Egy tökéletes jegyzet app meetingekhez, előadásokhoz (is)

Ha valaki folyamatosan velünk tart a számítástechnika világában tett napi kalandozásaink során, bizonyára észrevette már, hogy visszatérő vendégeink a különféle jegyzet alkalmazások. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy szerintünk a számítógépek, tabletek, okostelefonok kiváló eszközök arra, hogy bárhol készíthessünk velük feljegyzéseket. A másik ok, hogy meglehetősen sok jegyzet program létezik, s mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága: a Bear kiváló megoldás a markdown jegyzeteléshez, az Evernote az üzleti feljegyzésekhez, projektek kidolgozásához, a Notion pedig arra, hogy digitális útra tereljük minden mukafolyamatunkat. Ma ezt a sort szeretnénk bővíteni, merthogy terítékre kerül nálunk a tökéletes jegyzet app meetingekhez, előadásokhoz. S bár manapság a home office miatt a hagyományos, irodai megbeszélések kicsit háttérbe szorultak, a program készítői erre is gondoltak, így az online előadások és meetingek alatti jegyzetelésre is kiváló eszközt hoztak létre. S persze nem feltétlenül kell csak megbeszélésekben gondolkodni. Számtalan más esetben is tökéletes választás lehet mai tesztalanyunk: a Noted.

Noted: tökéletes jegyzet app meetingekhez, előadásokhoz (is)

A Noted – amelyet macOS-re letölteni innen, iOS-re pedig innen lehet – már első ránézésre is eltér kicsit a hagyományos jegyzet alkalmazások megszokott felépítésétől. Bár az alapok itt is ugyanazok – bal oldalon a jegyzettömbök, mellettük az aktuális jegyzettömbben szereplő feljegyzések sorakoznak, jobb oldalon pedig az épp megnyitott jegyzet tartalmát látjuk – a jegyzetelési felület tetején egy hatalmas Record gomb jelzi, hogy ezúttal van némi csavar a dologban.

S jól is gondoljuk, hiszen a Noted egyik legfontosabb alkotóeleme a hangfelvételek készítése. Erre persze konkurensei egy része is képes, ám a Noted nem egyszerűen felveszi a beszélgetéseket, diktált gondolatokat, hanem időbélyegzővel látja el a felvétel közben beírt szöveges jegyzeteinket is. Vagyis miközben megy készül a hangfelvétel az előadásról, megbeszélésről, mi pedig írásban is megörökítjük a fontosabb részleteket, a program a begépelt szöveget hozzárendeli a hangfelvétel adott pontjaihoz. Így a jegyzet későbbi feldolgozásakor, a szövegben ugrálva azonnal a felvétel megfelelő részlete kerül lejátszásra.

A felvételkészítést és a felvételek menedzselését egyébként tökéletesre csiszolták a programban. Először is változtatható a felvétel minősége, így ha hosszabb eseményt rögzítünk, nem kell attól tartanunk, hogy túl nagy lesz a készülő hangfájl fájlmérete, ám ha elsődleges a hangminőség, akkor válthatunk ennek megfelelő opcióra is. Emellett van lehetőségünk a felvétel utólagos vágására az integrált Trim funkciónak köszönhetően, vagyis pár mozdulattal lenyeshetjük a felesleget a felvétel elejéről és végéről, anélkül, hogy ezért el kellene hagynunk a programot. S ami a legizgalmasabb: a Notednek van egy úgynevezett Intelligent Playback funkciója is, amelynek lényege, hogy a gépi tanulásra (ML) alapozva kielemzi a felvételt és a visszajátszásnál automatikusan kihagyhatja a szüneteket, háttérzajokat (például tapsot), így spórolva az időnkkel a visszahallgatás során. Az már természetes ezek után, hogy amúgy zajszűrő funkcióval is rendelkezik, hogy kivehető legyen a lényeg a felvételeken.

Az időbélyegzők alapértelmezésben folyamatosan láthatók szöveg bekezdései előtt, de ha valakit ez zavar és amúgy is inkább hagyományos jegyzetelő felületre vágyik, kikapcsolhatja ezek megjelenítését. Ha még kellenek, egy mozdulattal megjeleníthetők. Ami pedig feleslegesnek tűnik ezek közül, azt akár törölhetjük is.

Ha szükséges, a felvétel lejátszási sebessége könnyedén módosítható, gyorsíthatjuk, lassíthatjuk kedvünkre a lejátszást. S emellett ugrálhatunk is 10-10 másodperces időközönként, ha nem akarjuk a csúszkát használni. A fontosabb pontok beazonosítását az is segítheti, ha bekapcsoljuk a hullámforma megjelenítést, így vizuálisan könnyebb megtalálni a felvétel adott pontjait. Természetesen a Noted nem csak a saját felvételeit képes menedzselni, hanem importálhatunk is külső felvételeket. Aki esetleg Apple Watch tulajdonos, akár az órájával is készíthet felvételeket, amelyeket aztán könnyedén feldolgozhat a Notedben.

Mint azt a bevezetőben is említettük, a kor szellemének megfelelően nem csak az hagyományos irodai megbeszélések, személyes előadások során vehetjük hasznát a Noted sajátos felépítésének. A program integrált Zoom támogatással is rendelkezik, így a Zoom meetingek felvétele, jegyzetelése is kényelmesen megoldható vele. Ehhez egyébként telepítenünk kell a Noted Misson Control kiegészítőt is, amely telepítés után elhelyezkedik a menüsorban és onnan segíti a Zoom megbeszélések alatt a jegyzetelés indításában, illetve a Zoom által készített felvétel importálásában.

Akár diktálhatunk is neki

További érdekesség a Notedben, hogy nem csak gépelhetjük jegyzeteinket, hanem adott esetben diktálhatunk is a programnak. Ráadásul ezt több nyelven tehetjük meg, köztük akár magyarul is.

A diktáláshoz egyébként a macOS és iOS rendszerek saját diktálási funkcióját használja, ami iOS alatt a megszokott módon alkalmazható, míg macOS-en a Noted egyszerűsíti a diktálást azzal, hogy teljesen magába olvasztja a funkciót.

Szimpla jegyzeteléshez is elsőrangú

Bár kétségtelen, hogy a Notepad akkor van igazán elemében, amikor hangfelvételekkel kiegészített jegyzetelésre van szükség, ettől még hétköznapi jegyzet alkalmazásként is abszolút megállja a helyét. Sajnos a markdown jelölések használatát jelenleg nem támogatja, de ezen felül minden adott a jegyzeteléshez: állítható margóval dolgozhatunk a letisztult, minimalista szerkeszt felületen.

Megvan minden szövegformázási funkció (beleértve a felsorolásokat is), van több színű szövegkiemelő, idézet kiemelés, rajzolhatunk (a rajzolási folyamatot időben vissza is pörgethetjük), beilleszthetünk képeket (ezeket a közvetlenül a programban is elláthatjuk kiemelésekkel (a rendszer Markup funkcióját kihasználva), csatolhatunk további hangfelvételeket, videókat, s csatolmányként beilleszthetünk jegyzetünkbe szinte bármilyen dokumentumot, fájlt. Beilleszthetünk checkbox elemeket is, így akár tennivalókat is vezethetünk jegyzeteinkben. A címkék használatával gyorsíthatjuk a fontos részletek későbbi gyors visszakeresését, de természetesen van kereső funkció is, így kutathatunk a tartalomban bármikor.

Érdekesség, hogy van beépített emlékeztető (Remind Me) funkció is, így ha nem akarunk elfeledkezni egy fontos feljegyzésről, kérhetünk figyelmeztető üzenetet a megadott napon, időpontban. Sőt, ezt a funkciót akár a naptárunkkal is összelőhetjük (megadható kezdő és befejező időpont is). Ilyenkor a naptárbejegyzésbe bekerül a jegyzet közvetlen linkje is, így egy mozdulattal megnyitható onnan is.

Megosztás, export és extra biztonság

Mint minden ilyen programnál, fontos szempont lehet az is, hogy miként tudjuk elkészült jegyzeteinket megosztani másokkal. A Noted estében két megoldás van: az egyik, hogy a szöveges jegyzet részt exportálhatjuk PDF vagy TXT formátumokba. Előbbi előnye, hogy szépen megmarad benne minden formázás, kifejezetten ízléses tördelésben adhatjuk át kollégáinknak a feljegyzéseket. Emellett a hangfelvételt is exportálhatjuk m4a hangfájlként.

Ennél izgalmasabb megoldás, hogy van lehetőség webes megosztásra is. Ilyenkor a kiválasztott jegyzethez közvetlen webes linket kapunk, amelyet átküldve az érintetteknek ők is kényelmesen elolvashatják a jegyzetet, pontosan ugyanolyan felépítésben, ahogy nálunk látható a programban. A hangos jegyzet is lejátszható és használható ilyenkor a webes felületen. Ehhez nincs szükség arra sem, hogy a másik fél is rendelkezzen Noted alkalmazással. Ha fontos, hogy a link birtokában se férhessen hozzá akárki a megosztott jegyzet tartalmához, akkor jelszóval is levédhetjük azt. Ha pedig már nincs szükség további megosztásra, egy kattintással deaktiválhatjuk a linket.

Végül szintén fontos funkció a Lock note, amely nevének megfelelően jelszavas védelemmel látja el jegyzeteiket, így azok tartalmához csak az férhet hozzá, aki tisztában van az általunk megadott egyedi titkosítási kulccsal. Kényelmi szempontból viszont szerencsére nem kell minden alkalommal beírni a biztonságos, összetett jelszót (mert ugye mindenki csak ilyet használ…), hanem hozzárendelhetjük a feloldást az adott eszköz (Mac, iPad, iPhone) arc- vagy ujjlenyomat felismerő funkciójához is. Ettől még magát a jelszót érdemes eltárolni valamilyen megbízható jelszómenedzser alkalmazásban, mert ha elfelejtjük, búcsút inthetünk a levédett jegyzet tartalmának. Módosítani viszont tudjuk bármikor a jelszót (igaz, azt is csak akkor, ha ismerjük az eredetit).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Noted egy kifejezetten jól sikerült jegyzet alkalmazás, amely amellett, hogy tökéletes választás azoknak, akik sok megbeszélés és előadás tartamáról szeretnének feljegyzéseket készíteni, természetesen azoknak is jó lehet, akik magányosan jegyzetelgetnek. Pláne, ha olykor jobban szeretnek diktálni, vagy épp egy hangfelvétel, videó tartalmát kellene kijegyzetelniük.

A program alap változata bárki által ingyen telepíthető Macre, iPadre, iPhone-ra egyaránt, s a jegyzeteket szépen szinkronizálja is a Noted az eszközök között, méghozzá az iCloud tárhelyünkön keresztül. Az ingyenes változat azonban – ahogy az lenni szokott – korlátozott funkcionalitással rendelkezik. Többek között a hangfelvételek menedzselése (például a ML alapú lejátszás), és néhány szerkesztési funkció, vagy épp a csatolmányok beillesztése az, ami nem működik benne. Ha viszont előfizetünk a Noted+ funkciókra, onnantól a fent bemutatott össze funkció a rendelkezésünkre áll, s ha ez még nem lenne elég, akkor kapunk pár színes témát is, amelyekkel hangulatunkhoz megfelelőre alakíthatjuk a Noted felületének megjelenését. Ezt is nagyon ötletesen oldották meg: bolygók színvilágából választhatunk, s az adott színeket nem csak a felület elemei, hanem az app ikonja, sőt, még a Touch Bar megfelelő gombjai is átveszik, ha épp olyan MacBook Pro előtt ülünk, amelynél megvan ez a funkció (a legújabbakból ezt ugyebár száműzték, pedig szerintünk sok esetben nagyon praktikus, a Noted is támogatja egyébként e lehetőséget).

A Noted+ ára átlagosnak mondható, a funkciói, felülete, működése viszont kétség kívül az élvonalba emeli. Mi pár dolgot hiányoltunk belőle csupán: az egyik, hogy nem támogatott markdown jelölések használata (ami nélkül persze sokan megvannak gond nélkül), a másik a táblázatok beillesztésének hiánya, ami viszont már komolyabb kérdés, mert ezen már sok jegyzet alkalmazás elvérzett. Emellett a program kissé mostohán bánik a szövegbe illesztett webes linkekkel (nem lehet meglévő szöveg kijelölt részére illeszteni azokat, csak önmagunkban jelenhetnek meg), de természetesen aktívan kezeli azokat is, vagyis a beillesztett linkre kattintva azonnal megnyitja azt.

Ha viszont e néhány hiányosságon felül tudunk emelkedni és hajlandók vagyunk előfizetni az ár/érték arányt tekintve reálisnak mondható Noted+ csomagra, akkor egy kiváló munkaeszközt kapunk a napi jegyzetelésre, akár épp szükségünk van profi hangos jegyzetekre, akár elegendők a szimpla jegyzet funkciók. A Noted mindkét esetben kényelmes és hatékony megoldást jelent. Viszont kipróbálni nem kerül semmibe, hiszen az alap verzió teljesen ingyenes. Letölteni macOS-re innen, míg iOS-re innen lehet.

Ne maradjon le erről sem!