A legjobb ingyenes képernyőkímélők Windowsra és macOS-re

Hasonlóan a háttérképekhez, a képernyőkímélők sem igazán mennek ki a divatból a jelek szerint. Még mindig sokan szeretik látványos animációkkal, különleges effektekkel betöltetni a képernyőt, amikor éppen nem dolgoznak a számítógépen. Ennek megfelelően mutattunk már eddig is nagyszerű képernyőkímélőket mind Windowsra, mind macOS-re: volt már lenyűgöző virtuális kandalló, vagy épp a Macet használóknak egy stílusos, állandóan változó Apple logó. Ezt a gyűjteményt szeretnénk most bővíteni néhány újabb gyöngyszemmel, Windowsra és macOS-re vegyesen.

A legjobb ingyenes képernyőkímélők Windowsra és macOS-re

Meglehetősen hosszú ideig jellemző volt, hogy a képernyőkímélők nagy részét Adobe Flash alapokon készítették, s ennek megfelelően csak olyan számítógépen voltak használhatók, amelyeken volt telepítve Flash Player. Mivel a Flash halála óta a modern operációs rendszerekből is száműzték a Flash támogatást, így az ilyen képernyőkímélők java része ma már nem használható. Szerencsére így is van miből válogatni. Íme!

Fliqlo: látványos óra képernyőkímélő

Kezdjük az egyik nagy kedvencünkkel, amely hosszú évek óta díszíteni szokta az unatkozó MacBook képernyőjét: ez a Fliqlo, egy abszolút minimalista, mégis a képernyőkön rendkívül dögösen festő óra.

Nem tud semmi különöset, csak mutatja az időt, de azt rendkívül stílusosan. Szerintünk vétek kihagyni, ráadásul Windowson és macOS-en egyaránt használható. A beállításainál lehet változtatni a számok méretét, a fényerősséget és azt is, hogy 24 órás kijelzés legyen az AM/PM jelölés helyett.

Another Matrix: irány a Mátrix a Windowson

Másik kedvencünk az Another Matrix, amely sajnos csak Windowson használható, ott viszont mindenkinek tudjuk ajánlani, aki kedveli a Mátrix filmeket (érkezik amúgy a Mátrix 4 is, amelynek a hivatalos oldala itt található, rajta az előzetessel, persze csak ha jól választunk…).

E képernyőkímélő egészen jól testreszabható, így például elrejthetünk benne szöveges üzeneteket is, tetszőleges betűtípussal, méretben. Látványos és abszolút hozza a film hangulatát. Kvázi bemelegítésnek sem utolsó, amíg várjuk a megjelenést.

Koi Pond 3D: halastó 3D-s Koi pontyokkal

Végül egy képernyőkímélő, amelyik szintén nagyon bejött nekünk az idők folyamán: a Koi Pont 3D. Macre ebből van fizetős és ingyenes változat egyaránt. Talán senkit nem lep meg, ha azt mondjuk, hogy a megvásárolható verzióban jóval több a lehetőség (több medence, többféle mintázattal választható halak stb.), de az ingyenes is jól mutat bármelyik képernyőn.

Kifejezetten hangulatos, már-már megnyugtató látvány, ráadásul nem csak képernyőkímélőként, hanem akár animált háttérképként is használható. Utóbbinál persze érdemes figyelembe venni, hogy a 3D-s, valósidejű animáció jelentősen megterheli a gépet és MacBook esetében az akkut is. Szerencsére szabályozható néhány jellemző, így csökkenthetjük a terhelést amikor például akkuról dolgozunk a gépen, illetve egyetlen kattintással felfüggeszthető bármikor az animált háttér, s ha újra szükségét érezzük, ugyanígy egy kattintással visszakapcsolhatjuk. Képernyőkímélőként viszont egyszerűen csodálatos darab!

Windowsra is elérhető, jelenleg a készítők oldaláról tölthető le a Koi Pond windowsos verziója. Sajnos ez – ellentétben a maces változattal – nem működik animált háttérként, kizárólag képernyőkímélőként. Az ingyenes változat korlátozott, de mindössze 10 USD áron megvásárolható a teljes verzió is a készítőktől.

Ne maradjon le erről sem!