Wallpaper Engine stílusú animált hátterek macOS-re

Korábban írtunk már egy olyan programról (Wallpaper Engine), amellyel realtime effektekkel felturbózott animációkat lehet beállítani a Windows 10 háttérképeként. Ezek ráadásul akár interaktívak is lehetnek. Sajnos a macOS jelenlegi verziói ilyen jellegű megoldásokat nem támogatnak, de ettől még nem feltétlenül kell lemondania a macet használóknak sem a Wallpaper Engine stílusáról, s ha nem is lesz interaktivitás, sőt, a realtime effektek is hiányoznak, azért a hangulatot (sőt, néhány konkrét Wallpaper Engine animáció) simán átültethetjük Macre is. Van ugyanis egy program, amellyel – kis csalással – a Wallpaper Engine stílusú animált hátterek macOS-re is elérhetők.

Dynamic Wallpaper Engine: Wallpaper Engine stílusú animált hátterek macOS-re

Dynamic Wallpaper Engine neve kicsit megtévesztő lehet, ugyanis nem a macOS Mojave rendszerrel debütált dinamikus háttérképeket lehet vele beszerezni, és persze a bevezetőben emlegetett Wallpaper Engine programhoz sincs semmi köze. Ezzel az alkalmazással tulajdonképpen loopolt videókat lehet beállítani a macOS háttereként. Ennek megfelelően a háttér folyamatosan mozgásban lesz, persze az adott videó dinamikájának megfelelően. 

E program fő érdekessége, hogy találunk benne egy Workshop felületet, ahol kategóriákra bontva tallózhatjuk az egy kattintással letölthető és beüzemelhető háttereket.

A kínálatban akad rengeteg olyan videó, amelyeket az eredeti Wallpaper Engine kínálatában is megtalálunk, de vannak persze teljesen más forrásból származó anyagok is. Elég sok anime stílust képviselő loop is található, de akit ez zavar, egy mozdulattal kikapcsolhatja a listázásukat. Ami viszont fontos: szép számmal vannak 4k-s videók is, amelyek ideálisak mozgó háttérként a retina felbontású Maceken is.

Bár a kínálat óriási, ha netán már mindenre ráuntunk, akár saját videókat is felhasználhatunk háttérnek, vagy letölthetünk alternatívákat akár a Youtube-ról és más videomegosztókról is (a Youtube-on például innen és innen, vagy alternatív forrásként érdemes megnézni még ezt és ezt).

Mint már említettük, ez a program nem képes a Wallpaper Engine-hez hasonlóan HTML5 források, vagy realtime effektekkel tarkított összeállítások használatára és hivatalosan arra sincs mód, hogy ilyeneket exportáljunk a Wallpaper Engine-ből. Utóbbi estében annyit tehetünk, hogy screencam videóként rögzítjük a Windowson megkedvelt animációt és videóként tesszük át Macre, de ez a realtime effekteket használó kompizícióknál meglehetősen macerás, ha precíz loop készítésére törekszünk. Szóval egyszerűbb, ha beérjük az eleve videóként elérhető Wallpaper Engine anyagokkal, illetve a neten beszerezhető és a Dynamic Wallpaper Engine program által kínált animációkkal. Utóbbiak között számtalan gyönyörű alkotást találni.

A program működik több képernyős rendszereken is, beállíthatunk eltérő hátteret is mindkét kijelzőn. Mivel a videók folyamatos lejátszása azért kevésbé akku-barát megoldás mint egy hagyományos háttérkép, a Dynamic Wallpaper Engine Preferences felületén a Video Pause Set részben beállíthatjuk, hogy milyen esetekben (más alkalmazások futnak, teljes képernyős alkalmazás fut, nincs töltőre csatlakoztatva a gép) függessze fel a lejátszást az alkalmazás. Így spórolhatunk az akku idővel és rendszer erőforrásaival egyaránt, bár a videók háttérként történő lejátszása egyébként nem jelent nagy kihívást a rendszernek egy átlagosabb macen sem. Az üzemidőt viszont hátrányosan befolyásolhatja. Emellett fontos opció még, hogy a videók hangját is kikapcsolhatjuk, így ha olyat töltünk le, amelynek nem tetszenek a hangeffektjei vagy zenei aláfestése, könnyedén elnémíthatjuk.

Mindent egybevetve: ha szeretnénk a windowsos Wallpaper Engine hangulatát viszontlátni macOS-en, jelenleg ez talán a legjobb és legegyszerűbb megoldás erre. Sajnos ez sem ingyenes, de mindössze 1090 forintért megvásárolhatjuk a Mac App Store-ban. S ami szintén fontos: remekül működik macOS Big Sur alatt is.

Ne maradjon le erről sem!