Lenyűgözően látványos, valós időben animált 3D háttérképek

Nem is olyan régen csokorba szedtük, hogy melyek – szerintünk – a legjobb képernyőkímélők mostanság Windowsra és macOS-re. Abban a cikkünkben is szóba került már a Koi Pond 3D, amely egy rendkívül látványos, 3D-s, Koi pontyokkal telepakolt tavacska Macre. Ám a Koi Pond 3D nem csak képernyőkímélőként jöhet jól, hanem háttérképként is. Pontosabban mozgó háttérként a macOS Asztalára. Hasonlóan a korábban bemutatott, de egyelőre csak Windowsra elérhető Wallpaper Enginhez – amellyel kapcsolatban a cikk végén mutatunk egy szintén windowsos, ámde ingyenes alternatívát -, a Koi Pond 3D is valós időben rendereli a látványt. Vagyis nem egyszerűen videókat játszik le az Asztal hátterében, inkább olyan, mintha egy 3D-s alkalmazás futna ott, real-time megjelenéssel. S hogy mi ennek az előnye a videós megoldásokkal ellentétben: a testreszabhatóság. Például mi válogathatjuk össze a halakat, a tavacska berendezését stb. S az a helyzet, hogy nem a Koi Pond az egyetlen ilyen megoldás, akadnak még szintén lenyűgözően látványos, valós időben animált 3D háttérképek. Ráadásul adott esetben akár egyetlen felületen is menedzselhetjük ezeket.

Screen Wonders: valósidejű animált 3D háttérképek macOS-re

A 3Planetsoft meglehetősen régóta van jelen a piacon windowsos és maces képernyőkímélőkkel, illetve macOS-re az animált háttérképekkel is. Ezeket sokáig csak külön alkalmazásként lehetett megvásárolni az App Store-ból (vagy letölteni az ingyenes Lite verziójukat, például a már említett Koi Pond 3D és Koi Pond 3D Lite esetében), de egy ideje már elérhető egy összesített alkalmazás is, amely egyetlen felületen teszi elérhető az összes eddig megjelent animált hátteret, sőt, néhány extrát is ad, amelyek külön nem beszerezhetők.

E csomag a Screen Wonders nevet kapta, s ingyen tölthető le az App Store-ból. A kezdeti lépésekhez akad is benne néhány izgalmas, ingyenes animált háttérkép, de minden bizonnyal nem okozunk óriási meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a fizetős kiegészítők jóval izgalmasabbak. Ezek darabjáért kb. 1000 forintot kell fizetnünk, illetve ha esetleg korábban már megvásároltuk valamelyiket önálló appként, akkor telepítsük azt, majd indítsuk el. Ezek után már elérhető lesz a Screen Wonders csomag változata is. A sokat emlegetett Koi Pond 3D esetében viszont például akadnak korlátok, mert míg az önálló appban a halakat is variálhatjuk, addig a Screen Wonders változatnál csak a tavakból van választék, a bennük úszkáló pontyok adottak. Ettől függetlenül sokkal kényelmesebb így menedzselni a háttérképeket, egyetlen felületről.

Hasonlóan az önálló változatokhoz, itt is van háttérkép és képernyőkímélő üzemmód egyaránt, csak arra kell figyelni, hogy a macOS saját képernyőkímélőit kikapcsoljuk, mert a program maga kezeli ezt a funkciót, vagyis a megadott idő elteltével képernyővédőként indítja el az amúgy háttérként kiválasztott animációt. A menüsorban található ikon Hide Wallpaper funkciójával egyébként átmenetileg kikapcsolhatjuk az animált hátteret. Ennek jól jöhet például, ha képernyőkép készítés miatt a rendszer háttérképe kell, vagy egyszerűen spórolnánk a CPU terheltségén, hiszen a real-time animáció azért felemészti az erőforrások egy részét. Ez amúgy részlegesen skálázható. Először is a legtöbb 3D-s látvány esetében finomhangolhatjuk a textúrák méretét, a felbontást, kikapcsolhatjuk az élsimítás funkciót stb., illetve a beállításainktól függően képes a program automatikusan megállítani az animációkat ha egy MacBook esetében akkuról kezd működni a rendszer (addig kimerevíti az aktuális képkockát).

Mindent egybevetve a Screen Wonders egy nagyszerű gyűjtemény, amelyben a működő, vízbe ejtett zsebórától, az évszakonként változó vidéki városkán át, az úszkáló cápákig mindenféle témát találunk. A gyűjteményes beszerzés másik nagy előnye, hogy a program úgy is beállítható, hogy megadott időközönként automatikusan váltson a letöltött háttérképek között.

A windowsos Wallpaper Engine helyett

Ha valakinek esetleg kevésbé jönnek be ezek a real-time hátterek a CPU túlzott használata miatt, de azért szeretne animált háttérképek macOS-re, annak tudjuk ajánlani a korábban bemutatott, real-time animációk helyett a háttérben videókat lejátszó Dynamic Wallaper Engine alkalmazást. Ez sem ingyenes, de olcsó és rengeteg videót tartalmaz, többek között olyanokat is, amelyek eredetileg a Wallpaper Engine-ben készült real-time animációk voltak. Emellett akár saját videókat is betehetünk vele mozgó háttérképnek a macOS Asztalára.

Aki pedig Windowsra keres ingyenes Wallpaper Engine alternatívát, annak érdemes megismerkednie az ingyenes és nyílt forráskódú Lively Wallpaper alkalmazással, amelyet itt mutattunk be részletesen. Ez videókat és HTML5 alapú animációkat egyaránt gond nélkül lejátszik a Windows háttérképeként.

A fentebb ismertetett maces animált háttérképek (Koi Pond stb.) egyébként részben elérhetők Windowsra is, de ott sajnos csak képernyőkímélő üzemmódban működnek. Letölthetők vagy megvásárolhatók a 3Planetsoft oldalán.

Ne maradjon le erről sem!