Kihagyhatatlan online szolgáltatások 2022-re

Lassan véget ér a 2021-es év, ami minden bizonnyal sokakban hagy majd vegyes érzelmeket, nem csak a magánélet, egészség terén, de akár a munkát illetően is. De ha voltak is negatív élményeink, jövőre próbáljunk meg túljutni ezeken. Ebben pedig – a munkát illetően – meglepően sokat tudnak segíteni a megfelelően kiválasztott munkaeszközök, kiváltképp a home office életmód és a cross-platform eszközhasználat terjedése miatt egyre nagyobb teret nyerő online szolgáltatások. Éppen ezért arra gondoltunk, így az év végén csokorba szedjük azokat, amelyek valóban növelhetik a produktivitásunkat és kényelmesebbé tehetik a napi munkát jövőre. Lássuk, melyek lesznek kihagyhatatlan online szolgáltatások 2022-ben is, amelyek már idén is nagyon sokat segíthettek mindazoknak, akik használták ezeket.

Kihagyhatatlan online szolgáltatások 2022-ben

Viszonylag sok olyan online szolgáltatás fordul meg a kezeink között az elmúlt években, amelyek már eleve jól teljesítettek, de azóta is folyamatosan fejlődtek. Az új funkciók, megújuló felületek éve volt ez, s ez igencsak jót tett a felhozatalnak. Kivételesen nem csoportosítottuk a szolgáltatásokat kategóriák szerint, hanem kissé csapongva szedtük őket listába, mert nem szeretnénk, ha valaki már az elején lehorgonyozna mondjuk a felhő szolgáltatások vagy az online rajzprogramok mezőnyénél és nem ismerkedne meg a többi megoldással. Véleményünk szerint ezeket az online szolgáltatásokat ma már mindenkinek meg kell ismernie, akinél eddig esetleg kimaradtak, mert – bár necces ezt így kijelenteni, amikor mindenből hetente jelenik meg újabb próbálkozás – pótolhatatlanok, de legalábbis amíg léteznek, addig tényleg kihagyhatatlan darabok. Ha néhány szolgáltatás nagyon fedi egymást funkciók és felület terén, azokat egybe vettük, ezek között mindenkinek magának érdemes választania az első személyes benyomások alapján. S ha akadtak olyanok, amelyekről korábban cikk is született nálunk, akkor azoknál természetesen linkeltük a kérdéses bejegyzésünket.

 • Tresorit: Ahogy tavaly és idén, úgy jövőre is egyértelműen fokozott odafigyelést igényel majd adataink biztonsága. Ha szeretnénk a fontos fájlokat felhőben őrizni, a Tresorit lehet a tökéletes megoldás, hiszen end-to-end titkosítást használ, vagyis tökéletes védelmet nyújt a felmásolt fájloknak. Emellett kényelmi funkciók terén sincs miért szégyenkeznie, nagyszerű, testreszabható megosztási funkciókkal rendelkezik. Korábbi cikkünkben mindent leírtunk arról, miért ez a legjobb választás magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt, ha titkosított felhő szolgáltatást választanának napi használatra.
 • OneDrive és Google Drive: Ha valakit kevésbé érdekel a titkosított fájltárolás, viszont kényelmes és olcsó felhő tárhelyek és extra szolgáltatások beüzemelésén töri a fejét, akkor a legnagyobban közül mi egyértelműen a Microsoft OneDrive vagy a Google Drive használatát javasoljuk. Minden rendszeren tökéletesen elérhetők velük a felhőbe feltöltött fájlok, egyszerű azok megosztása, ráadásul az előfizetéshez járnak extra szolgáltatások is, ha szükségünk van rájuk. A OneDrive például előfizethető a Microsoft 365 csomag részeként, vagyis a komplett Microsoft Office csomagot kapjuk vele, a Google Drive pedig remekül kihasználható a Google online irodai megoldásaival, s adott esetben a Google Workspace részeként is előfizethetünk rá.
 • CloudConvert és Convertio: A felhők persze nem csak fájlok tárolására jók, seregnyi remek felhő alapú szolgáltatás létezik még. A CloudConvert és a Convertio például két nagyszerű, online konvertáló szolgáltatás. Szinte nincs olyan fájltípus, amelyet ne tudnánk velük átalakítani másik formátumba. Hatalmas segítséget jelenthetnek, ha olyan formátumban kapunk meg egy anyagot, amivel nem tudunk mit kezdeni a gépünkön alapból (például egy Pages dokumentumot Docx formátumra alakíthatunk, hogy hozzáférjünk a kapott dokumentum tartalmához.
 • Notion: Az egyik kedvenc online jegyzet alkalmazásunk, bár igazság szerint jóval több annál. Egyszerre projekt és életvitel szervező, jegyzetelő, adatbázis-menedzser, inspiráló whitetable, gyűjtemény rendező, tennivaló menedzser. Egy komplett, produktív életmód-alkalmazás, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet.
 • Todoist: Anno a Todoistet választottuk a legjobb cross-platform GTD alkalmazásnak, s ezt tartjuk most is. A webes felületen is elérhető projekt- és tennivaló menedzser könnyen használható, hatékony és mindent tud, ami elvárható ebben a kategóriában. Kevesebbet extrát nyújt, mint mondjuk a TickTick, de ebben az esetben egyértelműen érvényes a “kevesebb néha több” mondás,
 • ProtonMail és Tutanota: Ha valaki szeretné biztonságossá tenni levelezését, ez a két end-to-end titkosítást alkalmazó levelezőrendszer tökéletes megoldás lehet. Magán célra ingyen, üzleti felhasználók számára pedig kedvező áron kínálnak biztonságos, testreszabható levelező szolgáltatást. Próbáltunk több alternatívát is, de ez a kettő viszi a pálmát hosszú évek óta, szóval jövőre is ezeket tudjuk ajánlani leginkább, ha e2e levelezésre van szükség. A ProtonMailről itt, a Tutanotáról pedig itt írtunk nagyon részletes teszteket.
 • Canva: Ha valaki nem érzi magában a grafikusi vénát, de szeretne pofás bannereket, üdvözlőlapokat, hirdetéseket, posztereket stb. készíteni, ezt az online grafikai alkalmazást feltétlenül próbálja ki.
 • SumoPaint: Aki inkább saját rajzokra esküszik vagy fotót retusálna, annak a Canva helyett a SumoPaint lesz a jobb megoldás. Kvázi egy online Photoshop, amely ha nem is a rendelkezik legutóbbi PS CC változatok eszköztárával, azért mindent megad, amire alapvetően szükségünk lehet rajzoláshoz vagy fényképek átalakításához.
 • DuckDuckGo: Aki szeretne inkább privát módon keresni, annak érdemes megismerkednie a DuckDuckGo lehetőségeivel. Vége a nyomkövetésnek, egyszerűen csak keressünk, anélkül, hogy mások felhasználnák a keresési szokásainkról megtudott információkat.
 • Virustotal.com: Ha szeretnénk biztosra menni azt illetően, hogy egy letöltött alkalmazás telepítője, vagy letöltött dokumentum nem vírusos-e, érdemes bevetni a Virustotal.com oldalt, amelyen több mint ötven különféle víruskereső motorral ellenőrizhetjük fel a feltöltött fájlokat.
 • 1Password és Bitwarden: A biztonság kiemelt fontosságú kérdéskör jövőre is, így az sem mellékes, hogy milyen megoldást alkalmazunk jelszavaink, PIN kódjaink, banki adataink, privát feljegyzéseink tárolására. A 1Password és a Bitwarden egyaránt használható simán a böngészőben, vagy telepíthetjük akár kliens alkalmazásaikat is bármely rendszerre. Nem csak kényelmesek, hanem megfelelő védelmet is nyújtanak kényes adatainknak.
 • AudioMass: Egy nagyszerű webes hangszerkesztő app, amelyről itt írtunk részletes tesztet. Ha egy hangfelvételt kellene gyorsan megvágni és épp nincs kéznél megfelelő szoftver, ezt bárhol, bármikor használhatjuk a böngészőben megnyitva.
 • Alrite: Az Alrite egyike azon hazai fejlesztéseknek, amelyeket világszinten megkerülhetetlennek gondolunk. Egy tökéletesen kivitelezett, professzionális hangfelismerő rendszer, amely villámgyorsan alakítja át a hangfelvételeket írott, szerkeszthető szöveggé. De alkalmas videók utólagos feliratozására – hang alapján – is, ráadásul mindezt tudja magyarul, angolul, spanyolul egyaránt. S ha ez még nem lenne elegendő, a felismert szöveget akár le is fordítja a kiválasztott nyelvekre. Kihagyhatatlan, itt írtunk róla.
 • Xeropan: Szintén magyar fejlesztés a Xeropan, amelyet mi az online nyelvoktatók között tekintünk kvázi etalonnak, mert nagyon eltalált felületen, jól felépített rendszerben lehet vele nyelvet tanulni, akár magányosan, akár a közösségre építve. Írtunk erről is részletesen, méghozzá ebben a cikkben.
 • RecordCast: Ha gyorsan kellene összeütnünk egy screencam feltévelt, ráadásul vennénk hozzá párhuzamosan a webkamera képét is, akkor a RecordCast bármely gépen jól jöhet. Egyszerűen elindítjuk a böngészőben és már készülhet is a felvétel. Anno részletesebben is bemutattuk, ebben a cikkben.
 • Unsplash, Pixabay, Pixels: Aki szeretne ingyenes, szabadon felhasználható fotókat használni a blogjában, prezentációiban, könyveiben, online vagy print kiadványaiban, ezen a három oldalon mindent megtalál ehhez.
 • Envato Elements: Ha valaki többre vágyik az ingyenes fotóknál és jogdíjmentes grafikákra, sablonokra, zenékre, hangeffektekre, fényképekre stb. egyaránt szüksége lenne, plusz jól jönne számára pár profi WordPress kiegészítők, Final Cut, Premiere, After Effects stb. plug-in, annak az Envato Elements előfizetésen érdemes elgondolkodnia. Anno megírtuk, milyen előnyökkel jár a többi hasonló szolgáltatáshoz képest.
 • Zoom: Mondhatnánk, hogy sajnos, de a Zoom immár kihagyhatatlan az életünkből. Persze a sajnálkozás oka nem maga a Zoom (mostanra teljesen kikupálódott), hanem az ok (COVID-19), amiért tömegesen kezdték el használni az emberek az online meetingek megtartására. De ha már így alakult, azt kell mondjuk, erre a célra ez az egyik legjobb megoldás.
 • Spotify és Apple Music: Ha pedig már karantén és otthoni munka, akkor ne menjünk el szó nélkül amellett, mennyit segíthet a hatékonyságunk fokozásában és koncentrációnk növelésében a háttérben hallgatott zene. De szórakozásra, pihenésre ugyancsak jól jöhetnek a megfelelően kiválasztott dalok. Ingyenes zenei forrásnak a Spotify legyőzhetetlen forrás, de ha valaki nem tudta volna eddig, az Apple Music is működik a böngészőben, igaz, ott sem ingyen. Mindkettő cross-platform, mindkettő temérdek zenével várja a hallgatóságát. Lehet választani!
 • TuneMyMusic: Ha pedig már szóba került a két legjobb zenei szolgáltatás, akkor megmutatjuk azt is, miként lehet egyikből a másikba átvinni a kedvenc dalainkat, vagy komplett lejátszási listáinkat. Sőt, nem csak a fentebb említett két zenei gyűjtemény esetében működik a dolog, hanem azok konkurenseinél is. Minderről írtunk anno is, amely erre a linkre kattintva olvasható.

Ezek tehát azok az online szolgáltatások, amelyeket szerintünk mindenkinek meg kell ismernie, aki még eddig nem találkozott velük. Egyértelműen kihagyhatatlan online szolgáltatások 2022-re, amelyeknek bárki, bármikor hasznát veheti.

Ne maradjon le erről sem!