Ingyenes Wallpaper Engine alternatíva: interaktív, mozgó háttérképek Windowsra

Bár kétség kívül erőforrás-zabáló hobbi, de olykor az ember szívesen beállít videós, animált hátteret a Windows vagy a macOS Asztalára a hagyományos, állóképes megoldások helyett. Ehhez már szolgáltunk temérdek megoldással mindkét rendszerre, melyek közül Windowson kétség kívül a Wallpaper Engine hozza a leglenyűgözőbb eredményt: interaktív, mozgó háttérképek üzemelhetők be vele a rendszerben. Nem csak egyszerű videókról van szó, hanem akár HTML5 alapú, interaktív animációkról, vagy éppen real-time effektekkel ellátott 3D-s kompozíciókról is. Ezen a téren a Wallpaper Engine szinte egyedülálló, viszont nem ingyenes. Meg kell vásárolnunk a Steam szolgáltatásban. Van azonban egy ingyenes Wallpaper Engine alternatíva, amellyel érdemes megismerkedni, mert bár még fejlesztik, már most is remekül teszi a dolgát.

Lively Wallpaper: egy ingyenes Wallpaper Engine alternatíva

Lively Wallpaper egy teljesen ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás, amelyet a Wallpaper Engine helyett használhatunk, ha ahhoz hasonlóan videókat, vagy akár weboldalakat, interaktív HTML5 animációkat, speciális shader effektekkel ellátott kompozíciókat, vagy éppen GIF animációkat aktiválnánk a Windows háttérképeként.

Használata rendkívül egyszerű: a telepítés – ezzel kapcsolatban a cikk végén lesz még megjegyzésünk – után leül a Tálcára az óra mellé. Innen érjük el a beállításokra szolgáló felületet. Ezen egyetlen kattintás csupán, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző hátteret ls aktiváljuk azt a Windowsban. Mindenről animált előképet kapunk, így azonnal felmérhetjük, mire számíthatunk az adott háttérképpel kapcsolatban. Ha bármelyik háttérre a jobb egérgombbal kattintunk, több lehetőség is elérhető a megjelenő helyi menüben: ha a háttér testreszabható, innen elérünk minden opciót, de ugyanígy arra is van mód, hogy egy összetettebb interaktív háttérből egyszerű videót hozzunk létre és úgy használjuk, ami némileg erőforrás-kímélőbb, mint egy komplett HTML felületet vagy shader effekteket használni a háttérben (vannak például az egérkurzor mozgására reagáló interakcíók, de később még retró játék emulátor is várható, szóval a háttérképen komplett játékokat játszhatunk majd). Ezekhez képest egy rövidke, akár nagy felbontású (1080p, 4k) videó lejátszása is visszafogottabban emészti fel a processzoridőt és a memóriát, bár kétségtelen, hogy ha valaki ilyeneket állít be háttérnek, ahhoz erősebb gépre lesz szüksége, amennyiben dolgozni is szeretne a lenyűgöző háttér bambulásán túl.

Bár az alap gyűjtemény nem nagy, több forrásból is beszerezhetünk további animált háttereket. A legegyszerűbb, ha van egy rövid loop videónk, amit a gépen tárolva felhasználhatunk erre a célra. Akár saját felvétel is lehet. Ha ilyenünk nincs, keresgélhetünk online is. Erre nézve egy korábbi cikkünkben mutattunk forrásokat, s bár igaz, hogy ott egy maces alkalmazásról van szó, de a linkelt gyűjtemények videói ez esetben is használhatók, szóval érdemes megnézni azokat is. Ráadásul Youtube videók esetében még csak le sem kell töltenünk semmit, egyszerűen csak megadjuk a videó linkjét a Lively Wallpapernek, a program pedig elintézi a streamelést vagy a letöltést. Ettől kezdve egy kattintással beállíthatjuk bármikor háttérnek a kérdéses videókat.

Ha inkább az interaktív megoldások tetszenek, olyat már nehezebb beszerezni egyelőre, de nem lehetetlen, ott van például a Lively Wallpaper Reddit oldala, vagy digitális művészetekre fogékonyak körében a népszerű DeviantArt oldal ezzel kapcsolatos gyűjteménye. Mivel ezek külső források, egy vírusirtós teszt nem árt mielőtt a letöltött fájlokhoz hozzányúlunk, de ha ez is rendben, akkor két kattintással beemelhetjük a gyűjteményünkbe a letöltött hátteret is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Lively Wallpaper egy kifejezetten ígéretes kezdeményezés, amely már most is remekül használható, s az egyik legkényelmesebb módja annak, hogy egy kis mozgást vigyünk a Windows felületére, teljesen ingyen.

Viszont – mint említettük – van pár megjegyzésünk a telepítést illetően: a program két helyről tölthető le és telepíthető. Az egyik a Github oldala, ahonnan letölthetünk egy sima windowsos telepítőprogramot (mindig az aktuális verziót találjuk ott), majd a szokott módon telepíthetjük. Viszont ebben az esetben számítsunk rá, hogy a telepítés után még a .NET és a Visual C++ megfelelő részeit is telepíteni akarja a rendszer, mert ezekre szükség van a program megfelelő működéséhez. Emellett ez a kiadás már csak a Windows 10 1903-as vagy újabb verzióival használható. Ha ezt kényelmesebben akarjuk megúszni vagy régebbi Windows 10 verziónk van, akkor telepíthetjük a programot a Windows Áruházból is, de ebben az esetben le kell majd mondanunk néhány funkciójának használatáról (nem tudunk például Unity alapú alkalmazásokat betenni háttérbe, nem mindenről lesz előnézet és a memóriahasználat is nagyobb lesz). Szóval mi a Github verzió használatát javasoljuk.

Ne maradjon le erről sem!