Virtuális kandalló program Windowsra és macOS-re

A minap mutattunk egy jópofa virtuális karácsonyfát, amelyet a WIndows vagy a macOS Asztalán elhelyezve lehet karácsonyi hangulatba hozni a számítógépet. Ám így decemberben van valami, aminek a látványa a közelgő ünneptől függetlenül is felmelegíthet, kellemes érzéssel tölthet el: egy kandalló. Sajnos azt nem tudjuk megoldani, hogy mindenkinek a lakásába varázsoljunk egy valódit, ám egy virtuális kandalló program segítségével azért legalább az illúziót megteremthetjük bárhol, ahol épp van egy PC vagy egy Mac.

Virtuális kandalló program Windowsra

Kezdjük ezúttal Windowson a dolgot: ha valaki szeretne egy teljes képernyőt betöltő kandallót megjeleníteni Windows 10 alatt, nem kell mást tennie, csak letölteni a Windows Áruházból a Virtual Fireplace alkalmazást. Ezt teljesen ingyen beszerezhetjük, fizetnünk csak akkor kell, ha nem elégszünk meg az alap kandallóval, hanem szeretnénk használni a programban megbújó többi változatot is.

Miként az lenni szokott, a fizetős darabok – amelyeket alkalmazáson belül vásárolhatunk meg – valamivel talán izgalmasabbak, de tulajdonképpen az ingyen elérhető kandalló is nagyszerűen fest a monitoron. Utóbbi minél nagyobb, annál látványosabb a lobogó tűz.

A program háttérzenét is lejátszik, de ezt – a képernyő közepére kattintva előhívható menüben – lehetőségünk van kikapcsolni. Bár a maga módján hangulatos, de szerintünk érdemesebb inkább néhány karácsonyi dalt lejátszani a háttérben a Spotify gyűjteményéből.

Virtuális kandalló program macOS-re

Nem csak Windowsra, hanem macOS-re is tudunk mutatni teljes képernyőt betöltő virtuális kandallót. Ez a Fireplace 3D, amely ugyan fizetős alkalmazás, de van belőle egy teljes ingyenes Lite verzió is. Utóbbi kicsit azért egyszerűbb darab, kevesebb testreszabási opciót nyújt, mint a teljes verzió, amelyben ki- vagy bekapcsolhatók a rácsok, a különféle kandalló típusok építményei, hangeffektek stb.

Ellentétben a Windowsra ajánlott ajánlott verzióval, ez a kandalló alapértelmezésben animált háttérképként jelenik meg, vagyis lecserélhetjük rá a macOS hátterét. Van viszont képernyőkímélő üzemmódja is, így ha a teljes monitort szeretnénk virtuális kandallóvá alakítani, erre is van megoldás: csak kattintsunk a menüsorban megbújó ikon Screen Saver Mode menüpontjára. 

A programban háromféle kandalló közül választhatunk, s – mivel van azért rendszerigénye is a dolognak – szabályozhatjuk, hogy miként viselkedjen a program mondjuk egy MacBookon, ha az éppen nincs csatlakoztatva a töltőhöz.

Ne maradjon le erről sem!