CSS, PNG, SVG hátterminták letöltése weboldalakhoz, ingyen

Egy weboldal készítésekor nagyon fontos a technikai háttér kialakítása, a megfelelő – érdekes és SEO szempontból is jól összerakott – tartalom, s szintén fontos az ízléses illusztrációk használata. Utóbbiakkal kapcsolatban már rengeteg hasznos forrással szolgáltunk az elmúlt évek során: mutattunk oldalakat, amelyekről ingyen használható fotókat lehet letölteni, olyanokat, amelyekről vektoros ábrák vagy épp stílusos rajzok, esetleg remekbe szabott ikonok tölthetők le. De mutattunk ingyenes mockup készítő oldalakat is, sőt, olyan kiegészítőt is, amellyel WordPress oldalakba illeszthetünk be szabadon felhasználható Unsplash fotókat. Van azonban még egy fontos elem, amely jól jöhet egy weboldal összerakásakor, ez pedig nem más, mint a háttérben megjelenő mintázat (pattern), amely akár a végtelenségig kitöltheti a rendelkezésre álló helyet, ismétlődő motívumokkal. Lássuk, miként oldható meg a CSS, PNG, SVG hátterminták letöltése weboldalakhoz, amelyeket szabadon felhasználhatunk az oldal díszítésére.

Pattern Monster: CSS, PNG, SVG hátterminták letöltése weboldalakhoz, ingyen

Ha valakinek ízléses, testreszabható mintázatokra lenne szüksége, a Pattern Monster oldal adhatja számára a legjobb megoldást. Ezen az weblapon több mint 200 minta található, amelyek között elnevezés, stílus, színvilág alapján egyaránt tudunk keresni.

Igaz, a színvilág e dekorációs elemek esetében nincs sziklába vésve, mert ha kiválasztjuk valamelyik motívumot, azonnal a szerkesztő felületre jutunk, ahol könnyedén lecserélhetjük a minta elemeinek színeit, illetve módosíthatjuk a dőlésszöget, illetve a vízszintes és függőleges pozíciót és a nagyítás mértékét is is. Így teljesen egyedi mintákat hozhatunk létre, amelyek aztán a végtelenségig ismétlődhetnek egy weboldal háttereként, ha épp úgy állítjuk be a kódban.

Igaz is, kód! A mintákat Vágólapra másolhatjuk CSS és SVG kódként is, így akár forráskódban is beilleszthetők az oldalunkra. Ha mi inkább a hagyományos megoldások hívei vagyunk, az sem gond, letölthetjük képfájlként is őket, SVG és PNG képformátumban egyaránt. Még a felbontást is mi határozhatjuk meg.

Mindent egybevetve a Pattern Monster az egyik legjobb mintázat-forrás, amelyet eddig láttunk. Egyszerűen használható, meglehetősen nagy a választék, s ráadásul mindegyik elem átalakítható úgy, hogy tökéletesen megfeleljen az elképzeléseinknek. Adott esetben nem csak weboldalakhoz használhatjuk fel ezeket, hanem akár az Asztal vagy az okostelefon hátterének is remekül megteszi némelyik mintázat.

Ne maradjon le erről sem!