Döbbenetesen szép animált háttérképek a Windowsra, akár saját fotóból is

Ha valaki rendszeresen olvas minket, tudja, hogy Háttérképek dossziénkban már akadt néhány animált háttér is Windowsra és macOS-re egyaránt. Ma ezt a gyűjteményt egészítjük ki egy olyan programmal, amellyel pár kattintással varázsolhatók döbbenetesen szép animált háttérképek a Windowsra. Ráadásul nem csak a készítők által eleve hozzáadott gyűjteményből válogathatunk, hanem közösségi alkotásokból is. Sőt, még szerkesztőfelületet is kapunk, hogy saját fotóinkat, videóinkat alakíthassuk át. S ha már ettől is elismerően bólintanának, még várják ki a végét, az eddigiek ugyanis csak töredékét teszik ki a lehetőségeknek.

Wallpaper Engine: döbbenetesen szép animált háttérképek a Windowsra

Wallpaper Engine nem egyszerűen videókat helyez a Windows hátterébe, hanem valósidejű grafikai effekteket, akár hangeffektekkel, háttérzenével, vagy interakciókkal kiegészítve. Tulajdonképpen életre kelti a rendszer statikus háttérképeit. 

Ha telepítjük a programot – megvásárolni a Steamben lehet, 4 euróért – az alap gyűjteményben gyakorlatilag minden háttértípusból kapunk ízelítőt: van sima videó/animált GIF, realtime effektekkel kiegészített állóképek, mozgó 3D-s modellek, sőt, interaktív HTML5 játék is. Szinte mindegyik testreszabható valamilyen módon, a 3D autó esetében például teljesen lecserélhetjük annak színvilágát, de a 3D-s alkotásoknál állítható a shader használat, az FX-ek erőssége, a lejátszási sebesség stb. Szóval ha valami nem teljesen kedvünkre való, hozzá idomíthatjuk az ízlésünkhöz.

Sőt, nem is kell beérnünk azzal, amit alapból mellékeltek a készítők. A Discover menüpontban további, válogatott hátterek várnak ránk, a Workshopban pedig még több, a közösség által készített darab tölthető le egy kattintással. Amit letöltünk, bekerül az Installed fül alá, így legközelebb már egyszerűbb lesz előszedni, nem kell újra feltúrni miatta a Workshop teljes kínálatát. A keresést egyébként igyekeztek kényelmessé tenni, így szűrhetünk kategóriák, felbontás, típus vagy kor alapján történő besorolás alapján. Utóbbihoz kapcsolódóan: meglehetősen sok anime stílusú háttér van a gyűjteményben, de ezek megmutatására a program eleve rákérdez az első használatkor. 

Így akit nem érdekel ez a stílus, teljesen kiiktathatja a kínálatból. Mindenesetre rengeteg téma van, játékoktól a zenei életen át a tájképekig mindent találunk, s természetesen kulcsszó alapján is szűrhetünk.

Animált háttérkép készítése saját fotóból

Érdekesség a Háttérkép szerkesztő, amelyben saját háttérképeket is kreálhatunk. Ehhez felhasználhatunk akár több fotót is, adott esetben Photoshopban rétegeire szedett illusztrációkat, videókat, 2D és 3D elemeket egyaránt. 

A realtime effektek tömkelege áll a rendelkezésünkre: testreszabható tűz-, füst-, fény-, eső-, hó-, stb. látványelemek sorakoznak a listában. 

Fantasztikus látványvilágot kreálhatunk pár kattintással, akár egy egyszerű fotóból is. A képekhez ráadásul további effekteket rendelhetünk, így például életre kelthetjük a hullámzó vizet is. 

Van maszkolási lehetőség is, így azt is meghatározhatjuk, hogy az adott effektek a képek mely részét érintsék. Szinte teljesen szabad kezet kapunk az alkotási folyamatban. S persze az a legkevesebb, hogy a kész művel akár meg is oszthatjuk a közösséggel.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Wallpaper Engine az egyik legjobb háttérképes alkalmazás amellyel eddig találkoztunk. A felület részben honosított, de azért sok elem és menüpont angol nyelvű marad akkor is, ha bekapcsoljuk a magyar nyelvi támogatást.

Mivel komplett 3D-s látványvilágot, sőt, interaktív appokat is a háttérbe varázsolhatunk vele, a használatához nem árt egy erősebb PC. Bár akadnak olyan hátterek, amelyek gyengébb konfigurációkon is jól mennek, azért nem túl meglepő módon az igazán látványos összeállításokhoz már kell némi erőforrás a gép részéről. Jó hír viszont, hogy a Beállításokban találunk erre nézve finomítási lehetőséget, így nagyjából a gépünk erejéhez igazíthatjuk a rendszerigényt.

Ha ár és érték arányt nézünk, s azt vesszük, milyen hatalmas választékot kapunk ebben a programban látványos animált hátterekből, azt kell mondjuk, hogy a Wallpaper Engine ebben a kategóriájában szinte tökéletes választás lehet. Nagyon feldobhatjuk vele a Windows Asztalának hangulatát.

Ne maradjon le erről sem!