Fordított képkeresés kényelmesen: fotó forrásának megkeresése Chrome-ban

Úgy gondoljuk, a fotók keresése az interneten alapvetően nem bonyolult művelet. Ha valaki csak saját célra keres képeket, erre kiválóan alkalmas a Google vagy a Bing képkeresője. Ha ingyenes, akár üzleti célokra is jogtisztán felhasználható fotókra van szükségünk, akkor már nehezebb a helyzet, de még ez sem megoldhatatlan feladat, hiszen ott vannak a korábban általunk is bemutatott fotógyűjtemények, amelyekről díjmentesen felhasználható képek ezrei tölthetők le. Ha még pénzt is fizetnénk a profi fotók felhasználásáért, ott a Depositphotos, a Freepik és megannyi egyéb stock fotógyűjtemény. De mi van akkor, ha mi egy már megtalált képről szeretnénk megtudni, hogy az pontosan honnan származhat, hol használták már fel az interneten? Nos, valójában ez sem akkor kunszt, anno mutattunk hozzá két online eszközt is. Ma pedig tovább egyszerűsítjük a dolgot, ugyanis egy olyan kiegészítőt mutatunk, amellyel mindössze egy-két kattintás egy fotó forrásának keresése Chrome-ban. Avagy íme a fordított képkeresés végletekig leegyszerűsített módja!

Fordított képkeresés kényelmesen: fotó forrásának megkeresése Chrome-ban, pár kattintással

Az Image Search Options egy jópofa kis Chrome kiegészítő, amelyet ingyen tölthetünk le a népszerű böngészőhöz. Segítségével az úgynevezett fordított képkeresést valósíthatjuk meg, méghozzá rendkívül egyszerűen: a megnyitott weboldalon a jobb egérgombbal kell kattintani a kérdéses képen, majd a Chrome helyi menüjéből kiválasztani az Image Search Options menüpontot, azon belül pedig a kereséshez használni kívánt szolgáltatást (SauceNAOIQDBTinEyeGoogle Search). Ha mindegyikben keresénnk, válasszuk ugyanitt az All lehetőséget.

Ezek egyébként a legjobb fordított képkereső szolgáltatások, de ha van olyan személyes kedvencünk, amelyik hiányzik a sorból, a plug-in beállítás lapján hozzáadhatjuk azt is a listához (ehhez azonban ismernünk kell az adott kereső link-felépítését).

Mindent egybevetve az Image Search Options egy kifejezetten praktikus kis kiegészítés azok számára, akik gyakran keresnek fotókat az interneten, egy már ismert másik fotó alapján. A TinEye kieváló megoldás, ha egy adott kép online felhasználására vagyunk kíváncsiak, míg a Google Search választásával akár az is megoldható, hogy ne csak a kiválasztott kép másolatait, hanem arra tartalmi szempontból erősen hasonlító egyéb képeket is pár kattintással összegyűjtsünk (a felhasználásuknál persze érdemes figyelembe venni a fellelt kép licencét is, ha megtaláltuk az eredeti forrás oldalt is).

A plug-in egyébként a Firefoxhoz is elérhető, ugyancsak ingyen. Így ha valaki nem Chrome-ot használ hanem Firefoxot, nem kell nélkülöznie ezt a remek eszközt.

Ne maradjon le erről sem!