon.

Virtuális kandallók Windowsra

Mindenféle további szócséplés helyett vágjunk is bele rögvest és lássuk, melyek a Windowsra elérhető legjobb virtuális kandallók. Az egyik csomag készítőiről részben már szó esett akkor, amikor összeszedtük a legjobb ingyenes képernyőkímélőket. A 3Planesoft meglehetősen otthon van a képernyőkímélők készítésében Windowson és macOS-en egyaránt. Kandallóból például rögtön van nálunk négy darab is. A Fireside christmas 3d, a FirePlace, a Crystal FireSpace és a Spirit of FIre látványvilága eltér egymástól, de a lényeg azért azonos: a dolgok középpontjában valamilyen stílusos, animált kandallót láthatunk, lobogó tűzzel, s változatos körítéssel. Sajnos nem ingyenesek, de van belőlük tesztelhető próbaverzió.

Szintén jó választás lehet a Virtual Fireplace, amely a Windows Áruházból tölthető le, s amelynek van ingyenes része, illetve alkalmazáson belül megvásárolható extrái is. Nagyon kellemes, látványos és részben testreszabható virtuális kandallót kapunk vele.

Ha valaki ismeri a Wallpaper Engine alkalmazást, annak már lehet, hogy nem mondjuk újat azzal, hogy annak méretes gyűjteményében is találni virtuális kandallókat, illetve le is tölthetünk továbbiakat a közösség által készítettek közül. Aki most ebből egy szót sem értett, annak érdemes elolvasnia korábbi tesztünket, amelyben részletesen bemutattuk a Wallpaper Engine lehetőségeit.

Végül a Wallpaper Engine ingyenes alternatívájaként ott van még a Lively Wallpaper is, amelyhez szintén letölthetünk interaktív vagy videós kandallókat a közösségi gyűjteményekből, vagy adott esetben akár a sajátunkat is összerakhatjuk vele. Erről is írtunk anno, mint ingyenes Wallpaper Engine alternatíváról.

Virtuális kandallók macOS-re

Természetesen Macen sem kell nélkülöznünk a virtuális kandallókat. A 3Planesoft Fireplace 3D megoldása például elérhető macOS-re is. Van belőle ingyenes és fizetős verzió egyaránt. Utóbbiban több kandalló típus közül választhatunk. Ez egyébként működik animált háttérképként és képernyőkímélőként egyaránt.

Bár Wallpaper Engine konkrétan nincs macOS-re, azért egy kis csalással seregnyi onnan származó animált háttért betehetünk a rendszer Asztalára videóként. Erre a Dynamic Wallpaper Engine kiváló választás, hiszen könnyen használható, gyors, nem terheli agyon a gépen a videó lejátszásával (skálázható minden szempontból). Egyedül annyi negatívuma van, hogy nem ingyenes, de hát alig valamivel több mint ezer forintért cserébe már telepíthetjük is az App Store-ból. Részletes tesztünk is volt róla, egészen pontosan itt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a fenti megoldásokkal pillanatok alatt beüzemelhetünk egy virtuális kandallót Windowson és macOS-en egyaránt. A videókat háttérként lejátszó alkalmazások segítségével egyébként az alap kínálatukban szereplő darabokon felül bármilyen más videót is betehetünk animált háttérképnek. Így például a Pexels.com oldalról ingyen letölthető darabokat is (például ezt, ezt vagy ezt). Ezek szépen loopolható darabok, vagyis rövidke videók, amelyek folyamatosan, zavaró ugrásoktól mentesen ismételhetők a programok által, így tulajdonképpen végtelenített üzemmódban működhetnek.

Ne maradjon le erről sem!