Fotók keresése konkrét méretben a Google keresőben

Annak idején mutattunk néhány praktikus trükköt, amelyek segítségével sokkal hatékonyabban lehet keresni a Google online keresőjében. Legyen szó bármilyen információról, fotóról, dokumentumról, az ott bemutatott módszerekkel jó esélyünk van rá, hogy gyorsan megtaláljuk amit keresünk. Márpedig a Google segítségével igazán sokféle téma után kutathatunk, így például kereshetünk vele képeket is. Anno megmutattuk, miként valósítható meg vele az úgynevezett fordított képkeresés, amikor egy meglévő képhez hasonlókat szeretnénk levadászni, vagy épp azt ellenőrizni, hogy egy adott fotót milyen oldalakon használtak már fel. Ma viszont azt mutatjuk meg, miként oldható meg a fotók keresése konkrét méretben, az általunk kigondolt felbontásban.

Fotók keresése konkrét méretben a Google-ben 

Mint azt anno már bemutattuk, a Google rendelkezik külön képkereső eszközökkel is. Nem kell mást tennünk, mint a szokásos keresőfelületen beírni a kulcsszót, kifejezést, amivel körbeírhatjuk, hogy milyen képet keresünk, majd a keresési találatok megjelenése után rákattintani a Képek linkre a találatok tetején. Így azonnal megjelennek a képtalálatok előnézetei. 

Ha ekkor a felső részen az Eszközök linkre kattintunk, további opciók jelennek meg, amelyekkel szűkíthetjük a találati listát: méret, szín, típus, idő, felhasználási jogok. Ezek közül a Méret opcióra kattintva ugyan választhatunk a NagyKözepes, vagy Ikon méretjelölések közül, de jelenleg nincs mód arra, hogy akár pixelre pontosan meghatározzuk a kép dimenzióit. Márpedig előfordulhat, hogy nekünk csak egy adott képméret vagy képarány lenne megfelelő, például ha épp olyan háttérképet keresünk, amelyik tökéletesen illeszkedik az eszközünk kijelzőjének tájolásához és felbontásához.

Szerencsére akad egy módszer, amellyel ez sem jelent gondot: a keresőmezőben a kulcsszavak és keresőkifejezések után írjuk még be az imagesize:szót és a kettőspont után közvetlenül a keresett kép pixelben megadott méretét. Például:

erdei fotók imagesize:1920×1080

Ha ezek után Enter nyomunk, vagy rákattintunk a keresés indító nagyító ikonra, máris megjelennek az olyan, erdőkről készült fényképek, amelyek pontosan 1920×1080 pixel méretűek. Ennyi! Nem éppen bonyolult megoldás, cserébe viszont nagyon hatékony, hiszen így a Google tényleg csak a keresett méretnek megfelelő képeket vadássza össze a világhálóról. 

Ha még szeretnénk ezt fokozni, akár arra is van lehetőség, hogy csak egy adott oldal (például az Unsplash fotógyűjtemény) tartalmából válogasson. Ez esetben csak a site: opcióval kell kiegészíteni a keresést, például az alábbi módon: forest site:unsplash.com imagesize:1920×1080

Még ez sem különösebben összetett feladat, viszont cserébe sok időt megspórolhatunk azzal, hogy nem kell végignéznünk egy halom teljesen más méretű és egyéb helyről (például nem jogtisztán felhasználható gyűjteményből) származó képet a keresési találatok között.

Ne maradjon le erről sem!