Fotók és képek keresése hatékonyabban az interneten

Az internet a képkeresők aranybányája: ha valahol, hát itt biztosan megtalálunk szinte bármilyen fotót. Csak beírjuk a Google-ba a kívánt kulcsszót és máris találatok ezrei jelennek meg.
De mi van akkor, ha van egy részletünk, és szeretnénk rálelni a teljes képre? Vagy esetleg ugyanabból a képből lenne szükségünk egy nagyobb változatra? Netán van egy saját fotónk, s jó lenne tudni, nem használja-e valaki fel a weboldalán, blogjában az engedélyünk nélkül?
A fentiekre az alábbiak nyújthatnak hatékony megoldást.

 

Google Képkereső

A legegyszerűbb megoldás természetesen ez esetben is a Google. Csak most a hagyományos, “beírom amit keresek” megoldás helyett látogassuk meg a Google Images oldalt. Ezt amúgy a rendes Google felületről is elérjük, a Képek linkre kattintva.

 

google-kepkereso

 

Itt a keresőmezőben látható kis kamera ikonra kattintva feltölthetjük a keresendő részletet tartalmazó képfájlt, vagy megadhatjuk egy már online kép linkjét is.
Ha ezzel megvagyunk, indítsuk el a keresést és máris megleljük, amire szükségünk van, ráadásul tovább szűkíthetjük a találatokat például képméret alapján is. Ha a Google nem találja meg pontosan a keresett képet, akkor feldob hasonló találatokat is, így akár egy adott stílusnak megfelelő fotókat, képeket is begyűjthetünk pillanatok alatt.

 

Tineye

A másik megoldás a Tineye szolgáltatás, amely azonos fotók keresése esetén talán még hatékonyabb is, mint a Google megoldása. Segítségével kinyomozhatjuk egy fotó eredetiségét, vagy rálelhetünk azokra a közösségi bejegyzésekre is, ahol megosztották azt.

 

tineye-2

 

Ha letöltjük az ingyenes böngésző plug-int, a folyamat tovább egyszerűsíthető: egy kattintással rákereshetünk a méretes Tineye adatbázisban egy weboldalon látható kép forrására.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató