Látványos, mozgó háttérképek Windowsra, egy mozdulattal

Kár lenne tagadnunk, kedveljük a különféle háttérképeket, bármely rendszerről legyen is szó (erre a linkre kattintva megtalálható az összes, háttérképekkel kapcsolatos cikkünk). Nemrég mutattunk például egy olyan megoldást, amellyel az ősszel érkező macOS Mojave napszakokkal változó háttérképe ültethető át Windowsra. Ma szintén a Windowst használóknak szolgálunk megoldással: megmutatjuk, milyen könnyen beüzemelhetők látványos, mozgó háttérképek a Windowson.

Frissítés 2020.10.11.: Bár mindenképpen érdemes megismerkedni a cikkben szereplő szoftverrel, nemrég mutattunk egy még sokoldalúbb megoldást, amellyel animált, realtime effektekkel kiegészített, sőt, akár interaktív háttereket is használhatunk a Windowsban.

Lenyűgöző, mozgó háttérképek Windowsra

Arról már korábban is írtunk, miként állítható be bármilyen videó a Windows hátterének. A ma górcső alá kerülő RainWallpaper viszont éppen attól jó, hogy nem kell hozzá videókat keresgélnünk. Tetemes mennyiségű látványos videót találunk a program saját online gyűjteményében, ahonnan egyetlen kattintással letölthetjük, majd aktiválhatjuk bármelyiket. A videók egyébként a népszerű Deviantart oldalon találhatók, ezt a gyűjteményt tallózhatjuk közvetlenül a programban.

Ha valamelyik megtetszik, csak kattintsunk a Download gombra, várjuk meg amíg leérkezik a gépünkre és miután bekerült az offline gyűjteménybe, aktiváljuk. A programmal eleve kapunk néhány videót eleve, így van mivel kipróbálni, ráadásul nagyon szép, igényes videókról beszélünk, amelyek tényleg díszévé válhatnak az asztalnak, mozgó háttérképként. A letöltés folyamatát elég visszafogottan jelzi a program, az ablak jobb alsó sarkában megjelenő Loading feliratból tudjuk csak, hogy dolgozik az ügyön. Remélhetőleg ez később változik, jelenleg még csak béta verzióról beszélhetünk, szóval nem feltétlenül minden végleges és akadhatnak hibák is.

A RainWallpaper az elindítása után leül a Tálcára az óra mellé. Erre az ikonra a jobb egérgombbal kattintva, majd a Select Wallpaper menüpontot választva nyithatjuk meg háttérképek (háttérvideók) kiválasztására szolgáló felületet. A letöltéseket is itt intézhetjük.

Van egy külön Settings ablak is, néhány praktikus opcióval:

  • bekapcsolhatjuk a program automatikus indulását
  • automatikusan szüneteltethetjük a videós hátteret játékok és teljes képernyőn futó programok használatakor
  • némíthatjuk a hangot (ha esetleg olyan videót választunk, amelynél van)
  • beállíthatjuk a hangerőt
  • választhatunk nyelvet (jelenleg mindössze kettőt és abból egyik sem a magyar)
  • kiválaszthatjuk, hogy több monitor esetén melyik jelenjen meg a mozgó háttér

Extraként találunk egy Create Wallpaper menüpontot is, ezzel saját videóinkból kreálhatunk videós háttérképet, amelyet aztán meg is oszthatunk másokkal, ha kedvünk úgy tartja.

Összegzésül

Leszámítva a béta állapotból adódó hibákat, a RainWallpaper teljesen bevált a tesztek során. Talán csak az szokatlan, hogy a teljes Deviantart oldalt behozza az integrált böngésző és nincs helyette egy átláthatóbb letöltési felület, de tulajdonképpen itt is csak annyit a bonyolítás, hogy a Download gomb kicsit el van rejtve az oldalon.Ha megtaláltuk, már csak egy kattintás a letöltés. A letöltött háttérképek aktiválása csak egyetlen mozdulat és ott már a választásra szolgáló felület is abszolút letisztult, átlátható.

Értelemszerűen a loopolt videók háttérben történő lejátszása azért extra erőforrásokat kíván a rendszertől, így nagyon gyenge gépeken nem feltétlenül praktikus a használata, de egy erősebb konfiguráción már különösebb gond nélkül beüzemelhető. Az pedig kétségtelen, hogy rendkívül látványos.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató