Unsplash trükk: ingyenes képek keresése fotó alapján

Kedvenc fotós oldalaink egyike az Unsplash, ahonnan szabadon felhasználható képeket tölthet le bárki. Ráadásul az oldal készítői igyekeznek minden eszközzel megkönnyíteni a fotók átválogatását, letöltését, használatát. Könnyedén beépíthetjük az Unsplash kínálatát WordPress alapú oldalunkba, vagy éppen Google prezentációkba. De időről-időre találni náluk tematikus válogatásokat is, például távoktatáshoz. Ma egy új funkciót szeretnénk bemutatni, amelynek segítségével mostantól nem csak szavak, kifejezések alapján túrhatjuk át a meglehetősen méretes képkínálatot. Mostantól az ingyenes képek keresése fotó alapján is megoldható, méghozzá nagyon egyszerűen.

Visual Search: ingyenes képek keresése fotó alapján

Az Unsplash új, Visual Search névre keresztelt funkciójával a cég ugyan nem találta fel a spanyolviaszt (mutattunk már hasonló megoldásokat, sőt, egyéb képkeresési trükköket is), mégis nagy öröm, hogy végre ezt a hatalmas képgyűjteményt is kényelmesen szűrhetjük egy már meglévő fotó alapján.

Vagyis ha már van egy székes fényképünk, s ahhoz hasonló stílusú széket, vagy egyéb, székeket tartalmazó fotókat keresnénk az ingyenes fotók között, csak annyi a teendőnk, hogy az Unsplash oldal tetején található kersőmező jobb szélén rákattintunk a kis ikonra, s a felugró Visual Search felületre rádobjuk a forrásként használni kívánt képfájlt (ha úgy egyszerűbb, megadhatjuk egy online kép URL címét is). A rendszer kielemzi annak tartalmát, majd elénk tárja az Unsplash gyűjteményből az eredetire leginkább hasonlító fotókat.

Az eredmény lehet az, hogy egy bizonyos színvilágot követ, lehet az, hogy a fotó tárgyát veszi alapul stb. Minden olyan fotó, amelyik valamilyen szempontból hasonlít az általunk feltöltöttre, előkerül a szerver mélyéről. Mellesleg arra is remek eszköz, hogy kiderítsük, az általunk máshol talált fénykép megtalálható-e az Unsplash-on.

A gépi tanulásra alapuló képkereső funkció elég jól működik, bár nem tévedhetetlen. Mindenesetre nagy segítség lehet, hogy már van konkrét elképzelésünk és arról képünk is, hogy mit keresünk pontosan. Így egyszerűbb megfelelő találatot kapni kereséskor, mint kulcsszavak használatával. 

A Visual Search funkcióval feltöltött képek értelemszerűen nem kerülnek be az Unsplash gyűjteményében és azokat a szolgáltató nem használja fel semmi másra, mint az adott keresés elvégzésére.

Ne maradjon le erről sem!